30 Ιουν 2018

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018 «Νωθρά» φαβορί, κεφάτα αουτσάιντερ





Στο νοκ άουτ σκέλος του μπαίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, αρχής γενομένης από τη φάση των «16», με τις ομάδες που προκρίθηκαν από τους ομίλους. Ιστορικά, είναι σ' αυτό το σημείο που κατά γενική ομολογία το Μουντιάλ πραγματικά αποκτά ενδιαφέρον. Η φετινή διοργάνωση στη Ρωσία ενισχύει αυτό το στοιχείο, με μια σειρά από τους λεγόμενους «πρόωρους τελικούς» - δηλαδή τις αναμετρήσεις μεταξύ ομάδων που θεωρούνται φαβορί της διοργάνωσης - και στους «16» αλλά πιθανώς και στον επόμενο γύρο, στα προημιτελικά.
Η κατάσταση αυτή έχει προκύψει εξαιτίας των διασταυρώσεων που είχαν καθοριστεί εξαρχής, αλλά κυρίως εξαιτίας των αποτελεσμάτων στη φάση των ομίλων. Δύο ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά μέχρι τώρα: Η κατώτερη του αναμενόμενου εικόνα των φαβορί και η αξιοσημείωτη παρουσία των λεγόμενων αουτσάιντερ ή «μικρών» ομάδων.
Υπό το βάρος της κούρασης
Από την πρώτη κιόλας αγωνιστική των ομίλων, οι προβλέψεις για την πορεία αρκετών από τα λεγόμενα φαβορί «πήγαν περίπατο». Η πρεμιέρα επιφύλαξε ήττα της Γερμανίας, ισοπαλίες Αργεντινής και Βραζιλίας, αλλά και δύσκολες νίκες Ουρουγουάης, Γαλλίας και Αγγλίας. Στη συνέχεια, και με την «ηχηρή» εξαίρεση της Γερμανίας, οι «μεγάλοι» με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο πέτυχαν τον μίνιμουμ στόχο της πρόκρισης στην επόμενη φάση, η αγωνιστική εικόνα τους όμως ελάχιστα βελτιώθηκε.
Το τουρνουά της Ρωσίας δεν αποτελεί «ανωμαλία» στην πρόσφατη ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων σε ό,τι έχει να κάνει με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα φαβορί. Από τη Γαλλία το 2002 μέχρι την Ισπανία και την Ιταλία το 2014, είναι πολλές οι περιπτώσεις ομάδων που απέτυχαν παταγωδώς να σταθούν στο ύψος των προσδοκιών. Ενίοτε οι κακές πορείες - έως και οι πρόωροι αποκλεισμοί των φαβορί - αποδίδονται σε συγκυριακές παραμέτρους, όπως τραυματισμούς βασικών μονάδων τους, δεν γίνεται όμως να βγει από το «κάδρο» ο παράγοντας της κόπωσης των παικτών. Η κατάσταση στην οποία εμφανίστηκαν πολλοί επιβεβαίωσε ότι ήταν εύλογα τα σχετικά ερωτήματα που είχαν τεθεί πριν ακόμα από την έναρξη της διοργάνωσης.

Αν και αδιάφορη βαθμολογικά, η Νότια Κορέα απέκλεισε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία
Associated Press
Αν και αδιάφορη βαθμολογικά, η Νότια Κορέα απέκλεισε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία
Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα ειδικά για όσους αγωνίζονται σε συλλόγους που πρωταγωνιστούν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μία τυπική σεζόν διαρκεί περίπου 10 μήνες - από μέσα Αυγούστου μέχρι τέλη Μάη - και περιλαμβάνει υποχρεώσεις για το εγχώριο πρωτάθλημα και Κύπελλο, ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και στα «διαλείμματα» και διεθνείς αγώνες με τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα! Αυτός ο ποδοσφαιρικός μαραθώνιος αναπόφευκτα εντείνει τη σωματική και ψυχική καταπόνηση των ποδοσφαιριστών.
Ενδεικτικές είναι ορισμένες αποκαλύψεις σχετικά με τον Λιονέλ Μέσι και την Εθνική Αργεντινής. Τον περασμένο Φλεβάρη ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αργεντινής, Κλαούντιο Τάπα, είχε συνομιλία με τον Μέσι κατά την οποία του ζήτησε να προσέχει περισσότερο και να παίζει λιγότερο στην Μπαρτσελόνα, προκειμένου να είναι απόλυτα έτοιμος για τους αγώνες του Μουντιάλ. Πιο πίσω, το 2010, ο τότε γυμναστής της Εθνικής Αργεντινής, Φερνάντο Σινιόρι, είχε διαπιστώσει ότι ο άσος της Μπαρτσελόνα ήδη πριν από το Μουντιάλ ήταν εξουθενωμένος. Ο Σινιόρι εκτίμησε ότι η ζημιά που έχει υποστεί ο Μέσι εξαιτίας του αγωνιστικού του προγράμματος είναι «μη αναστρέψιμη» και καταφέρθηκε κατά των FIFA και UEFA, επισημαίνοντας πως ρίχνουν το βάρος σε ελέγχους αντιντόπινγκ, ωστόσο δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον για το ότι οι παίκτες παίζουν 70 αγώνες σε μια σεζόν.
Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία έρευνας του διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νοσατέλ της Ελβετίας με αντικείμενο τα λεπτά ποδοσφαιρικής δράσης κατά την περασμένη σεζόν για κάθε παίκτη που αγωνίζεται στο Μουντιάλ της Ρωσίας, από τα οποία προκύπτει αθροιστικά και η επιβάρυνση για κάθε ομάδα. Πιο... κουρασμένη ομάδα αναδείχθηκε η Ισπανία με 81.982 λεπτά συνολικά, ακολουθούμενη από τη Βραζιλία (80.533) και την Αγγλία (76.516). Σε ατομικό επίπεδο, ο τερματοφύλακας της Εθνικής Πορτογαλίας και της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Ρουί Πατρίσιο, κατέχει την πρώτη θέση στη σχετική λίστα με 5.580 λεπτά.
Οι «μικροί» φώναξαν «παρών»

Το Ιράν, σε πολύ δύσκολο όμιλο, διεκδίκησε μέχρι τέλους την πρόκριση στους «16»
Associated Press
Το Ιράν, σε πολύ δύσκολο όμιλο, διεκδίκησε μέχρι τέλους την πρόκριση στους «16»
Η φάση των ομίλων ανέδειξε και την άλλη όψη του νομίσματος: Τις «μικρές» ομάδες που έκαναν και με το παραπάνω αισθητή την παρουσία τους, και μάλιστα ακόμα και όταν κάποιες είχαν ήδη αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης και δεν κρινόταν τίποτα γι' αυτές. Επιστέγασμα αυτού του φαινομένου ήταν η νίκη της - πρακτικά - αδιάφορης βαθμολογικά Νότιας Κορέας επί της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γερμανίας, την οποία άφησε εκτός συνέχειας και μάλιστα για πρώτη φορά σε φάση ομίλων Μουντιάλ. Στον ίδιο όμιλο, το Μεξικό πήρε την πρόκριση και κατά πολλούς έθεσε σοβαρή υποψηφιότητα ως η ομάδα που έδειξε την καλύτερη αγωνιστική εικόνα ανάμεσα στις 32 του Μουντιάλ, τουλάχιστον κατά τις δύο πρώτες αγωνιστικές.
Υπήρξαν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Το επίσης αποκλεισμένο Μαρόκο έκανε δύσκολη τη ζωή στους Ισπανούς, που ήθελαν οπωσδήποτε τη νίκη για να πάρουν την πρωτιά του ομίλου τους αντί των Πορτογάλων. Οι τελευταίοι τα βρήκαν σκούρα απέναντι στο αξιόμαχο Ιράν, που λίγο έλειψε να πάρει τη θέση τους στους «16». Το Περού, αν και αδιάφορο βαθμολογικά, επιβλήθηκε της Αυστραλίας, που «καιγόταν» για τη νίκη. Η Ισλανδία, η ομάδα - έκπληξη στο Euro 2016, στάθηκε αξιοπρεπώς και στη Ρωσία, διεκδικώντας μέχρι τέλους την πρόκριση στην επόμενη φάση.
Ανεξάρτητα πάντως από τα αποτελέσματα, η αίσθηση που άφησε η 1η φάση του Μουντιάλ ήταν ότι η συνολική εικόνα των αουτσάιντερ ήταν σαφώς καλύτερη απ' αυτήν που έδειξαν - στην πλειοψηφία τους - τα φαβορί. Εκτιμάται ότι ένα σημαντικό πλεονέκτημα των «μικρών» ομάδων έγκειται στο ότι αποτελούνται κατά βάση από παίκτες οι οποίοι αγωνίζονται σε λιγότερο ισχυρούς συλλόγους ή σε πρωταθλήματα με χαμηλότερο ανταγωνισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σαφώς μικρότερη σωματική κούραση για τους συγκεκριμένους παίκτες, σε σχέση με εκείνους που αγωνίζονται σε ισχυρούς συλλόγους, αλλά και να εμφανίζονται σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση, αφού η πίεση που νιώθουν είναι συγκριτικά μικρότερη.

Τα σημάδια κόπωσης, ιδιαίτερα στους πρωτοκλασάτους παίκτες, είναι εμφανή σε ένα ακόμα Μουντιάλ
Associated Press
Τα σημάδια κόπωσης, ιδιαίτερα στους πρωτοκλασάτους παίκτες, είναι εμφανή σε ένα ακόμα Μουντιάλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ