24 Αυγ 2018

«Καύσιμη ύλη»




Η «καύσιμη ύλη» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όσα άφησαν πίσω τους οι προηγούμενοι γύροι των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια, «καπνίζει» αυτό το διάστημα ξανά, καθώς ξεδιπλώνεται η νέα φάση των σχεδίων «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής.
Τα όσα είπε την Τρίτη το βράδυ, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Μίτσελ, ότι οι ΗΠΑ έπαιξαν «πρωταρχικό ρόλο» στην επίλυση της διαφοράς Ελλάδας - ΠΓΔΜ για την ονομασία και «ασχολήθηκαν» με τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο «για την προώθηση του διαλόγου υπό την ηγεσία της ΕΕ», είναι αποκαλυπτικά τόσο για το ποια συμφέροντα δρομολόγησαν την πρόσφατη συμφωνία με την ΠΓΔΜ όσο και για το ότι αυτή ήταν μόνο η αρχή στην αλυσίδα των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή.
Οι αναφορές του Αμερικανού αξιωματούχου ότι η στρατηγική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προωθείται σε αντιπαράθεση με τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή δίνουν το στίγμα των επικίνδυνων διεργασιών, στις οποίες είναι «ενεργά» μπλεγμένη η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Δεν έλειψαν βεβαίως και οι «προειδοποιήσεις» από την «άλλη πλευρά» ότι οι εξελίξεις στις σχέσεις Σερβίας - Κοσσόβου, που περιλαμβάνουν ακόμα και σχέδια για επαναχάραξη συνόρων, είναι πολύ πιθανό να επιταχύνουν αντίστοιχες διεργασίες στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, καθώς και τα επικίνδυνα σχέδια περί «Μεγάλης Αλβανίας».
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε σε νέα φάση σε ό,τι αφορά τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή. Σχέδια τα οποία ανοίγουν ξανά τον ασκό του Αιόλου για τους λαούς, βγάζουν τα μαχαίρια από τα θηκάρια για τη μοιρασιά αγορών, σφαιρών επιρροής, δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, φουντώνουν εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς, επικίνδυνα σχέδια, ακόμα και για αλλαγή συνόρων. Σημειώνουμε ότι την ίδια ώρα οξύνεται και η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας στον Καύκασο, με αφορμή την προωθούμενη ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ.
Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι σε αντίθεση με όσα λέει η αμερικανοΝΑΤΟική προπαγάνδα - την οποία αναπαράγει σταθερά η κυβέρνηση - οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία για τους λαούς, αλλά εκκολάπτουν κάθε φορά έναν νέο γύρο ακόμα πιο οξυμένων ανταγωνισμών.
Αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών δυνάμεων, που μπροστά στο στόχο της αστικής τάξης για την «αναβάθμισή» της στην περιοχή δεν διστάζουν να αναλάβουν ρόλους σημαιοφόρου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, δρομολογώντας κάθε είδους επικίνδυνες διευθετήσεις και αποστολές, μετατρέποντας την Ελλάδα σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση επεμβάσεων, βαθαίνοντας συνολικά την επικίνδυνη εμπλοκή στους ανταγωνισμούς αυτούς, όπως π.χ. αποτυπώνεται και στην πρόσφατη επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων.
Οι εξελίξεις απαιτούν επαγρύπνηση και δράση. Οι εργαζόμενοι, ο λαός, με επόμενο σταθμό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ να απαιτήσουν την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις στην περιοχή, να απαιτήσουν να κλείσουν οι βάσεις, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και το Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ