19 Αυγ 2018

Σφίγγει κι άλλο η στρατιωτική θηλιά



ΝΑΤΟικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της άσκησης «Noble Jump»
ΝΑΤΟικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της άσκησης «Noble Jump»
Τα ΝΑΤΟικά σχέδια περιλαμβάνουν ακόμα την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.
Από τη δεκαετία του '90 - οπότε και ολοκληρώθηκε ο προηγούμενος γύρος των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την επαναχάραξη των συνόρων - έχουν εγκατασταθεί στρατιωτικές ευρωατλαντικές δυνάμεις στο προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Η μεγάλη αμερικανική βάση («Camp Bondsteel»), με σύγχρονες υποδομές και πάνω από 10.000 στρατιώτες, αλλά και η μικρότερη «Camp Monteith» έχουν εγκατασταθεί στο Κοσσυφοπέδιο.
Μέσα στο σύστημα των ΝΑΤΟικών βάσεων, εκπληρώνουν το δικό τους ρόλο η βάση «Camp Eagle» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, οι βάσεις στην Αλβανία, στα Τίρανα, στην Αυλώνα και το Δυρράχιο, κι άλλες στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Επίσης, από πλευράς των Τιράνων και των Σκοπίων γίνονται προτάσεις προς τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς να αξιοποιήσουν και άλλες υποδομές στις χώρες αυτές, ως βάσεις ή έστω πεδία ασκήσεων, διευρύνοντας τη στρατιωτική παρουσία του ευρωατλαντικού άξονα στη Χερσόνησο του Αίμου. Αλλωστε, κατά πληροφορίες, και στην ελληνική κυβέρνηση συζητείται και υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο ίδρυσης μιας μεγάλης αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στην ΠΓΔΜ.
Με οδηγό την πείρα από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας
Ολες αυτές οι προτάσεις τυγχάνουν ευμενούς υποδοχής από πλευράς του ΝΑΤΟ, καθώς έρχονται να καλύψουν μια σειρά από ανεπάρκειές του, όπως τις εντοπίζει σε σχέση με τη δράση ανταγωνιστών του στην περιοχή.
Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι μελέτη του λεγόμενου Αμυντικού Κολεγίου του ΝΑΤΟ (κέντρο εκπαίδευσης, μελετών και αναλύσεων της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας), που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβρη, με τίτλο «Τα Δυτικά Βαλκάνια και η εκδίκηση της Ιστορίας», στοιχεία της οποίας αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» σε προηγούμενο φύλλο του.
Θυμίζουμε ότι στα συμπεράσματά του το Κολέγιο του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει ως προβληματικό το γεγονός ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή περιορίζεται σε «μια μικρή δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο» και σε Γραφεία Συνδέσμων στα άλλα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, για την παρακολούθηση των διμερών «εταιρικών» σχέσεων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, «αυτές οι προσπάθειες είναι πολύ μικρές και αποσυνδεδεμένες για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες προκλήσεις στην περιοχή, ειδικά δεδομένης της υποχρέωσης του ΝΑΤΟ για πρόληψη των συγκρούσεων, μετά τις σημαντικές και επιτυχείς παρεμβάσεις του εκεί το 1996 και το 1999», όπως προκλητικά βαφτίζεται η ΝΑΤΟική επέμβαση στην περιοχή με το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και την επαναχάραξη συνόρων.
Κατά τον ίδιο τρόπο, η μελέτη «αναπολεί» τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τη δεκαετία του 1990 που σκόρπισαν το θάνατο και τον όλεθρο στην περιοχή και προσθέτει: «Δεδομένης της αποτελεσματικότητας των ευρείας κλίμακας παρεμβάσεων του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια πριν από είκοσι χρόνια, είναι περίεργο το γεγονός ότι η προβολή της σταθερότητας δεν περιλαμβάνει ρητά την πιθανή εξάπλωση ενός πλήρους φάσματος στρατιωτικών ικανοτήτων, για να επιτρέψει επαρκώς στη Συμμαχία να αντιμετωπίσει το ευρύτερο φάσμα προκλήσεων».
Ως «αντίβαρο» στα παραπάνω, το Αμυντικό Κολέγιο του ΝΑΤΟ καταγράφει την έως τώρα παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια με «σημαιοφόρο» την KFOR στο Κόσσοβο, τη μεγαλύτερη ΝΑΤΟική δύναμη στα Δυτικά Βαλκάνια και την πιο μακρόχρονη σήμερα στρατιωτική αποστολή του, που αποτελείται από 4.500 στελέχη (ήταν 55.000 το 1999 όταν πρωτοαναπτύχθηκε). Εστιάζει επίσης σε άλλες ΝΑΤΟικές δομές στην περιοχή, όπως στο Γραφείο Συνδέσμου που διατηρεί στα Σκόπια από το 2012, αλλά ιδιαίτερα στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο Σαράγεβο, το οποίο, όπως εκτιμά το Κολέγιο, «αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις».
Σε αυτές περιλαμβάνει το ρόλο που παίζουν Ρωσία, Κίνα και τα κράτη του Κόλπου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, προωθώντας ο καθένας τη δική του «ατζέντα», όπως αναφέρει, ενώ το ίδιο κάνουν και οι τρεις εθνοτικές οντότητες, με τους Βόσνιους μουσουλμάνους να ευνοούν ένα «συγκεντρωτικό κράτος», ενώ οι Βόσνιοι Κροάτες και Σέρβοι επιθυμούν «αποκεντρωμένη λήψη αποφάσεων», κάτι που, όπως εκτιμούν στο ΝΑΤΟ, έχει αρνητικές συνέπειες και στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας του μορφώματος αυτού.
Προτάσεις για Διακλαδική Δύναμη για τα Δυτικά Βαλκάνια
Ως αντίμετρα στην επιρροή των άλλων «παικτών» στην περιοχή και στον κίνδυνο γενίκευσης της «αστάθειας», το Αμυντικό Κολέγιο του ΝΑΤΟ αποφαίνεται ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία θα πρέπει να ανακηρύξει και επισήμως ένα «Θέατρο Επιχειρήσεων Δυτικών Βαλκανίων, υπό έναν και μοναδικό διοικητή του ΝΑΤΟ, που θα είναι υπεύθυνος για όλες τις δραστηριότητες της Συμμαχίας στην περιοχή και μέσω του οποίου θα πρέπει να συντονίζονται οι δραστηριότητες των κρατών - μελών της Συμμαχίας».
Περιγράφει, δηλαδή, μια υπερκείμενη στρατιωτική αρχή, που θα έχει υπό την άμεση εποπτεία και τις διαταγές της, όπου χρειαστεί, τις Ενοπλες Δυνάμεις όλων των ΝΑΤΟικών κρατών της περιοχής.
Η μελέτη συνεχίζει: «Η ενότητα της στρατιωτικής προσπάθειας μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσω της ενότητας της διοίκησης. Ο καθορισμός του Αρχηγείου του ΝΑΤΟ του Σαράγεβο ως μοναδικής διοίκησης, για ό,τι θα μπορούσε να επεκταθεί σε μια Διακλαδική Δύναμη για τα Δυτικά Βαλκάνια ("Joint Task Force - Western Balkans"), παρέχει έναν τρόπο για την επίτευξη ενότητας στρατιωτικής διοίκησης, τοποθετώντας το Αρχηγείο ακριβώς εκεί όπου βρίσκεται το πιο δύσκολο πρόβλημα της περιοχής».
Παραπέρα, επειδή από μόνη της μια διοίκηση δεν αρκεί, οι αναλυτές του ΝΑΤΟ προτείνουν αύξηση των δυνάμεών του στην περιοχή: «Η Συμμαχία πρέπει να επεκτείνει τη σκέψη για την προβολή της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να συμπεριλάβει το είδος και το μέγεθος της στρατιωτικής παρέμβασης που έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1990» (οι προαναφερόμενοι 55.000 στρατιώτες).
«Η επανεγκατάσταση μιας καθορισμένης και αξιόπιστης ικανότητας μάχης, ταχέως αναπτυσσόμενης, που τελευταία φορά φάνηκε στην περιοχή με την SFOR (σ.σ. τη ΝΑΤΟική δύναμη που χτύπησε τη Γιουγκοσλαβία), θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην περιοχή», τονίζει σε άλλο σημείο η μελέτη, παραπέμποντας ουσιαστικά σε σχέδια ενίσχυσης του στρατιωτικού - πολεμικού βραχίονα στη Βαλκανική.
Με κρίσιμους ρόλους σε κινητικότητα και Μαύρη Θάλασσα
Εξάλλου, στα σχέδια του ΝΑΤΟ, οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι υποδομές του στα Βαλκάνια παίζουν «ρόλο - κλειδί» στο ζήτημα της λεγόμενης «στρατιωτικής κινητικότητας», της διαμόρφωσης δηλαδή κατάλληλων δομών και υποδομών για την άμεση μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, που ιεραρχείται ως μια από τις βασικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, το «βλέμμα» επεκτείνεται και προς Μαύρη Θάλασσα, με την πρόσφατη Διακήρυξη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να σημειώνει: «Αναπτύξαμε προωθημένη παρουσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Στη Ρουμανία, υπάρχει πλέον μια πολυεθνική ταξιαρχία για την εκπαίδευση των χερσαίων δυνάμεων των συμμάχων και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της ικανότητάς της να συνεισφέρει στην ενισχυμένη αποτρεπτική και αμυντική στάση της συμμαχίας. Ορισμένα εναέρια και ναυτικά μέτρα στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της παρουσίας και της ναυτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στον Εύξεινο Πόντο. Χαιρετίζουμε την πρόοδο προς την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων, και ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας, επισημαίνοντας ότι απαιτείται περαιτέρω εργασία», με κατεύθυνση την ανάπτυξη σε μόνιμη βάση ΝΑΤΟικής αρμάδας στην περιοχή, κόντρα στην εκεί ρωσική παρουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ