4 Οκτ 2018

«Θηλιά» πολέμου




Τα όρια κάθε πρόκλησης ξεπερνάει ο ισχυρισμός της κυβέρνησης - που επαναλαμβάνεται με αφορμή το πρόσφατο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ - ότι οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια, όπου πρωτοστατεί, αποτελούν παράγοντα «σταθερότητας» και «ειρήνης».
Το σχέδιο «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» και «διεύρυνσης» του ΝΑΤΟ, στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κυρίως με τη Ρωσία, «μυρίζει μπαρούτι».
Η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ είναι «νύχι - κρέας» με την «πολιτική ανοιχτών θυρών» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στην περιοχή - σε αυτήν τη φάση με την ΠΓΔΜ - και αποτελεί «κόκκινο πανί» για τη Ρωσία.
Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με νέες χώρες της Βαλκανικής σημαίνει, πρώτα απ' όλα, ενίσχυση της στρατιωτικής του παρουσίας στην περιοχή, με νέες βάσεις, στρατηγεία, μονάδες ταχείας επέμβασης, που συγκεντρώνουν στα Βαλκάνια τεράστια δύναμη πυρός, βάζοντας τους λαούς στο επίκεντρο μεγάλων κινδύνων, σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης.
Χαρακτηριστικές ως προς αυτό είναι και οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Ιούλη. Αποφάσεις που φέρουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Στη Σύνοδο αποφασίστηκαν η ενίσχυση, η αναβάθμιση και η μονιμοποίηση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα, ακόμα πιο κοντά δηλαδή στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας.
Διαμηνύθηκε ότι η ΝΑΤΟική δύναμη KFOR, που εγκαταστάθηκε μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, «δεν σκοπεύει να φύγει από το Κόσσοβο», εκεί όπου ταυτόχρονα φιλοξενείται η μεγαλύτερη βάση των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.
Αποφασίστηκε, ακόμη, η ενίσχυση της πολυεθνικής ταξιαρχίας που εδρεύει στη Ρουμανία για την εκπαίδευση των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ και την «αποτροπή».
Πάρθηκαν αποφάσεις για την παραπέρα «εμβάθυνση των σχέσεων» με τη Σερβία, που σηματοδοτεί ένταση των ανταγωνισμών, αφού η Σερβία, όπως έδειξε και η προχτεσινή επίσκεψη Βούτσιτς στη Μόσχα, διατηρεί ισχυρούς στρατιωτικο-πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία.
Στο πλαίσιο της «εμβάθυνσης των σχέσεων» εντάσσεται και η μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση «πολιτικής προστασίας» που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες στη Σερβία.
Στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη εστιάζει σε μεγάλο βαθμό και η «στρατιωτική κινητικότητα», που αποτελεί «υπ' αριθμόν 1» στόχο για τη λυκοσυμμαχία αλλά και την ΕΕ.
Μία από τις δύο νέες διοικήσεις, που έχει αποφασίσει να στήσει το ΝΑΤΟ, έχει ως κύριο αντικείμενο τη διεκπεραίωση προσωπικού και εφοδίων στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ συνεχείς είναι οι σχετικές ΝΑΤΟικές ασκήσεις - πρόβες πολέμου, με «πεδίο» τα Βαλκάνια, όπως η άσκηση «Noble Jump», που πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία με εμπλοκή και της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναδεικνύεται και εδώ ο καλύτερος «ντίλερ» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, μπλέκοντας το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους.
«Στρώνει χαλί», όπως έδειξε και η χτεσινή επίσκεψη Πάιατ, για να δημιουργηθεί βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, με στόχο την προώθηση δυνάμεων στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, την παρακολούθηση ή ακόμα και το «σφράγισμα» των Στενών του Βοσπόρου σε περίπτωση κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.
«Συνεισφέρει» σταθερά με πλοία, αεροπλάνα και προσωπικό στη ΝΑΤΟική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα. Και βέβαια με τη σταθερή συμμετοχή στη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο που ελέγχει τον πλου των ρωσικών πλοίων.
Πόσο ασφαλείς μπορούν να αισθάνονται οι λαοί της Βαλκανικής, όταν γύρω τους υπάρχουν διάσπαρτες και πολλαπλασιάζονται οι ΝΑΤΟικές βάσεις, που αποτελούν εφαλτήρια επεμβάσεων, αλλά και στρατιωτικούς στόχους σε περίπτωση μιας πιο γενικευμένης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης;
Οταν με βάση το ΝΑΤΟικό σχεδιασμό, που ξεδιπλώνεται βήμα βήμα, η γη, η θάλασσα και ο αέρας κάθε χώρας χαρακτηρίζονται εκ των προτέρων «δίαυλος» ανάπτυξης και διέλευσης στρατιωτικών δυνάμεων της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας και άρα θέατρο ενός ενδεχόμενου πολέμου;
Η ΝΑΤΟική θηλιά, θηλιά πολέμου και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, σφίγγει στα Βαλκάνια, με την κυβέρνηση να παίζει πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η δράση του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την επικίνδυνη εμπλοκή πρέπει τώρα να δυναμώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ