5 Οκτ 2018

Επικίνδυνοι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί


Η προχτεσινή επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, όπως και οι δηλώσεις εκπροσώπων της περιφέρειας και του δήμου, με τους οποίους συναντήθηκε, πρέπει να βάλουν σε σοβαρές σκέψεις και ανησυχία το λαό της περιοχής. Πίσω από την πλάτη του εξυφαίνονται σχέδια αντιλαϊκά και επικίνδυνα, με επίκεντρο το λιμάνι της πόλης σε διασύνδεση με τη Βαλκανική, το Βόσπορο και τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και τη Ν/Α Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ βλέπουν την περιοχή ως βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη του υγροποιημένου φυσικού αερίου που παράγουν και ταυτόχρονα έναν σημαντικό στρατιωτικό κόμβο για τη διεκπεραίωση αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αλλά και για τον καλύτερο έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και της Μαύρης Θάλασσας, ιδιαίτερα σήμερα που οι σχέσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με την Τουρκία παραμένουν τεταμένες.
Μάλιστα, μια σειρά από ειδήσεις αναφέρονται σε εγκατάσταση στην πόλη συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης που «βλέπουν» προς Μαύρη Θάλασσα, με βασικό στόχο τις κινήσεις του ρωσικού στόλου αλλά και γενικότερα τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.
* * *
Ετσι, αναφερόμενος στη «στρατηγική σημασία του Εβρου», ο Τζ. Πάιατ μίλησε για «σθεναρή εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή (...) για να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις κάποιων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεών μας». Μίλησε, ακόμα, για «μια περιοχή που προορίζεται να γίνει ένα σημαντικό ευρωπαϊκό ενεργειακό κέντρο, καθώς μια σειρά από έργα υλοποιούνται, όπως ο αγωγός TAP (...) ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB (...) η επικείμενη ανάπτυξη του πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης, κάτι που θα βοηθήσει στην επαύξηση της ενεργειακής ασφάλειας για όλη την Ευρώπη και θα ενισχύσει το ρόλο - κλειδί της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».
Αλλά και οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης δεν υπολείπονταν σε ενθουσιασμό για την προοπτική της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Ειπώθηκε, για παράδειγμα, ότι «οι δυνατότητες ανάπτυξης αυτής της περιοχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ασφάλειά της» και δόθηκαν εγγυήσεις ότι «τα συμφέροντα των Αμερικανών συμπίπτουν με τα συμφέροντα των Ελλήνων, είτε μέσα από την εξέδρα του LNG, είτε μέσα από τον IGB, είτε μέσα από τις υποπαραχωρήσεις, όπως αποφάσισε η κυβέρνησή μας για το λιμάνι, είτε για τις οικονομικές άλλες συναλλαγές που θα προκύψουν μέσα από το διαμετακομιστικό κέντρο και μέσα από την ηλεκτροκίνηση...».
Εγινε, δηλαδή, φανερό ότι το κεφάλαιο στην Ελλάδα συνδέει άμεσα τις «αναπτυξιακές προοπτικές» της οικονομίας με τους αμερικανο-ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, τους οποίους άλλωστε η κυβέρνηση και όλα τα άλλα αστικά κόμματα υπηρετούν με συνέπεια, στην αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
* * *
Απ' αυτήν τη σκοπιά, δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο αποκαλυπτική συγκυρία για τη δημοσιοποίηση του νέου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου (ΠΧΠ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, που έγινε χτες. Το Χωροταξικό εξειδικεύει παραπέρα τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την περιφέρεια, που «βρίσκεται στο σταυροδρόμι δύο ηπείρων, αναδεικνύεται σε σημαντικό διαμετακομιστικό ενεργειακό κόμβο και εξελίσσεται σταδιακά σε ενεργειακό κέντρο της χώρας και της ευρύτερης περιοχής».
Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, ξεχωριστή θέση έχουν η ενίσχυση και συμπλήρωση των οριζόντιων και κάθετων αξόνων, στους κόμβους των οποίων βρίσκονται «οι διεθνείς λιμενικές πύλες της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης». Σε άμεση συνάρτηση με τα παραπάνω, προκρίνονται «η οργάνωση και η χωροθέτηση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα (logistics) και το χονδρεμπόριο, Εμπορευματικά Πάρκα Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας, εντός ή σε άμεση σχέση με τις χερσαίες λιμενικές ζώνες, για την ενίσχυση του ρόλου της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας ως διαμετακομιστικών εμπορευματικών κέντρων συνδυασμένων μεταφορών».
Σε ό,τι αφορά το σκέλος της Ενέργειας, «προωθείται η ανάπτυξη συνεργιών και υλοποίηση των επενδύσεων που αφορούν τόσο στην κατασκευή των μεγάλων αγωγών, σε επίπεδο διακρατικών συμφωνιών, όσο και στη δημιουργία τερματικών σταθμών εκφόρτωσης, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (TAP, IGB, FSRU Αλεξανδρούπολη)», με στόχο να συμβάλουν στην ενεργειακή διαφοροποίηση της ΕΕ, που σημαίνει απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
* * *
Να, λοιπόν, πώς «κουμπώνει» ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της ελληνικής αστικής τάξης με τα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, στον ανταγωνισμό τους κυρίως με τη Ρωσία. Και για να προχωρήσει με «ασφάλεια» αυτός ο σχεδιασμός, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για την ενίσχυση της παρουσίας του στην ευρύτερη περιοχή και αντίστροφα για την αποδυνάμωση της επιρροής των ανταγωνιστών του.
Με τον τρόπο αυτό όμως και για λογαριασμό της αστικής τάξης, βάζει σε μεγάλο κίνδυνο τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής, καθώς οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα και η πολεμική προπαρασκευή, όπως έδειξαν και οι προχτεσινές αποφάσεις της Συνόδου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Οι αμερικανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη και η στρατιωτική βάση ελικοπτέρων και επόπτευσης των Στενών και της Μαύρης Θάλασσας δεν αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά βέβαιοι στόχοι σε μια πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.
Είναι, επομένως, επιτακτική ανάγκη να μη στοιχηθεί ο λαός της περιοχής στα πανηγύρια της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης για τα «αναπτυξιακά οφέλη» και την «ασφάλεια» που παρέχει τάχα η εμπλοκή της Ελλάδας στους βρώμικους ευρω-ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ