20 Απρ 2018

θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής»

Με την προσχηματική αντιπαράθεση Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με την κυβέρνηση, με αφορμή το θέμα της διαφωνίας για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές δημοτικών και περιφερειακών αρχών, αλλά και την εξαγγελία της κυβέρνησης για νέα διοικητική μεταρρύθμιση που θα εμβαθύνει ακόμα περισσότερο τον αντιδραστικό χαρακτήρα της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ με τίτλο «Μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους - Αυτοδιοικητική διακυβέρνηση». 
Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης ανακοίνωσε από το βήμα του Συνεδρίου ότι «τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019 θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής». Ακόμα, δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα, δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός. Παράλληλα, παρουσίασε επιγραμματικά τον «Κλεισθένη 1», δηλαδή τη διοικητική μεταρρύθμιση που θα αντικαταστήσει τον «Καλλικράτη» (το δεύτερο μέρος θα καταρτιστεί μετά τη συνταγματική αναθεώρηση). Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός ανέφερε: «Οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου, όπως συνέβαινε πριν την εφαρμογή του "Καλλικράτη". Ως εκλογικό σύστημα καθιερώνεται η απλή αναλογική, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, με τις διάφορες εκδοχές του εκλογικού συστήματος».
Άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου: Αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα ορίζονται από όλες τις παρατάξεις που θα συναποτελούν τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, αντίστοιχα. Καθιερώνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων. Παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να συστήσουν και να συμμετάσχουν σε «εταιρείες κοινής ωφέλειας». Ενδεικτικά, ο υπουργός ανέφερε ότι θα μπορούν οι μητροπολιτικοί δήμοι της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στο ΔΣ της ΕΥΑΘ. Συστήνεται διαρκής επιτροπή σε διυπουργικό επίπεδο, με τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο την εξέταση των υπό κατάρτιση νομοσχεδίων στο θέμα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων.
Στο Συνέδριο, εκ μέρους του ΚΚΕ, μίλησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «ο μέχρι τώρα χαρακτηρισμός του Συνεδρίου δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία προσχηματική αντιπαράθεση ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ με την κυβέρνηση. Μια προσχηματική αντιπαράθεση που επικεντρώνεται απλά και μόνο στον εκλογικό νόμο. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά γιατί επί της ουσίας, στο σύνολο των στρατηγικών επιλογών, κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης, κυβέρνηση και ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ έχουν την ίδια στρατηγική αντίληψη και αυτή είναι πώς θα προσαρμόσουν τις πολιτικές και στρατηγικές επιλογές στις ανάγκες αναπαραγωγής ενός σάπιου, διεφθαρμένου, βάρβαρου και απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος, στο πώς θα προσαρμόσουν το αστικό κράτος και τις δομές του σε κεντρικό, περιφερειακό επίπεδο, στις ανάγκες ακριβώς των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου». (Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ)
Στημένο χαρακτήρισε το παιχνίδι της αντιπαράθεσης μεταξύ ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ και κυβέρνησης, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση, η Ελπίδα Παντελάκη, δημοτική σύμβουλος Πειραιά, μιλώντας εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Παράλληλα, επισήμανε ότι το κείμενο που βγήκε από την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ «βασίζεται στο κείμενο, στη μελέτη, στην επεξεργασία που έχει κάνει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατόπιν εντολής της ΚΕΔΕ. Ορισμένα ζητήματα είναι και αυτούσια. Αυτός ο άξονας του κειμένου βρίσκεται ακριβώς και στα συμπεράσματα που έβγαλε η επιτροπή του υπουργείου που μαζεύτηκε και δημοσιοποίησε το πόρισμα για να το δώσει μετά στον υπουργό για να ετοιμάσει το περιβόητο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση» και σημείωσε ότι «διαφορετικές επιτροπές, διαφορετικά επιτελεία καταλήγουν στο ίδιο περιεχόμενο και στην ίδια κατεύθυνση γιατί ακριβώς θέλουν ένα νομοσχέδιο να είναι, με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας που η κυβέρνηση έχει δεχτεί, προαπαιτούμενο» (δείτε αναλυτικά εδώ).
Παρέμβαση στο συνέδριο έκανε και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι από 1η Μάη, με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, και οι δήμοι καλούνται να βγάζουν «στο σφυρί» τα σπίτια όσων χρωστούν πάνω από 500 ευρώ. «Τι λέει το συνέδριό μας; Θα μας απασχολήσει ή όχι; Έχουμε μεγαλύτερα ζητήματα σήμερα να συζητήσουμε; Αυτό το θέμα είναι ασήμαντο; Θα συμφωνήσουμε με τις υποδείξεις ή θα υπερασπιστούμε τα λαϊκά στρώματα να μη χάσουν το σπίτι τους; Θα πάρουμε απόφαση και θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση να γίνει νομοθετική ρύθμιση;», αναρωτήθηκε. Και κατέθεσε πρόταση, καλώντας τους συνέδρους να την ψηφίσουν. Συγκεκριμένα: Εδώ και τώρα προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Καμία κατάσχεση λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, τους δήμους και ασφαλιστικά ταμεία. Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς. Πάγωμα χρεών για ανέργους και διαγραφή ανατοκισμών δανείων. Διαγραφή δανείων ανέργων και εργαζομένων που έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς. Όχι στη φοροληστεία, αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. (δείτε αναλυτικά εδώ).
Τις ευθύνες της πλειοψηφίας δημάρχων και περιφερειαρχών για τη στήριξη της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής που έχει επιπτώσεις στους εργαζόμενους συνολικά, αλλά και στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, κατήγγειλε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), στην παρέμβασή της στο πρώτο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα με θέμα τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους - αυτοδιοικητική διακυβέρνηση. Η Β. Πανουτσάκου, ξεκινώντας την ομιλία της, υπογράμμισε ότι «ο τίτλος του συνεδρίου δεν μπορεί να κρύψει τη διαχρονική εφαρμογή μιας αντιλαϊκής πολιτικής, ούτε τις αιτίες για τη βάρβαρη καθημερινότητα της πλειοψηφίας του λαού, ούτε την προσπάθεια διάχυσης ευθυνών ανάμεσα σε τοπικές, περιφερειακές και κεντρικές αρχές.  Τοπικές και περιφερειακές αρχές, που αποδέχονται αυτή την πολιτική όπου οι πολλοί πρέπει να δουλεύουν και οι λίγοι να κερδίζουν, που υπερασπίζονται ότι η ανάπτυξη του τόπου περνά μέσα από την επιχειρηματική δράση, θεωρούν τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ χρήσιμους μόνο στο βαθμό που είναι αποτελεσματικοί στην υλοποίηση των αρμοδιοτήτων που είναι συνυφασμένες με τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων (δείτε αναλυτικά εδώ).
Συνέδριο αποπροσανατολισμού και ενσωμάτωσης, χαρακτήρισε αυτό των ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ, η Αλεξάνδρα Μπαλού, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Σημείωσε ότι και με τον «Κλεισθένη» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες προχωρά σε αλλαγές σε βάρος των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων. Υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για «αυτοδιοίκηση», αλλά είναι Τοπική Διοίκηση, τμήμα του κράτους, μοχλός εφαρμογής των γενικότερων πολιτικών αλλαγών, μηχανισμός προώθησης όλων των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων. Επισήμανε ότι οι Περιφέρειες ανέλαβαν και αναλαμβάνουν έναν πιο κεντρικό ρόλο στο αναπτυξιακό κομμάτι, συγκεντρώνουν τους πόρους για αναπτυξιακές για το κεφάλαιο υποδομές και την κερδοφορία του. Είπε πως «είναι και συνέδριο ενσωμάτωσης, γιατί στο όνομα της ανταποδοτικότητας, στο όνομα του μικρότερου κακού, καλλιεργείτε στη συνείδηση των εργαζομένων ότι όποια κοινωνική παροχή, πρέπει να την πληρώνει. Δεν του ανήκει, δεν είναι δικαίωμα, πρέπει να είναι ευχαριστημένος που θα πληρώνει για τα σκουπίδια του, ξανά για το νοσοκομείο του, τον παιδικό του σταθμό. Να το αποδεχθεί ως μονόδρομο, τη φτώχεια, την ανέχεια, τη φοροληστεία, να παραιτηθεί από τα δικαιώματά του. Γι' αυτό μιλάτε την ίδια γλώσσα, όσο και αν διαφωνείτε» (δείτε αναλυτικά εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ