22 Ιαν 2019

Τα σχολεία του ΟΗΕ για Παλαιστίνιους κλείνει το Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ

Τα επτά σχολεία της υπηρεσίας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNRWA) αποφάσισε να κλείσει από του χρόνου το Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, αναθέτοντάς την εκπαίδευση 3000 Παλαιστίνιων προσφύγων στα δημοτικά σχολεία της πόλης, που ελέγχονται από το ισραηλινό υπουργείο παιδείας.
Όπως καταγγέλλει η UNRWA, οι αρχές της χώρας δεν ενημέρωσαν για τη συγκεκριμένη τους πρόθεση ενώ ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Σάμι Μεσάσα, δήλωσε πως «Η ύπαρξη της UNRWA στην Ιερουσαλήμ δεν είναι δώρο του Ισραήλ. Υπάρχουν διμερείς δεσμευτικές για το Ισραήλ συμφωνίες να σέβεται τις εγκαταστάσεις, τη δικαιοδοσία και την ασυλία στην Ιερουσαλήμ. Επιπροσθέτως, το Ισραήλ είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση περί προσφύγων του 1946 και τέτοιες απόπειρες είναι παραβίαση αυτής της σύμβασης.”
Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε και η οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίννης, τονίζοντας πως η απόφαση του Ισραήλ είναι «ευθεία προσβολή της διεθνούς κοινότητας, των νόμων, των αποφάσεων και θεσμών της». Κατηγορεί το Ισραήλ για προσπάθεια εξιουδαϊσμού ολόκληρης της Ιερουσαλήμ, μέσω εθνοκάθαρσης, εκτοπισμών και ελέγχου σε κάθε πτυχή της ζωής των κατοίκων.
Προκλητικός εμφανίστηκε ο πρώην δήμαρχος της πόλης Νιρ Μπαρακάτ, που κατηγόρησε την INRWA πως δρα παράνομα και διεγείρει τα πνεύματα κατά του Ισραήλ, δηλώνοντας πως «βάζουμε τέλος στο ψέμα περί «παλαιστινιακού προσφυγικού ζητήματος».
Αξίζει να σημειωθεί πως από το Σεπτέμβρη οι ΗΠΑ έπαψαν να χρηματοδοτούν την UNRWA, απόφαση που έγινε δεχτή με ενθουσιασμό στη χώρα. Η υπηρεσία δημιουργήθηκε το 1948, για να βοηθήσει τους 700000 Παλαιστίνιους που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους μετά τη δημιουργία του ισραηλινού κράτους το 1948, ενώ σήμερα ασχολείται με τη φροντίδα περίπου 5 εκ. Παλαιστινίων προσφύγων στην Ιορδανία, τη Συρία, το Λίβανο και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ