25 Ιαν 2019

Παράπλευρες απώλειες – Αυξάνονται οι νεκροί από αστυνομικά τέιζερ και σπρέι πιπεριού στη Γερμανία

Η στρατιωτικοποίηση και η ολοένα και πιο διευρυνόμενες αρμοδιότητες της γερμανικής αστυνομίας οδηγούν σε διαρκή αύξηση των νεκρών από χρήση όπλων ηλεκτροσόκ και σπρέι πιπεριού κυρίως. Μόλις την Παρασκευή ένας 56χρονος άνδρας στην πόλη Πίρμαζεν έπεσε νεκρός από έμφραγμα, μετά τη χρήση όπλου ηλεκτροσόκ. Οι αστυνομικοί προχώρησαν στη χρήση τέιζερ όταν ο άντρας αρνήθηκε να εξεταστεί οικειοθελώς για την ψυχική του πάθηση. Πριν λίγους μήνες ένας ακόμα 43χρονος άντρας έπεσε θύμα τέιζερ στη Νυρεμβέργη.
Ιδιαίτερα επικίνδυνη αναδεικνύεται και η χρήση σπρέι πιπεριού από την αστυνομία. Στις 12 Γενάρη πέθανε από τη χρήση του σπρέι ένας 36χρονος άνδρας, που και στις 27 Δεκέμβρη είχε εκτεθεί σε αυτό.
Παρά τα συνεχή περιστατικά, τόσο η αστυνομία, όσο και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι αρνούνται να αναγνωρίσουν το πρόβλημα, Είναι χαρακτηριστικό ότι στο παρελθόν τόσο οι ομοσπονδιακές αρχές, όσο και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων αρνήθηκαν πρωτουβουλίες οργανώσεων πολιτών να καταγράφονται τουλάχιστον στατιστικά οι θάνατοι από τέιζερ και σπρέι πιπεριού, ενώ υπήρχε και αμφισβήτηση της συσχέτισης μεταξύ αυτών των μεθόδων καταστολής και των θανάτων μετά τη χρήση τους. Έκθεση του ολλανδικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας απέδειξε πάντως την επικινδυνότητα αυτών των πρακτικών, ενώ τόνισε και την ελλιπή εκπαίδευση των αστυνομικών στη χρήση τους. Στις μόλις δυο μέρες εκπαίδευσης των αστυνομικών «δεν υπήρξε σχεδόν καμία ενασχόληση με πολλούς από τους κινδύνους, που αναφέρει αναλυτικά ο κατασκευαστής».  Αν και θεωρητικά η χρήση όπλων ηλεκτροσόκ στοχεύει στην αποτροπή εγκληματιών από το να πλησίασουν, στην Ολλανδία χρησιμοποιήθηκε κατά 44% με απευθείας επαφή με το σώμα, μια επώδυνη πρακτική που στόχο έχει να κάμψει την αντίσταση του πραγματικού ή κατά φαντασίαν υπόπτου. Πολύ χαρακτηριστικό είναι επίσης πως στο 80% των περιπτώσεων, τα όπλα ηλεκτροσόκ χρησιμοποιούνται εναντίον άοπλων ατόμων. Στη Γερμανία, η αυστηροποίηση των αστυνομικών κανονισμών έχει οδηγήσει πλέον σε σχεδόν καθημερινή χρήση των όπλων αυτών, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τις δυνάμει θανατηφόρες συνέπειές τους.
Με πληροφορίες από junge welt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ