6 Ιαν 2019

Τη νέα χρονιά να γίνει βήμα απεγκλωβισμού του λαού από τους στόχους του κεφαλαίου





Ποδαρικό με ένταση της αντιλαϊκής «μεταμνημονιακής» επίθεσης κάνει το 2019 για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και μεταξύ άλλων ξεχωρίζει η δεύτερη «αξιολόγηση» που ξεκινά τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο της λεγόμενης «ενισχυμένης εποπτείας». Στο επίκεντρο της αξιολόγησης του αντιλαϊκού έργου της κυβέρνησης βρίσκεται η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, δηλαδή το σφίξιμο της θηλιάς στα λαϊκά νοικοκυριά, για να πάρουν ανάσες οι τράπεζες και να χρηματοδοτήσουν πιο εύκολα τις επενδύσεις των μονοπωλιακών ομίλων. Από την «ατζέντα» της κυβέρνησης και των «εταίρων» της δεν λείπουν και οι άλλες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που πλήττουν τους εργαζόμενους, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις για το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας, ως την άλλη όψη της έντασης της εκμετάλλευσης.
Στα παραπάνω προστίθενται και οι «αυξημένες υποχρεώσεις» των εργαζομένων, για να αντεπεξέλθουν στην τεράστια φοροληστεία που τους επιφυλάσσει ο νέος προϋπολογισμός, αφού τα ποσά που προβλέπεται να συγκεντρωθούν από το ξεζούμισμα του λαού είναι 1 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχα, διογκώνονται οι έμμεσοι φόροι, ενώ οι νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα φουσκώσουν όλα τα σχετικά χαράτσια για τα λαϊκά νοικοκυριά, από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας μέχρι τον νέο, δήθεν μειωμένο, ΕΝΦΙΑ.
Πραγματικότητα που κάνει θρύψαλα την κυβερνητική προπαγάνδα
Αυτή η συνέχιση της πολιτικής που τσακίζει τα εργατικά - λαϊκά στρώματα κάνει θρύψαλα, για μια ακόμα φορά, τα φληναφήματα της κυβέρνησης περί «τέλους των μνημονίων». Ταυτόχρονα, αποδείχτηκε γρήγορα πόσο φούσκα ήταν τα περιβόητα μέτρα «αποκατάστασης των αδικιών» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ολο και περισσότεροι «ωφελούμενοι» κάνουν λόγο για απίστευτη κοροϊδία, με τα ψίχουλα του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος» να εξανεμίζονται για να καλύψουν παλιές και νέες υποχρεώσεις. Επιβεβαιώνεται έτσι πως το περιβόητο «κοινωνικό κράτος» που ευαγγελίζεται ότι οικοδομεί η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα παραπάνω από τη μονιμοποίηση της ανακύκλωσης της ακραίας φτώχειας, με μοίρασμα εφάπαξ ψίχουλων στα πιο ακραία θύματα της πολιτικής της.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση φιλοτεχνεί το «φιλολαϊκό» της προφίλ, διαφημίζοντας αυτά τα ψίχουλα και καθησυχάζοντας τους βιομηχάνους και τους «θεσμούς» ότι δεν πρόκειται να πειραχτεί ούτε κόμμα από τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους, οι εργαζόμενοι ζουν από πρώτο χέρι το «δίχτυ προστασίας» τους. Από την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία και την ακριβοπληρωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι την ανυπαρξία πρόνοιας για τους ανέργους, τους ηλικιωμένους και τους πληγέντες από τα φυσικά φαινόμενα, που η ίδια η κυβέρνηση άφησε εκτεθειμένους σε φονικές καταστροφές, όπως στο Μάτι, στη Μάνδρα κ.α.
Με σκανδαλολογία τροφοδοτείται ο διπολισμός
Βεβαίως, αυτή η βαρβαρότητα που ζουν οι εργαζόμενοι δεν εμποδίζει την κυβέρνηση και τη ΝΔ να κλιμακώνουν τους ψευτοκαβγάδες τους γύρω από την πολιτική που εφαρμόζουν, για να εγκλωβίζουν λαϊκές δυνάμεις πάντα στη λογική του μικρότερου κακού.
Στο σίριαλ της κοκορομαχίας τους επανέρχεται ξανά η σκανδαλολογία με αφορμή την υπόθεση «Novartis». Οι τελευταίες κωμικοτραγικές εξελίξεις, με τον προστατευόμενο μάρτυρα να μετατρέπεται σε κατηγορούμενο, να «υιοθετείται» από τη ΝΔ που μέχρι πρόσφατα τον κατάγγελλε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα τον αποδοκιμάζει παρότι μέχρι πρόσφατα τον χαρακτήριζε «ήρωα», ανοίγουν ξανά το «καπάκι του υπονόμου», απελευθερώνοντας την μπόχα της σαπίλας που υπηρετούν. Πρόκειται για εξελίξεις - πραγματική πρόκληση για τον λαό, ο οποίος την ίδια στιγμή που ως «πελάτης» βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για την εμπορευματοποιημένη Υγεία, καλείται να γίνει θεατής της λασπομαχίας για το ποιος είναι πιο διεφθαρμένος, για να αποπροσανατολιστεί από το «σκάνδαλο των σκανδάλων», δηλαδή αυτό της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια, που μετατρέπει σε εμπόρευμα ένα από τα πιο κρίσιμα λαϊκά δικαιώματα.
«Ενα το κρατούμενο» η ΝΑΤΟική εμπλοκή
Μπορεί το ...«ποδαρικό» για τους εργαζόμενους να μη φέρνει καλά μαντάτα για το 2019, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και για το κεφάλαιο, αφού, εκτός από τα αντεργατικά μέτρα που έχει να απολαμβάνει, η κυβέρνηση δεσμεύεται να δυναμώσει την εμπλοκή της στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή για λογαριασμό του. Οπως είπε ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, δίνοντας το στίγμα της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας σε σχεδιασμούς που μυρίζουν μπαρούτι, το 2019 θα είναι χρονιά «μεγάλης αναβάθμισης του διεθνούς κύρους και του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας». Μάλιστα, η κυβέρνηση σε αυτήν την κατεύθυνση ξεχωρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών, που αποτελεί άλλη μια ιμπεριαλιστική διευθέτηση στα Βαλκάνια, για την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στην περιοχή. Ο λαός όχι μόνο δεν έχει να κερδίσει τίποτα από αυτές τις εξελίξεις, αντίθετα πρέπει να επαγρυπνεί, καθώς πρόκειται για συσσώρευση περισσότερης εύφλεκτης ύλης σε μια περιοχή που βράζει λόγω των αντιθέσεων ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη. Αυτοί οι «αναβαθμισμένοι ρόλοι», που μετατρέπουν τη χώρα σε απέραντη ΝΑΤΟική βάση και τη βάζουν στο μάτι του κυκλώνα, αποτελούν κοινή πεποίθηση για όλα τα αστικά κόμματα, είτε συμφωνούν είτε όχι με τη διευθέτηση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ. Γι' αυτό, παρά τους υψηλούς τόνους για τη συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ θεωρεί αδιαπραγμάτευτο το άρθρο 2, που προβλέπει την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δηλαδή την εξέλιξη εκείνη που πλήττει και τον ελληνικό και το γειτονικό λαό.
Η δήθεν «ειρήνη» και «σταθερότητα» που εξασφαλίζονται για τη χώρα και το λαό από τους αναβαθμισμένους ρόλους της κυβέρνησης στο πλαίσιο των φονικών σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή καταρρέουν καθημερινά με τις δεκάδες παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τη «σύμμαχο» Τουρκία, με τις αμφισβητήσεις που κλιμακώνονται.
Τα οφέλη της μετατροπής της χώρας σε κόμβο διαμετακόμισης, σε περιοχή διασταύρωσης και διέλευσης αγωγών Ενέργειας, όπως και από την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου από τους μονοπωλιακούς κολοσσούς, καταρρέουν κι αυτά με τη σειρά τους μπροστά στην πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία παραμένουν παγωμένα στην καρδιά του χειμώνα και δεν μπορούν στοιχειωδώς να ζεσταθούν, παρά τον τεράστιο πλούτο που παράγεται ή περνά από τη χώρα μας.
Ο λαός με τους δικούς του στόχους
Επομένως, οι στόχοι που βάζει ο λαός για το 2019 δεν μπορεί να ταυτίζονται με αυτούς που βάζουν η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και το κεφάλαιο. Ολοι όσοι τσακίζουν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα θέλουν μια χρονιά που οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στη γωνία, που δεν θα διεκδικούν, που θα είναι εγκλωβισμένοι στον ψεύτικο διπολισμό, στη λογική του μικρότερου κακού.
Για την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τα παιδιά τους, το 2019 πρέπει να είναι χρονιά που θα μετρηθούν νέα βήματα στην οργάνωση της αντεπίθεσης, με ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, σε δήμους και περιφέρειες.
Να είναι χρονιά στράτευσης με το Κόμμα για νέες δυνάμεις, επανασυσπείρωσης εργαζομένων γύρω του, για να δυναμώσουν η ελπίδα, η οργάνωση και η πάλη πρώτα και κύρια στους τόπους δουλειάς. Γιατί η διέξοδος βρίσκεται στην αλλαγή των συσχετισμών, στην ανασύνταξη του κινήματος, στη διαμόρφωση μιας μεγάλης Κοινωνικής Συμμαχίας, για να βγουν ο λαός και οι ανάγκες του στο προσκήνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ