19 Φεβ 2019

Στη φόρα τα αντικρουόμενα συμφέροντα και οι αντιθέσεις




«Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα», είναι το συμπέρασμα του κορυφαίου παγκόσμιου φόρουμ για την ασφάλεια

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Μ. Πενς στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου
Copyright 2019 The Associated
Η Αγκ. Μέρκελ και ο Μ. Πενς στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου
ΜΟΝΑΧΟ.--
 «Μετά από αυτήν τη Διάσκεψη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Σίγουρα έχουμε πρόβλημα». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την Κυριακή τις τριήμερες εργασίες της 55ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου ο επικεφαλής της, Βόλφγκανγκ Ισινγκερ. Για ακόμη μια φορά, στο κορυφαίο φόρουμ για την ασφάλεια ήρθαν στο προσκήνιο τα ανταγωνιστικά συμφέροντα, που όλο και πιο δύσκολα συμβιβάζονται, οι ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και την «καθιερωμένη παγκόσμια τάξη πραγμάτων».

Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, το Σάββατο, στις αρχές του 21ου αιώνα οι δομές που προέκυψαν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, «υπόκεινται σε απίστευτη πίεση, επειδή οι εξελίξεις απαιτούν τη μεταρρύθμισή τους». Με αυτήν την έννοια «ο τίτλος της φετινής διάσκεψης είναι "Το μεγάλο παζλ"», όπου ο κόσμος περιγράφεται σαν ένα παζλ με διαλυμένα κομμάτια, είπε και ανέδειξε πλευρές των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων τόσο εντός του ΝΑΤΟ όσο και με Ρωσία και Κίνα.


Γερμανικές «μπηχτές» σε ΗΠΑ και «στο βάθος» Κίνα
 
Χαρακτήρισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη απαγόρευσης των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF) «αναπόφευκτη», εξαιτίας των παραβιάσεων της Ρωσίας, ωστόσο σημείωσε - απευθυνόμενη στην αντιπροσωπεία των ΗΠΑ - ότι προκαλούνται κίνδυνοι πρώτα και κύρια για την Ευρώπη που συνορεύει με τη Ρωσία. Τόνισε ότι σε όποιες μελλοντικές διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία αφοπλισμού θα πρέπει να συμμετέχει και η Κίνα, που διατηρεί «πολλές επιφυλάξεις». Η Κίνα αναπτύσσει στρατιωτικούς εξοπλισμούς για «αυστηρά αμυντικές ανάγκες» και απορρίπτει την προσχώρηση σε μια συνθήκη για την απαγόρευση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, είπε ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής του ΠΓ του ΚΚ Κίνας Γιανγκ Ζιετσί.

Για το Ιράν η Μέρκελ είπε ότι «ο στόχος είναι κοινός» με τις ΗΠΑ, ο περιορισμός του Ιράν σε Συρία, Μέση Ανατολή, Υεμένη, αλλά «διαφωνούμε στην τακτική». Υπερασπίστηκε τη συμφωνία για τα πυρηνικά στο Ιράν, μέσω της οποίας «ίσως μπορέσουμε να ασκήσουμε περαιτέρω πίεση». Εξάλλου, άσκησε κριτική στις ΗΠΑ λέγοντας: «Μήπως η γρήγορη και άμεση απόσυρση των Αμερικανών από τη Συρία θα ενισχύσει την επιρροή του Ιράν και της Ρωσίας;».

Εξίσου κρίσιμες είναι και «οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κίνας, ΗΠΑ και Ευρώπης. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα», συνέχισε η καγκελάριος. «Οταν ταξιδεύω στην Κίνα, οι Κινέζοι εκπρόσωποι μου λένε: Τα 1.700 από τα 2.000 χρόνια μ.Χ., υπήρξαμε ηγετική οικονομική δύναμη. Μην ταράζεστε. Δεν θα συμβεί τίποτα, όταν επιστρέψουμε εκεί που πάντα βρισκόμασταν. Κι εμείς απαντάμε: Τα τελευταία 300 χρόνια είμαστε οι ηγέτες. Πρώτα οι Ευρωπαίοι, μετά οι ΗΠΑ και μετά μαζί. Τώρα, όμως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη δεδομένη κατάσταση και να βρούμε εύλογες λύσεις, ώστε ο αγώνας να μην καταστεί αμοιβαία εξουθενωτικός», είπε ενδεικτικά η καγκελάριος.

Σημαντικό μέρος της ομιλίας της αφορούσε και την Αφρική, όπου επιδιώκεται μεγαλύτερη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και πολιτική επιρροή, ενώ «η Κίνα έχει δαπανήσει πολλά σε αναπτυξιακή πολιτική και επενδύσεις στην Αφρική».

Υπερασπίστηκε για ακόμη μια φορά την κατασκευή του ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2» που θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν είναι προς το ευρωπαϊκό συμφέρον να αφεθεί η Ρωσία στην εξάρτηση και την προμήθεια φυσικού αερίου μόνο της Κίνας.

«Η Αμερική ισχυρότερη από ποτέ»
 
Επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μάικ Πενς, είπε: «Το θεμελιώδες ζήτημα της εποχής μας είναι αν η Δύση έχει τη βούληση να επιβιώσει». Ισχυρίστηκε ότι εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής «η Αμερική είναι ισχυρότερη από ποτέ και οδηγεί για άλλη μια φορά στην παγκόσμια σκηνή».

Ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ επιδοκιμάζουν «όλους τους Ευρωπαίους εταίρους που εναντιώνονται σθεναρά στον αγωγό "Nord Stream 2"», αλλά και ότι «δεν θα μείνουμε αδρανείς, ενώ οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ (σ.σ. Τουρκία) αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας (σ.σ. Ρωσία)». Επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στην Κίνα, εξηγώντας ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις «δεν αφορούν απλώς την ανισορροπία του μεταξύ τους εμπορίου», αλλά την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, την εξαναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας και άλλα διαρθρωτικά ζητήματα στην Κίνα, «που επιβάρυναν την οικονομία μας και τις οικονομίες όλου του κόσμου». Ακόμη επιτέθηκε στην Κίνα για παρεμπόδιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Αναφορικά με την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, επισήμανε ότι «είναι μια αλλαγή στην τακτική, όχι στην αποστολή. Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν ισχυρή παρουσία στην περιοχή». Εξάλλου, επανέλαβε πως το Ιράν είναι «ο κορυφαίος κρατικός χορηγός τρομοκρατίας στον κόσμο» και κάλεσε τους Ευρωπαίους να σταματήσουν να υπονομεύουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία.

Η Βενεζουέλα είναι μία ακόμη απόδειξη ότι οι ΗΠΑ «ηγούνται του ελεύθερου κόσμου», εκτίμησε ο Πενς, υπογραμμίζοντας την ...ανάγκη για «ανθρωπιστική βοήθεια» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την αποχώρηση από την INF, επιβάλλοντας, όπως είπε, τη θέση της και στα άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ προέβαλε το «δικαίωμα» της Ρωσίας να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και εκτός συνόρων, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι μόνο «προνόμιο» του ΝΑΤΟ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Λαβρόφ απέκρουσε τις κατηγορίες ότι η Μόσχα είχε ανάμειξη στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, λέγοντας πως «δεν παρουσιάστηκαν ποτέ γεγονότα», ενώ από την άλλη «πέντε ή έξι κορυφαίοι ηγέτες της Δύσης επισκέφτηκαν τα Σκόπια και έκαναν εκστρατεία υπέρ του "ναι" στο δημοψήφισμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ