4 Απρ 2019

Ο Νίκος Σοφιανός, η ΜΚΟ του Σορός και τα “Ελληνικά Hoaxes”

Δεν αποτελεί κάποιου είδους είδηση ότι τα “Eλληνικά Hoaxes” έχουν φιλελέ και – λανθάνοντα συνήθως – αντικομμουνιστικό ιδεολογικό προσανατολισμό. Εκείνο στο οποίο δε μας είχαν συνηθίσει ως τώρα είναι να ασχολούνται ευθέως με το ΚΚΕ, προσπαθώντας να υπονομεύσουν ευθέως την αξιοπιστία των εκπροσώπων του ως “συνωμοσιολόγων”. Κι επειδή προφανώς δεν υπήρχε κάποια επαρκής αφορμή ως τώρα για να παρουσιάσουν τους κομμουνιστές ως διασπορείς ψευδών ειδήσεων, αποφάσισαν να εφεύρουν μία, πατώντας απλώς και μόνο στο γεγονός πως ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος της ΛΑΣΥ, εκστόμισε τη λέξη “Σόρος”. Η προσπάθεια να συνδεθεί κάθε κριτική στις δραστηριότητές του ιδρύματός του με θεωρίες περί “ακροδεξιών” και “ψεκασμένων” δεν είναι φυσικά καινούρια, ούτε αποκλειστικά ελληνική.
Ας δούμε όμως τι ακριβώς είπε ο Σοφιανός και γιατί αυτά πάτησαν τον κάλο στο συντάκτη της σελίδας. Στο 27ο δευτερόλεπτο λοιπόν της τελευταίας του εμφάνισης στην ΕΡΤ, ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας εμφανίζεται να λέει: “Ενδιαφέρει εάν το Ίδρυμα Σόρος έχει για παράδειγμα, το Σταθμό Λαρίσης και κάνει δουλειά με τους μετανάστες.” Αυτό στον τίτλο μετατρέπεται προβοκατόρικα σε “Ελέγχει ο Σόρος το Σταθμό Λαρίσης”;, διαστρεβλώνοντας συνειδητά τα λεγόμενα του Σοφιανού, που φυσικά πουθενά δε χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ρήμα. Μάλιστα, ο συντάκτης προσπαθεί να τσουβαλιάσει τη δήλωση συνολικής διάρκειας 8 δευτερολεπτών με ισχυρισμούς που είδε σε διάφορα ανυπόληπτα ή/και ακροδεξιά σάιτ, με κυριότερο το makeleio.gr. Το ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι ισχυρισμοί δε θα τους μάθουμε επακριβώς ποτέ, αφού κανένα από λινκ που παρατίθενται στο κείμενο δε φαινόταν ενεργό ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μπορούμε όμως να τους φανταστούμε και να φανταστούμε και ποιους συνειρμούς ήθελε να προκαλέσει ο συντάκτης του κειμένου.
Πάμε όμως στην ουσία όσων είπε ο Σοφιανός. Είναι προφανές πως το “έχει το σταθμό Λαρίσης” αφενός είναι μια έκφραση με στοιχείο προφορικότητας, αφετέρου αφορά τη δράση της ΜΚΟ του Σόρος στην περιοχή και δεν είναι κάποιου είδους υπαινιγμός ότι ο Σόρος ελέγχει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ή την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Η αγάπη των hoaxes στην κυριολεξία δεν είναι βέβαια κάτι νέο, αφού με τον ίδιο τρόπο είχαν καταλήξει πριν λίγους μήνες στην αναπαραγωγή της γνωστής ακροδεξιάς ρητορικής του “δεν υπήρχαν νεκροί μέσα στο Πολυτεχνείο”.
Στη συνέχεια ο συντάκτης διαφημίζει το έργο του Open Society Foundation, καταλήγοντας πως:
“οι παραπάνω υπηρεσίες δεν έχουν καμιά σχέση με «έλεγχο του Σταθμού Λαρίσης», ο οποίος ισχυρισμός και καταρρίπτεται, ενώ ο ισχυρισμός ότι η χρηματοδότηση αφιλοκερδών ανθρωπιστικών υπηρεσιών αποτελεί «δουλειά με μετανάστες», συνιστά συνωμοσιολογία διότι ο χώρος είναι προσβάσιμος σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία, την καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την κοινωνική τους θέση.”
Επαναλαμβάνει λοιπόν τα περί “ελέγχου” που ποτέ δεν ειπώθηκαν και στη συνέχεια αγανακτά που ο συνωμοσιολόγος κουκουές δε δέχεται πόσο καλό πράγμα είναι η χρηματοδότηση “αφιλοκερδών ανθρωπιστικών υπηρεσιών”, παίζοντας και πάλι με τις λέξεις, ερμηνεύοντας το “δουλειά με μετανάστες” ως αποκλειστική αναφορά που αποκλείει όλα τα υπόλοιπα. Λες και στην τελική ένα μεγάλο κομμάτι, αν όχι η συντριπτική πλειονότητα όσων απευθύνεται σε τέτοιες δομές δεν έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο. Καθόλου “γεωγραφική και συμπτωματική” λοιπόν δεν είναι η παρουσία του Ιδρύματος Σόρος σε μια περιοχή όπως ο Σταθμός, που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ευπαθών ομάδων και ιδιαίτερα μεταναστών, τους οποίους δε βοηθάει απλά για να διασφαλίσει μια θέση στον παράδεισο. Εκεί ακριβώς εξάλλου βρίσκεται και η αλλεργία του συντάκτη, πως ο Σοφιανός, όπως και όλοι οι κομμουνιστές υποψήφιοι, χαλούν τη συναίνεση για το πόσο θεάρεστο και κοινωνικό είναι το έργο των ΜΚΟ, ιδιαίτερα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και ακόμα περισσότερο στην Αθήνα, όπου έχουν υποκαταστήσει σε διάφορα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής το δήμο και το κράτος. Κι αυτό χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος για τον πακτωλό χρημάτων που διαχειρίζονται και σε ποιες ακριβώς δραστηριότητες διοχετεύεται. Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ και προσωπικά ο Νίκος Σοφιανός δεν έχουν εξάλλου πρόβλημα συγκεκριμένα με το Ίδρυμα Σόρος, αλλά συνολικά με την παράδοση αρμοδιοτήτων στις ΜΚΟ που κάνουν πάρτι, κάτι που αποτελεί πάγια καταγγελία του κόμματος και στο δήμο Αθηναίων και γενικότερα. Ο Σοφιανός δεν ανακάλυψε χθες αυτή την ασυδοσία, ούτε ξιφουλκεί κατά του Σόρος με συνωμοσιολογικούς όρους.
Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για το ξέπλυμα που κάνει ο συντάκτης στο Ίδρυμα Σόρος, οι δραστηριότητες του οποίου διεθνώς είναι γνωστές και καταγεγραμμένες, πέρα από κάθε υπόνοια “ψεκασμού”. Είμαστε όμως βέβαιοι πως ο Σόρος ήταν απλά η αφορμή για να υπεραπιστεί το Ιερό Δισκοπότηρο των ομοϊοδεάτων του, δηλαδή τις ΜΚΟ συνολικά, που αποτελούν πανάκεια δια πάσαν νόσο και κοινωνική παθογένεια. Πώς είναι δυνατόν κάποιοι οπισθοδρομικοί μπολσεβίκοι να το αμφισβητούν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ