23 Μαΐ 2019

Ως εδώ!


Μπαίνοντας στο παραβάν της ερχόμενης Κυριακής ο λαός πρέπει να κάνει «ταμείο» από τα τελευταία χρόνια. Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο αφού η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, επιμένοντας στη λογική του «μικρότερου κακού», κλιμακώνουν την προσπάθειά τους να κρατήσουν το λαό εγκλωβισμένο σε χρεοκοπημένες επιλογές. Το μήνυμα της κάλπης πρέπει να είναι ένα ηχηρό «ως εδώ!». Ενα «τέρμα στην κοροϊδία - δεν ξαναδιαλέγουμε πόσα θα χάσουμε!».
Γι' αυτό αξίζει οι εργαζόμενοι να αναλογιστούν την πορεία που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, από το 2009 μέχρι σήμερα, που κάθε φορά, με την αντίληψη «το μη χείρον βέλτιστον», η κατρακύλα συνεχιζόταν.
Θυμίζουμε: Ηταν το 2009, όταν ο λαός έδωσε ένα μεγάλο ποσοστό στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου για να μην ξαναβγεί η ΝΔ, που ήδη είχε εξαγγείλει αντιλαϊκά μέτρα. Τότε το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι με κυβέρνηση είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ ο λαός δεν θα αποφύγει τη θύελλα που ερχόταν. Η επιλογή του λαού δεν τον έσωσε από τα χειρότερα, αφού η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έφερε το 1ο μνημόνιο κάνοντας ένα βήμα ώστε ο λαός να πληρώσει την κρίση.
***
Στη συνέχεια, ήρθαν τα «Ζάππεια» της ΝΔ, με πρόεδρο τον Αντ. Σαμαρά, που προπαγάνδιζε πρόγραμμα «τερματισμού της λιτότητας», δίνοντας διάφορες «αντιμνημονιακές» συνταγές για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Και ακολούθησε η κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ., με πρωθυπουργό τον Λ. Παπαδήμο, που υπό την απειλή της χρεοκοπίας και της «στάσης πληρωμών» φόρτωσε στο λαό το 2ο μνημόνιο, το «κούρεμα» στα ασφαλιστικά ταμεία και εκατοντάδες νόμους που ξήλωσαν ακόμα περισσότερες κατακτήσεις, στο όνομα της αποφυγής των χειρότερων. Στις εκλογές του 2012, το ΚΚΕ έλεγε χαρακτηριστικά, καλώντας το λαό να δώσει απάντηση στους εκβιασμούς και να απορρίψει αυταπάτες, ότι «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν. Μην εμπιστεύεσαι τον ΣΥΡΙΖΑ». Η νέα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ αποδείχθηκε ακόμα πιο αντιδραστική και βύθισε περισσότερο το λαό στη χρεοκοπία, που υποτίθεται ότι θα απέφευγε.
Η λογική του «μικρότερου κακού» απογειώθηκε τον Γενάρη του 2015. Ο λαός, γονατισμένος από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις και ρημαγμένος από την ανεργία και τα λουκέτα, υιοθέτησε μαζικά το αφήγημα που πλάσαρε ο ΣΥΡΙΖΑ: «Κι ένα από τα δέκα να κάνει, καλό θα είναι», εννοώντας ως «δέκα» τις δεσμεύσεις του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Το ΚΚΕ, από την άλλη, προειδοποιούσε ξανά ότι το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» ήταν ξαναζεσταμένη συνταγή για την καπιταλιστική ανάκαμψη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα καταργήσει τα μνημόνια, αλλά θα φέρει και νέα βάρβαρα μέτρα, αφού ορκίζεται στην ΕΕ και στην κερδοφορία των μονοπωλίων. Τι έφερε η νέα υποταγή στο «μικρότερο κακό»; Την παράταση της δανειακής σύμβασης και το άνοιγμα στο δρόμο για να έρθει το 3ο μνημόνιο. Ενα μνημόνιο (του ΣΥΡΙΖΑ), που εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα ως το «λιγότερο χειρότερο» από το μνημόνιο Γιούνκερ. Τότε το ΚΚΕ καλούσε τους εργαζόμενους να ακυρώσουν τα κάλπικα διλήμματα, να μη διαλέξουν ποιος «αγάς» θα τους σφάξει. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Η κυβέρνηση όχι απλά δεν έδωσε «έστω κι ένα από τα δέκα», αλλά πήρε πίσω δεκάδες ακόμα δικαιώματα, όπως την Κοινωνική Ασφάλιση, το απεργιακό δικαίωμα, το αφορολόγητο, την κυριακάτικη αργία κ.λπ. Ο λαός δηλαδή όχι μόνο δεν γλίτωσε τα χειρότερα, αντίθετα είδε να υλοποιείται μια πολιτική που πλέον άρχισε να κοστίζει μαζικά και σε ανθρώπινες ζωές, με την υποχρηματοδότηση και τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές προστασίας.
***
Σήμερα παίζεται ένα ακόμα επεισόδιο σε αυτήν την πορεία κατρακύλας: Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει τη «δίκαιη ανάπτυξη» ως το μικρότερο κακό σε σχέση με τη «βιώσιμη ανάπτυξη» της ΝΔ. Παρουσιάζει τα ψίχουλα που μοιράζει από τα καρβέλια που έκλεψε ως «ανάκτηση απωλειών», την ίδια στιγμή που κρατά άθικτο όλο το πλέγμα αντιλαϊκών νόμων, που είναι φτιαγμένοι για να ναρκοθετούν ακόμα και τις όποιες ανάσες ανακούφισης, όπως αποδείχθηκε με το πρόσφατο χαρτζιλίκι στους συνταξιούχους.
Το ΚΚΕ καλεί εκ νέου το λαό να μην υποκύψει σε αυτό το παιχνίδι. Μπροστά στην κάλπη θα είναι καταστροφική η επιλογή «μια από τα ίδια», η εκ νέου υποταγή στη διαλυτική λογική του «μικρότερου κακού» που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιώντας την αντιλαϊκή πλειοδοσία της ΝΔ. Σήμερα έχει τη δύναμη και την πείρα να δώσει ψήφο αντεπίθεσης, ενισχύοντας το ΚΚΕ παντού. Ενα αποτέλεσμα με ενισχυμένο το ΚΚΕ θα είναι πραγματικά ελπιδοφόρο για την επόμενη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ