Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //
Ο μολυσμένος αέρας οδηγεί κάθε χρόνο στον πρόωρο θάνατο 7.000.000 ανθρώπων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO). 500.000 από αυτούς στην ΕΕ.
Ν.Δελχί η πιό μολυσμένη πρωτεύουσα στον κόσμο
Το Ν. Δελχί είναι η 11η χειρότερη πόλη στον κόσμο στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Είχε περίπου 22 εκατομμύρια κατοίκους το 2011. Από τις 50 πόλεις με τον χειρότερο αέρα στον κόσμο οι 47 βρίσκονται στην Ινδία και την Κίνα.Οι υπόλοιπες 3 είναι στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές.
Ο ουρανός του Ν. Δελχί είναι μόνιμα γκρίζος και θολός.
Οι αναθυμιάσεις των καυσαερίων από τα οχήματα, οι εκπομπές από τα εργοστάσια και οι μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, όπως και η εποχιακή καύση γεωργικών αποβλήτων από τους γεωργούς συμβάλλουν στη δημιουργία της πιο μολυσμένης πρωτεύουσας στον κόσμο.
Οι κίνδυνοι για την υγεία είναι εμφανείς όσον αφορά την παρουσία των μικρότερων και πιο επικίνδυνων αερομεταφερόμενων σωματιδίων, PM 2,5.
Ο WHO έχει ορίσει οριακή τιμή 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Η ΕΕ τα 25.
Το 2018 η μέση ετήσια συγκέντρωση των PMZ 2,5 στον αέρα ήταν στο Δελχί 113,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (στη Στοκχόλμη ήταν 6,6, στην Αθήνα γύρω στα 30, τρίτη στην Ευρώπη μετά το Βουκουρέστι και την Βουδαπέστη).
Δεν βοηθούν οι μάσκες ούτε οι καθαριστές του αέρα
Στην Ινδία, το 99% των παιδιών κάτω των πέντε ετών εκτίθενται σε επίπεδα PM 2,5 πολύ υψηλότερα από τα πρότυπα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO).“Οι άνθρωποι εδώ παίρνουν όλες αυτές τις τοξίνες εισπνέοντας. Αυτό βλάπτει τους βρόγχους. Μερικές τοξίνες μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και έχουν καταστροφικές επιπτώσεις σε όλα τα όργανα του σώματος, από το κεφάλι μέχρι τα νύχια” δηλώνει ο Ινδός καθηγητής Αρβίνντ Κουμάρ, πνευμονολόγος στο Δελχί και ιδρυτής του οργανισμού για την φροντίδα των πνευμόνων στην Ινδία, στην εφημερίδα Arbete.
–Το 15 – 20% των μαθητών έχουν άσθμα. Και βλέπω πολλά περισσότερα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα από ότι 30 χρόνια πριν. Οι ασθενείς είναι νεότεροι και συχνά μη καπνιστές.
-Το να προσπαθήσουμε να προστατευτούμε από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σχεδόν αδύνατο, λέει ο καθηγητής Κουμάρ.
– Φορώντας μια μάσκα και έχοντας καθαριστή αέρα στο σπίτι βοηθά ελάχιστα. Αυτή η κατάσταση μας επηρεάζει όλους μας…
Χτυπά τις χώρες με χαμηλά εισοδήματα
Μόνο που δεν επηρεάζει όλους μας το ίδιο σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας οργάνωσης Υγείας του ΟΗΕ.Η έκθεση από τον Μάιο του 2018 αναφέρει ότι ο αντίκτυπος στα παιδιά είναι χειρότερος σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου το 98% όλων των παιδιών κάτω των πέντε ετών εκτίθενται σε PM 2,5 ρύπους, πάνω από τα επιτρεπτά όρια που όρισε η WHO, σε σύγκριση με 52% σε χώρες υψηλού εισοδήματος.
Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στην Ασία, όπως η Ινδία, το 99% των παιδιών κάτω των πέντε ετών εκτίθενται σε PM 2,5 ρύπους υψηλότερα από τα πρότυπα. Το 2016, περίπου 600.000 θάνατοι παιδιών κάτω των 15 ετών προκλήθηκαν από τη συνδυασμένη έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση του περιβάλλοντος και το ίδιο το νοικοκυριό, ισχυρίζεται η έκθεση.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η αιτία για έναν στους 10 θανάτους παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών
Η έκθεση αναφέρει ότι το 93% των παιδιών στον κόσμο κάτω των 15 ετών εκτίθενται σε εξαιρετικά μολυσμένο αέρα που τα καθιστά ευάλωτα σε σημαντικά προβλήματα υγείας. Περίπου 630.000.000 από αυτά τα 1.800.000.000 παιδιά είναι κάτω των πέντε ετών.Τα καύσιμα μαγειρέματος, όπως το ξύλο, ο άνθρακας ή η κοπριά, προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι πηγές ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα περιλαμβάνουν ακόμη εκπομπές οχημάτων και καύση σκουπιδιών.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η αιτία για έναν στους 10 θανάτους παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, αναφέρει η έκθεση. Η ατμοσφαιρική ρύπανση των νοικοκυριών και η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα οδήγησαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των έκτακτων αναπνευστικών λοιμώξεων σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος,
Ο αριθμός των θανάτων από την ρύπανση είναι υψηλότερος από τους θανάτους που προκλήθηκαν από την ελονοσία, τη φυματίωση και το HIV/AIDS σε συνδυασμό, ανέφερε η έκθεση. Από αυτούς τους θανάτους, 400.000 ήταν παιδιά κάτω των πέντε ετών.
«Αυτή η [κατάσταση] είναι ασυγχώρητη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WHO Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Κάθε παιδί θα πρέπει να είναι σε θέση να αναπνεύσει καθαρό αέρα, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί και να εξελίξει το πλήρες δυναμικό του.”
Ο ΟΗΕ προτρέπει…
Ο οργανισμός προτρέπει τα έθνη, τις τοπικές διοικήσεις, τις διακυβερνητικές οργανώσεις και τους επιστήμονες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσουν τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η έκθεση προτείνει την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την παροχή πόρων στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, τηρώντας τις παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα της παγκόσμιας οργάνωσης υγείας, μειώνοντας την υπέρμετρη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και επενδύοντας σε αναβαθμίσεις στην ενεργειακή απόδοση.Η έκθεση προτείνει επίσης την αυξημένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ελαχιστοποίηση της έκθεσης των παιδιών σε μολυσμένο αέρα με τη μετεγκατάσταση σχολείων και παιδικών παιδιών μακριά από πηγές ρύπανσης.
Χωρίς νόημα οι προτάσεις
Ότι και να προτείνει η έκθεση, που επιμελώς δεν αναφέρεται στην εργοστασιακή ρύπανση, είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί στην σημερινή πολιτική κατάσταση.Πώς είναι δυνατόν να σταματήσουν τα νοικοκυριά να μαγειρεύουν και να θερμαίνονται με άλλα μέσα;
Πώς είναι δυνατόν να σταματήσουν να ρυπαίνουν τα μεγάλα εργοστάσια όταν στην Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, στις χώρες της Αφρικής έχουν μαζευτεί οι πλέον ρυπογόνες επιχειρήσεις όλου του κόσμου, ιδιαίτερα της Ευρώπης;
Πώς είναι δυνατόν να μεταφερθούν τα σχολεία κάπου αλλού στις σημερινές συνθήκες;
Οι προτάσεις του ΟΗΕ μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις της έκθεσης είναι «οδηγίες προς ναυτιλλομένους» χωρίς νόημα, γίνονται για να αθωώσουν το χάος που προκαλεί ο καπιταλισμός που έχει σαν συνέπεια τις ασθένειες και τους θανάτους ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. Γίνονται ακόμη για να φορτώσουν στον απλό άνθρωπο ευθύνες που δεν του ανήκουν παρά μόνον η ευθύνη που έχει να ξεσηκωθεί και να ανατρέψει αυτή την φρικτή κατάσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου