3 Σεπ 2019

Στα σκουπίδια η πολιτική τους!




Το ψηφιδωτό των αποκαλύψεων του «Ριζοσπάστη» για τα σχέδια λειτουργίας νέας χωματερής στη Φυλή, δίπλα στην υπάρχουσα υγειονομική βόμβα του ΧΥΤΑ και σε απόσταση αναπνοής από τα λαϊκά νοικοκυριά, πείθει και τον πιο δύσπιστο ότι διαιωνίζεται η αφόρητη κατάσταση για το 1,5 εκατομμύριο κατοίκους της Δυτικής Αθήνας. Μπορεί η κυβέρνηση, η περιφερειακή και η δημοτική αρχή να κάνουν λόγο για «μεταβατική φάση», όμως η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για νέα παράταση στο θάψιμο των σκουπιδιών σε μια επιβαρυμένη περιοχή, με τη σύμβαση που προκηρύχθηκε να αφορά 4.000.000 κυβικά μέτρα σκουπιδιών, με δυνατότητα διπλασιασμού τους.
***
Και μόνο η μεθόδευση που ακολουθήθηκε από την τέως περιφερειακή αρχή Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), ώστε να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά και να παραδώσει έτοιμο το έγκλημα στη νέα περιφερειακή αρχή Πατούλη (ΝΔ), αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι πρόκειται για βαθιά αντιλαϊκό σχεδιασμό. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια, που κατά τ' άλλα ...διασταύρωναν τα ξίφη τους προεκλογικά για το ποιος είναι ικανότερος να διαχειριστεί τη «βόμβα» των απορριμμάτων, έστησαν μια προκλητική συμπαιγνία στην πλάτη του λαού και μεθόδευσαν την επέκταση της χωματερής στη Φυλή, με τις ευλογίες της ΕΕ. Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι μοιράζονται την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και στη διαχείριση των απορριμμάτων, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των λαϊκών αναγκών, που θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους από τις μπίζνες του κεφαλαίου με τα σκουπίδια. Ταυτόχρονα, η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής δεν είναι άσχετη με τον χωροταξικό - αναπτυξιακό σχεδιασμό του κεφαλαίου για την Αττική, στον οποίο συμφωνούν όλα τα κόμματα και οδηγεί σε παραπέρα υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, με την ανάπτυξη βιομηχανικών ζωνών, δικτύων μεταφοράς και κέντρων logistics.
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή της Φυλής επιστράτευσαν αστυνομία και μπράβους, γνωστούς για τη δράση τους στην περιοχή, για να καταστείλουν τη λαϊκή κινητοποίηση που οργάνωσαν την περασμένη Παρασκευή σωματεία και φορείς κατά την ορκωμοσία του δημάρχου. Η απρόκλητη κατασταλτική επίθεση στους διαδηλωτές σημαίνει συναγερμό για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και πρέπει να απαντηθεί με νέες κινητοποιήσεις, με οργάνωση μέσα από σωματεία και μαζικούς φορείς, ώστε να εμποδιστεί το νέο έγκλημα. Οι κινητοποιήσεις σωματείων και μαζικών φορέων με σύνθημα «Τέρμα πια στην υποβάθμιση - Οχι άλλος καρκίνος» αποτελούν συνέχεια μιας πολύμορφης δράσης, που το επόμενο διάστημα πρέπει να κλιμακωθεί, με κεντρικό αίτημα το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ, με απαγόρευση κάθε νέας δραστηριότητας διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή. Με την προβολή αιτημάτων και στόχων πάλης που βάζουν στο στόχαστρο το σχεδιασμό του κεφαλαίου για ανάπτυξη σε βάρος των λαϊκών αναγκών, που στην προκειμένη περίπτωση μεταφράζεται σε ζωή δίπλα στα σκουπίδια και στις καμινάδες των εργοστασίων.
***
Το αίτημα να κλείσει ο ΧΥΤΑ στη Φυλή είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν μπορεί εν έτει 2019 να συνεχίζεται το θάψιμο των σκουπιδιών και επιπλέον να νομιμοποιείται η καύση τους από τις βιομηχανίες ως φθηνό καύσιμο, όπως συμβαίνει στον Βόλο και σχεδιάζεται στην Αττική. Απέναντι στον εγκληματικό αυτό σχεδιασμό ΕΕ - κυβερνήσεων - επιχειρηματικών ομίλων - περιφερειακών και δημοτικών αρχών σήμερα πρέπει να οργανωθεί η αντεπίθεση. Η πάλη αυτή πρέπει να συνδεθεί με τον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης. Ενάντια στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής και το «πληρώνω όσο πετάω».
Το πλαίσιο πάλης που προβάλλει το ΚΚΕ δίνει επιθετική απάντηση στους διαχρονικούς εκβιασμούς των κυβερνήσεων, στην αξιοποίηση των «αδιεξόδων» που οι ίδιες δημιουργούν για να επιβάλουν στο λαό να ζει με τα θαμμένα σκουπίδια στις αυλές του και να αναπνέει τα καμένα παράγωγά τους. Ενα πλαίσιο πάλης που εστιάζει μεταξύ άλλων: Στον καθορισμό και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, ξεχωρίζοντας την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή. Τον καθορισμό σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή, με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και με τις απαραίτητες υποδομές για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων στην πηγή απορριμμάτων. Τον καθορισμό των κριτηρίων καταλληλότητας εγκαταστάσεων ανά είδος εγκατάστασης, με γνωστά από πριν τα κριτήρια αποκλεισμού των υποψήφιων χώρων. Με την υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από τον ενιαίο κρατικό φορέα, αρμόδιο για τα δημόσια έργα.
***
Η θέση του ΚΚΕ αποτελεί τη μόνη φιλολαϊκή λύση, η υλοποίησή της προϋποθέτει όμως σύγκρουση με την καπιταλιστική οικονομία και αστική εξουσία που εκπονεί «χωροταξικούς σχεδιασμούς» με βάση τα «θέλω» των μονοπωλίων. Η διέξοδος που προτείνει το Κόμμα προϋποθέτει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων δεν θα είναι πεδίο για την καπιταλιστική κερδοφορία, προϋποθέτει επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών, κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στη γη και τις τεχνικές υποδομές. Προϋποθέτει εξουσία που θα υπερασπίζεται τις κοινωνικές ανάγκες, δηλαδή εργατική - λαϊκή εξουσία και θεσμούς εργατικού - λαϊκού ελέγχου.
Και από αυτό το μέτωπο γίνεται φανερό ότι αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος που έχει να βαδίσει ο λαός μας. Ολα τα άλλα τα δοκίμασε και τα δοκιμάζει εδώ και δεκαετίες. Ηρθε η ώρα να πετάξει στα σκουπίδια την αναμονή, τις αυταπάτες και τον εγκλωβισμό στο «ρεαλισμό» της ΕΕ και των μονοπωλιακών ομίλων, την προπαγάνδα ότι «αυτά που λέει το ΚΚΕ δεν γίνονται». Η διέξοδος βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής, στη σύγκρουση με τις κυβερνήσεις, τους επιχειρηματικούς ομίλους και την ΕΕ!

Δ. Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ