4 Μαΐ 2019

Όπου φτωχός κι η μοίρα του – Επιδημία χολέρας μια βδομάδα μετά το φονικό κυκλώνα στη Μοζαμβίκη

Ενός κακού μύρια έπονται στη Μοζαμβίκη, μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Μια βδομάδα μετά τον καταστροφικό κυκλώνα “Κένεθ”, το δεύτερο μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα που έπληξε τη χώρα, αξιωματούχοι κήρυξαν επιδημία χολέρας στο βόρειο τμήμα της Μοζαμβίκης. Επίκεντρο των κρουσμάτων είναι το λιμάνι τις Πέμπα, όπου καταγράφηκαν 11 κρούσματα, από τα συνολικά 14 στην επαρχία.
Οι χαοτικές συνθήκες μετά το πέρασμα του κυκλώνα ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας και δυσκολεύουν την αναχαίτισή της, σε μια χώρα με τραγικό επίπεδο υποδομών. Ο κυκλώνας στο πέρασμά του ισοπέδωσε πολλά χωριά, καθώς οι άνεμοι έτρεχαν με ταχύτητα 280 χιλιομέτρων, συνοδευόμενοι από σφοδρές βροχοπτώσεις. Από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν έχασαν τη ζωή τους 41 άνθρωποι ως τώρα.
Όλα αυτά ενώ η χώρα δεν είχε επουλώσει τις πληγές της από τον τυφώνα Ιντάι, που κατέστρεψε το επίσης μεγάλο λιμάνι της Μπέιρα. Συνολικά ο κυκλώνας στοίχισε τη ζωή σε 1000 ανθρώπους σε τρεις χώρες της Αφρικής, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάου και τη Ζιμπάμπουε.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ανάγκη ιατρικής βοήθειας ή άμεσο κίνδυνο μόλυνσης από ασθένειες έχουν 188.676 άνθρωποι, λόγω τον καταστροφών στις μόλις 17 υποδομές δημόσιας υγείας. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί όσο οι αρχές αποκτούν πρόσβαση σε δύσβατες ή αποκομμένες από την καταστροφή περιοχές.
Με πληροφορίες από 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ