4 Μαρ 2020

Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει




Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό δεν αποκαλύπτουν μόνο την κυβέρνηση, που με την επικίνδυνη πολιτική της αναπαράγει τα αδιέξοδα για τους πρόσφυγες, τους νησιώτες και συνολικά το λαό, αλλά εκθέτουν και τον ΣΥΡΙΖΑ, που υπηρέτησε την ίδια αντιδραστική πολιτική και τώρα προσπαθεί να «ξεπλυθεί» για να παραγραφούν οι ευθύνες του, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις περίπου ως δικαίωση όσων έκανε όταν ήταν στην κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης είναι συνέχεια αυτής που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με «πυλώνες» τη βαθύτερη ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας, την υλοποίηση της Συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ και την εφαρμογή του «Δουβλίνου», που ευθύνονται για τον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς, την όξυνση των προβλημάτων ειδικά για τους νησιώτες. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, η πολιτική έντασης της καταστολής που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, «πάτησε» στο έδαφος όσων έκανε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πανηγυρίζει ότι η ΝΔ «έρχεται στα λόγια του», όπως για παράδειγμα με την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής!
* * *
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναβάθμισε το ρόλο της χώρας ως πολεμικού ορμητηρίου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Ανατ. Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, με τον «Στρατηγικό Διάλογο» και τη Συμφωνία για τις βάσεις που διαπραγματεύτηκε, πριν την υπογράψει η ΝΔ. Για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και όχι του λαού, βάθυνε ακόμα περισσότερο την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, που είναι η αιτία των πολέμων και της προσφυγιάς. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, οι πρόσφυγές αξιοποιούνται ως «πιόνια» στη σκακιέρα γεωπολιτικών αντιθέσεων και παζαριών, όπως γίνεται τώρα στον Εβρο και στα νησιά. Επιπλέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως σήμερα της ΝΔ, είχε καταμερισμένο ρόλο στα παζάρια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Τουρκίας για την παραμονή της τελευταίας στο δυτικό στρατόπεδο, που ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα και τις αμφισβητήσεις. Η σημερινή κατάσταση επομένως δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι συνέπεια των γενικότερων εξελίξεων στην περιοχή, της «μεγάλης εικόνας» των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ανταγωνισμών, όπου η χώρα μας, με τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει ευθύνη και συμβολή.
* * *
Η παρουσία του ΝΑΤΟ και της Frontex στα χερσαία και θαλάσσια ελληνικά σύνορα, με πρόσχημα τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, έχει επίσης τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που απηύθυνε πρόσκληση στα ΝΑΤΟικά καράβια να περιπολούν στην περιοχή, στην πραγματικότητα για τον έλεγχο των ρωσικών πολεμικών πλοίων σε όλο τον άξονα από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τα ανοιχτά της Συρίας. Στη βάση αυτή, η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε αίτημα που έγινε αποδεκτό, για ενίσχυση της παρουσίας της Frontex στα ελληνικά σύνορα, που σηματοδοτεί την ένταση των μηχανισμών καταστολής και προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικούς ρόλους ευρωατλαντικής επιδιαιτησίας, στο ενδεχόμενο να υπάρξουν «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά. Κυρίως, όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που ευθύνεται για τον διπλό εγκλωβισμό και την άθλια κατάσταση στα νησιά, ενώ αξιοποιείται απ' όλες τις πλευρές στα μεταξύ τους παζάρια για την «επόμενη μέρα» σε Ανατ. Μεσόγειο, Συρία και Λιβύη. Στις 18/3/2016 ο τότε πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας χαρακτήριζε αυτήν τη Συμφωνία «διπλωματική νίκη της Ελλάδας» και δύο μήνες αργότερα ζητούσε «να διασφαλιστεί η εφαρμογή της» που «θα δώσει λύση στο Προσφυγικό»! Υλοποιώντας αυτήν τη Συμφωνία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε τη Μόρια και τους άλλους καταυλισμούς στα νησιά, όπου σήμερα χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, μαζί και οι νησιώτες.
* * *
Κι όχι μόνο αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα καταγγέλλει τα «κλειστά κέντρα» - φυλακές, τα είχε προαναγγείλει από το 2016, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Ελεγε μάλιστα ότι τέτοια κέντρα θα γίνουν σε όλα τα νησιά. Θυμίζουμε ότι τον Δεκέμβρη του 2016, ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, διαφήμιζε τέτοιους χώρους ως απαραίτητους «για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες ασύλου». Ο,τι λέει σήμερα και η ΝΔ, προωθώντας το σχέδιο μετατροπής των νησιών σε φυλακές της ΕΕ. Μετά απ' όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο να καταγγέλλει συλλήβδην ως «ακροδεξιούς» όσους στα νησιά αγωνίζονται ενάντια στον διπλό εγκλωβισμό, όπως έκανε στον προηγούμενο γύρο των μαζικών κινητοποιήσεων, στοχοποιώντας σωματεία και φορείς που έχουν καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, στην οργάνωση της πάλης του λαού ενάντια στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και στις άλλες ευρωενωσιακές συνθήκες, που καταδικάζουν τους ξεριζωμένους και τους κατοίκους των νησιών. Οταν όμως τα ΜΑΤ στάλθηκαν σε Χίο και Λέσβο για να επιβάλουν τα κέντρα - φυλακές, ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και έτρεξε να δηλώσει στήριξη στον αγώνα των νησιωτών, δείχνοντας ότι είναι αδίσταχτος στην υποκρισία και τον αποπροσανατολισμό, αρκεί να κρύβονται ο βασικός ένοχος και η πραγματική διέξοδος από την κατάσταση που βιώνουν σήμερα ξεριζωμένοι και νησιώτες.
* * *
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ο ένας ράβει και ο άλλος κόβει στην πολιτική του εγκλωβισμού, της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, της συμμετοχής της χώρας σε επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια, που πληρώνει ακριβά ο λαός. Επιβεβαιώνουν όμως και την ανάγκη, κόντρα σ' αυτήν την πολιτική, να δυναμώσει η πάλη του λαού για κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου, να κλείσουν όλα τα hot spots και να μη γίνουν άλλα, να μη γίνουν τα νησιά φυλακές της ΕΕ, να μεταφερθούν οι εγκλωβισμένοι με γρήγορες διαδικασίες στη χώρα προορισμού τους. Προπάντων, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννάει πόλεμο και προσφυγιά.

Κ. Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ