14 Μαρ 2020

Η καραντίνα του αθλητισμού, το μπάχαλο και τα συμφέροντα



Τα άδεια γήπεδα ήταν η εικόνα του ευρωπαϊκού αθλητισμού τη βδομάδα που πέρασε
Associated Press
Τα άδεια γήπεδα ήταν η εικόνα του ευρωπαϊκού αθλητισμού τη βδομάδα που πέρασε
Στη σκιά της εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορονοϊού βρίσκονται από τις αρχές της βδομάδας που πέρασε σχεδόν όλες οι αθλητικές διοργανώσεις της Ευρώπης σε όλα τα σπορ, με αρκετούς αγώνες να αναβάλλονται ή να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αρχικά, ενώ προς το τέλος της βδομάδας είχαμε την αναβολή ή διακοπή ολόκληρων διοργανώσεων. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τόσο τις εγχώριες αθλητικές διοργανώσεις όσο και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις ελληνικών ομάδων.
Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις στις οποίες βρέθηκε ο ευρωπαϊκός αθλητισμός τις προηγούμενες μέρες είχαν ως αποτέλεσμα για αρκετές μέρες να επικρατήσει ένα σκηνικό γενικότερης σύγχυσης και αβεβαιότητας για το μέλλον των αθλητικών αγώνων, τουλάχιστον τη συγκεκριμένη περίοδο. Ωστόσο, τα όσα συνέβησαν μέχρι τελικά να φτάσουμε στην αναβολή σημαντικών διοργανώσεων σε ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο ανέδειξαν για μία ακόμη φορά την ουσία του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού: Τα κέρδη πάνω απ' όλα, και πρώτο μέλημα η προστασία τους ή έστω ο περιορισμός των ζημιών, ακόμα κι αν γι' αυτό χρειαστεί να τεθούν σε κίνδυνο η υγεία και οι ίδιες οι ζωές ανθρώπων.
Γενική σύγχυση με αιτία
Η συνεχής εξάπλωση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ευρώπη άρχισε να επηρεάζει άμεσα τον ευρωπαϊκό αθλητισμό στις αρχές της βδομάδας. Μετά από ένα «γεμάτο» αγωνιστικά Σαββατοκύριακο (7 - 8 Μάρτη) σε όλη την Ευρώπη και ενόψει μιας εξίσου «γεμάτης» βδομάδας που ξεκινούσε, με ευρωπαϊκές αναμετρήσεις σε όλα τα σπορ, ήταν πλέον εμφανές ότι το πρόβλημα αγγίζει για τα καλά και τον αθλητισμό. Το δε μέτρο της διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, που εφαρμοζόταν από τους αρμόδιους αθλητικούς φορείς τις τελευταίες δέκα μέρες, ήταν επίσης ξεκάθαρο ότι δεν αποτελούσε λύση - ιδιαίτερα από τη στιγμή που κορυφώθηκαν οι αντιδράσεις ομάδων, αθλητών, προπονητών και γενικά ανθρώπων του αθλητισμού, οι οποίοι έκαναν λόγο για «παιχνίδια» με την υγεία των εμπλεκόμενων.

Associated Press
Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια ορισμένων κορυφαίων αθλητικών οργανισμών (UEFA, FIFA, FIBA, Ευρωλίγκα, NBA) να ...ξεμπερδέψουν με «ήπιες» λύσεις, ή πετώντας το μπαλάκι στις κυβερνήσεις, προκάλεσε τεράστιο μπάχαλο στην αθλητική κίνηση που βρισκόταν σε εξέλιξη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετές περιπτώσεις αποφασίστηκε η διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξή τους, με τους φιλάθλους να βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο για το γήπεδο. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν δύο αγώνες Champions League για μπάσκετ και ποδόσφαιρο που πραγματοποιήθηκαν στην ίδια χώρα (Γερμανία), την ίδια μέρα και ώρα: Ο μεν αγώνας μπάσκετ Βόννη - ΑΕΚ έγινε χωρίς φιλάθλους κατόπιν απόφασης που πάρθηκε μόλις δύο ώρες πριν από την έναρξή του, ενώ την ίδια ώρα ο ποδοσφαιρικός αγώνας Λειψία - Τότεναμ γινόταν κανονικά με κόσμο στις εξέδρες...
Σημειώθηκε επίσης το παράδοξο, ποδοσφαιρικοί αγώνες για το Champions League και Europa League τη βδομάδα που πέρασε να διεξάγονται κανονικά αλλά για την προσεχή βδομάδα (15-22/3) να τίθενται σε ειδική διαχείριση (κεκλεισμένων των θυρών) ή να μελετάται από τους αρμόδιους η περίπτωση αναβολής τους. Αντίστοιχη εικόνα επικράτησε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τις αθλητικές εκδηλώσεις.
Καθυστερημένη αντίδραση

Η λογική του περιορισμού των οικονομικών συνεπειών οδήγησε στο μέτρο της διεξαγωγής αγώνων χωρίς φιλάθλους
Associated Press
Η λογική του περιορισμού των οικονομικών συνεπειών οδήγησε στο μέτρο της διεξαγωγής αγώνων χωρίς φιλάθλους
Η απροθυμία των ιθυνόντων του ευρωπαϊκού αθλητισμού να δώσουν ουσιαστικές λύσεις και η εμμονή τους για μια «ήπια» διαχείριση ενός προβλήματος που ήταν ξεκάθαρο πως έχει ξεφύγει, οδήγησαν σε οριακές και άκρως επικίνδυνες καταστάσεις. Παράλληλα, αυξήθηκαν οι αντιδράσεις και οι φωνές διαμαρτυρίας για πιο δραστικές λύσεις, οι οποίες τελικά εφαρμόστηκαν προς τα τέλη της βδομάδας, με την αναβολή ολόκληρων διοργανώσεων σε πανευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο.
Σ' αυτό συντέλεσε βέβαια και η εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού και σε αθλητές, πλέον, ή μέλη ομάδων, όπως ήταν αναμενόμενο. Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν η περίπτωση της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, που επρόκειτο να αγωνιστεί με την Αρμάνι στο - υπό συνολική καραντίνα - Μιλάνο. Αρχικά η Ευρωλίγκα εμφανίστηκε ανένδοτη στο αίτημα των «ερυθρολεύκων» για αναβολή ή αλλαγή έδρας του αγώνα εξαιτίας των κινδύνων που υπήρχαν αλλά και του προβλήματος μετάβασης της ομάδας στην Ιταλία. Οταν η διαμαρτυρία κορυφώθηκε, η Λίγκα αποφάσισε τη διεξαγωγή του αγώνα στο Βερολίνο, προτού αναβληθεί, εξαιτίας της διακοπής της διοργάνωσης, αλλά χωρίς η ελληνική ομάδα να αποφύγει την ταλαιπωρία του ταξιδιού προς και από τη Γερμανία.
Για την άλλη σημαντική ευρωπαϊκή διοργάνωση μπάσκετ, το Champions League, η ιταλική Σάσαρι απείλησε να απόσχει από τον αγώνα με την Μπούργκος στην Ισπανία αν αυτός δεν διεξαγόταν κεκλεισμένων των θυρών.
Σε μια άλλη περίπτωση, στο ποδόσφαιρο, Χετάφε και Ρόμα «ταρακούνησαν» την UEFA με την απειλή τους να μην κατέβουν στους αγώνες για το Europa League κόντρα σε Ιντερ στο Μιλάνο και Σεβίλλη στην Ισπανία αντίστοιχα, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας και προβλημάτων στη μετάβαση. Αποτέλεσμα αυτών των πιέσεων ήταν να αναβληθούν οι συγκεκριμένοι αγώνες.
Για την ίδια διοργάνωση, έντονες ήταν οι αντιδράσεις από πλευράς της αγγλικής Γουλβς για τη μη αναβολή του αγώνα της με τον Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» μετά την ανακοίνωση ότι ο μεγαλομέτοχος των «ερυθρολεύκων» έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό.
Στη λογική της διαφύλαξης των κερδών
Τα παραπάνω περιστατικά, όπως και άλλα που ακολούθησαν την έξαρση της επιδημίας, ανέδειξαν τις λογικές που επικρατούν στον αθλητισμό και κυρίως στις κεφαλές του, ακόμα και σε ακραίες καταστάσεις. Σε μια ποδοσφαιρική βιομηχανία με τεράστιο τζίρο σε καθημερινή βάση, ιδιαίτερα σε μια εποχή εφαρμογής του δόγματος «ούτε μέρα χωρίς αγώνα», το «καθόλου αγώνες» κοστίζει αρκετά στα κέρδη. Οι αντιδράσεις από τις περισσότερες αθλητικές ηγεσίες στην Ευρώπη, ιδιαίτερα δε στα δημοφιλή σπορ, ήταν ξεκάθαρο πως κινήθηκαν στο πνεύμα αποφυγής περαιτέρω συνεπειών στα κέρδη - το κυνήγι των οποίων αποτελεί άλλωστε αυτοσκοπό σε έναν αθλητισμό πλήρως ενταγμένο στις αδυσώπητες λογικές των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, σε βάρος ακόμα και της ανθρώπινης υγείας και ζωής.
Το αρχικό μέτρο της διεξαγωγής των περισσότερων αγώνων κεκλεισμένων των θυρών θεωρείται σαφώς λύση στο πνεύμα του «μικρότερου κακού» για τους αρμόδιους. Για όσους έχουν σχέση με τα κέρδη του οικοδομήματος (πολυεθνικές, χορηγούς, τηλεοπτικά δικαιώματα, διαφημίσεις), η διεξαγωγή μιας ολόκληρης διοργάνωσης ακόμα και με αυτόν τον τρόπο μειώνει κατά πολύ τις συνέπειες στα κέρδη. Ειδικά μάλιστα αν ο αγώνας συγκαταλέγεται στους λεγόμενους εμπορικούς από άποψη του αθλήματος, της διοργάνωσης ή των ονομάτων των δύο ομάδων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το «τσουνάμι» αναβολών, η UEFA άργησε να προβεί σε κάτι τέτοιο για τις δύο κορυφαίες εμπορικά διοργανώσεις της, το Champions League και το Europa League. Την ίδια στιγμή, σάλο προκάλεσαν οι αποκαλύψεις ιταλικής εφημερίδας ότι η UEFA ζήτησε από Ιντερ και Ρόμα να αποσυρθούν εθελοντικά από το Europa League, ώστε να συνεχιστεί κανονικά η διοργάνωση.
Ενδεικτικά είναι και τα όσα συμβαίνουν ενόψει του Εuro και των Ολυμπιακών Αγώνων το ερχόμενο καλοκαίρι, δύο κορυφαίων σε παγκόσμια δημοφιλία και φυσικά σε εμπορικότητα αθλητικών γεγονότων, με τεράστιο οικονομικό αλισβερίσι γύρω τους. Με τις προβλέψεις γιατρών και εδικών για κορύφωση της επιδημίας, έχει κορυφωθεί και η φημολογία για αναβολή ή χρονική μετάθεση των δύο διοργανώσεων. Σε αυτό συντελεί πλέον και η αντίδραση των εγχώριων ευρωπαϊκών Λιγκών, που βλέποντας τις σεζόν στα πρωταθλήματά τους να «τινάζονται στον αέρα» σε μια κρίσιμη στιγμή, θέλουν να έχουν ελευθερία χρόνου για παράτασή τους, ακόμα και στις αρχές του καλοκαιριού.
Στην αντίπερα όχθη, κύκλοι της UEFA και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής μέχρι στιγμής δεν σταματούν να διαψεύδουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα. Φυσικά, μεταξύ των όσων λέγονται δεν κρύβονται ο προβληματισμός από τους αρμόδιους για τα ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια ύψους δισ. ευρώ με πολυεθνικές και χορηγούς, καθώς και η αναφορά στις εξίσου πανάκριβες ρήτρες που υπάρχουν για την περίπτωση αναβολής ή χρονικής μετάθεσης.
Τόσο για το θέμα των Champions League και Europa League όσο και γι' αυτό του Εuro, η UEFA όρισε τηλεδιάσκεψη για την Τρίτη 17 Μάρτη. Οι τελευταίες φήμες κάνουν λόγο για αναβολή των διασυλλογικών διοργανώσεων και μετάθεση της διεθνούς διοργάνωσης για το 2021, χωρίς κάποιο απ' τα δύο να είναι σίγουρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ