4 Απρ 2020

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Πλάνα της «επόμενης μέρας» εν μέσω προβληματισμού για τα κέρδη



...επιδιώκοντας την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων, για τη μείωση των οικονομικών απωλειών
Associated Press
...επιδιώκοντας την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων, για τη μείωση των οικονομικών απωλειών
Οπως αναμενόταν μετά τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη, η UEFA προχώρησε και επίσημα στην αναβολή του προγραμματισμένου για το προσεχές καλοκαίρι (12/6 - 12/7) Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2020, που είχε και επετειακό χαρακτήρα.

Η αναβολή ανακοινώθηκε κατόπιν τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας και τις 53 χώρες - μέλη της, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες για το καινούργιο χρονικό διάστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης. Οπως όλα δείχνουν πάντως θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2021, κάτι που άλλωστε ειπώθηκε ήδη από τη μεριά της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νορβηγίας αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης.
Σε καινούργιες ημερομηνίες θα μετατεθούν επίσης όλοι οι διεθνείς φιλικοί αγώνες που ήταν προγραμματισμένοι για το επόμενο διάστημα, καθώς και τα πλέι οφ για το Euro, τα οποία θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνη.
Παράταση της σεζόν και απειλές στις ομοσπονδίες
Οσον αφορά τα εθνικά πρωταθλήματα της Ευρώπης, προγραμματίστηκε στη σύσκεψη να επανεκκινήσουν στα μέσα Απρίλη και συγκεκριμένα στις 14/4, με προοπτική να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/6, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι η κατάσταση σε ό,τι έχει να κάνει με την επιδημία στην Ευρώπη θα έχει ομαλοποιηθεί σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο.

Στη μετάθεση του Euro προχώρησε η UEFA λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο...
Στη μετάθεση του Euro προχώρησε η UEFA λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο...
Μάλιστα, ο πρόεδρος της UEFA, Aλεξάνταρ Τσέφεριν, σε δηλώσεις του τις μέρες που ακολούθησαν τη σύσκεψη, έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες περί οριστικής διακοπής των πρωταθλημάτων και πρόωρης ανάδειξης των ομάδων που προπορεύονταν στους βαθμολογικούς πίνακες ως πρωταθλητών... Ουσιαστικά, ο ισχυρός άνδρας της UEFA άφησε να εννοηθεί πως η μετάθεση του Euro δίνει το περιθώριο στις ευρωπαϊκές Λίγκες να ολοκληρώσουν κανονικά τα πρωταθλήματά τους, καθώς δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη να γίνει αυτό μέχρι τις 30/5 ώστε οι παίκτες να μεταπηδήσουν άμεσα στις Εθνικές τους ομάδες.
Ωστόσο, με την εξάπλωση του κορονοϊού να συνεχίζεται στην Ευρώπη, το τελευταίο διάστημα σε αρκετές χώρες έχει αρχίσει να συζητείται το ενδεχόμενο ακύρωσης της σεζόν και ανάδειξης πρωταθλητή με βάση τη βαθμολογία τη στιγμή της διακοπής. Σε αυτό συντελούν και οι σφοδρές αντιδράσεις από παίκτες και προπονητές ενάντια στο ενδεχόμενο επανέναρξης της σεζόν το προσεχές διάστημα.
Αυτή η λύση εφαρμόστηκε ήδη στο Βέλγιο, όπου η 1η της βαθμολογίας Μπριζ ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια. Αντιδρώντας, η UEFA με ανακοίνωσή της απηύθυνε αυστηρές συστάσεις στις Ομοσπονδίες - μέλη της και στις Λίγκες των χωρών, απειλώντας πως σε περίπτωση οριστικής ακύρωσης κάποιου πρωταθλήματος η εν λόγω χώρα δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας σεζόν.
Ευρωπαϊκά Σαββατοκύριακα;

Associated Press
Αξίζει να σημειωθούν πάντως οι αποκαλύψεις της Πολωνικής Ομοσπονδίας για τις λεπτομέρειες του σχεδίου ολοκλήρωσης των πρωταθλημάτων, οι οποίες ακολούθησαν τις ανακοινώσεις της UEFA και προκάλεσαν αίσθηση. Σύμφωνα με τους Πολωνούς, προκειμένου να «βγουν» οι ημερομηνίες μελετάται από την UEFA η διεξαγωγή αγώνων Champions League και Europa League τα Σαββατοκύριακα, παράλληλα με μετάθεση των εγχώριων αγώνων μεσοβδόμαδα.
Θυμίζουμε άλλωστε ότι εκτός από τα πρωταθλήματα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο ίδιο αυτό διάστημα των δυόμισι μηνών και οι διοργανώσεις των Κυπέλλων στις περισσότερες χώρες.
«Πράσινο φως» από τη FIFA
Μετά την επισημοποίηση του πλάνου της UEFA για το Euro και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ήρθε και η ανακοίνωση της FIFA να ανάψει ουσιαστικά το «πράσινο φως» στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία προκειμένου να το δρομολογήσει.
Πάντως ο νέος προγραμματισμός δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις δραστηριότητες υπό την αιγίδα της FIFA. Ηδη, ανακοινώθηκε η αναβολή όλων των αμέσως προσεχών διοργανώσεών της, ενώ η μετάθεση του Euro για το καλοκαίρι του 2021 σημαίνει για την Παγκόσμια Συνομοσπονδία ότι με τη σειρά της θα υποχρεωθεί να αναβάλει - στην καλύτερη - το διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το οποίο σχεδίαζε να λανσάρει το ίδιο διάστημα...
Στο τραπέζι το πλάνο διεξαγωγής...
Η UEFA εκτός των άλλων ανακοίνωσε και τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα καταρτιστεί από στελέχη της και εκπροσώπους των ευρωπαϊκών Λιγκών. Αντικείμενό της θα είναι το πλάνο επανεκκίνησης της αγωνιστικής δράσης και ο προγραμματισμός μέχρι και την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής σεζόν στην Ευρώπη.
Ανάλογα δε με την κατάσταση, δεν αποκλείεται να αλλάξει δραστικά η μορφή του προγράμματος, ακόμα και ο τρόπος διεξαγωγής των διοργανώσεων. Ηδη στην Αγγλία διατυπώνονται σκέψεις για τη διεξαγωγή όλων των εναπομεινάντων αγώνων της Premier League σε 3-4 ουδέτερα γήπεδα, ενώ για μια σειρά από πρωταθλήματα άλλων χωρών εξετάζεται η λύση των πλέι οφ και πλέι άουτ για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των ομάδων που θα παραμείνουν στην πρώτη κατηγορία.
...αλλά και οι απώλειες κερδών
Η ίδια ομάδα εργασίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα ασχοληθεί και με τις επιπτώσεις της αναβολής του Euro. Στο επίκεντρο, φυσικά, θα μπει το οικονομικό σκέλος, αφού η αναβολή συνεπάγεται μεγάλη ζημιά τόσο για την ίδια την UEFA όσο και για τις πολυεθνικές - χορηγούς που σχετίζονται μαζί της ή με τη διοργάνωση. Ενδεικτικό για το ζήτημα του κόστους είναι πρόσφατο δημοσίευμα του διεθνούς αθλητικού περιοδικού «The Athletic», σύμφωνα με το οποίο η UEFA προτίθεται να ζητήσει το ποσό των 300 εκατ. ευρώ από τις Λίγκες και τους συλλόγους, εξαιτίας της αναβολής του Euro.
Το θέμα της χασούρας είναι το βασικό που απασχολεί τους επικεφαλής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου συνολικά και όχι μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με το Euro. Το τελευταίο άλλωστε ήταν η διοργάνωση που έμελλε να «καεί» προκειμένου να «σωθεί» η χρονιά για τα πρωταθλήματα και το Champions League κυρίως, που με τη δρομολόγηση της παραπάνω λύσης παίρνουν δεύτερη ευκαιρία ώστε να ολοκληρωθούν και να αποφέρουν έτσι στους διοργανωτές τους και σε όλες τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις τα προβλεπόμενα κέρδη, ή όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι αυτών.
Αλλωστε οι πέντε κορυφαίες Λίγκες (αγγλική, ισπανική, γερμανική, ιταλική, γαλλική) αντιμετωπίζουν απώλειες εσόδων εκατομμυρίων ευρώ και όλες οι προσπάθειες του τελευταίου διαστήματος, μέχρι και τη διακοπή, έγιναν με γνώμονα ακριβώς το να «σωθεί η παρτίδα». Χαρακτηριστική ήταν η προσπάθεια, μέχρι τα πράγματα να φτάσουν στο απροχώρητο σε ό,τι έχει να κάνει με την επιδημία, να διεξάγονται κανονικά οι αγώνες σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, έστω και χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Η αγγλική Premier League μάλιστα επέμενε στη διεξαγωγή αγωνιστικής μέρας μέχρι και στο «παρά ένα» από την οριστική απόφαση αναστολής της ποδοσφαιρικής δράσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ