20 Ιουν 2020

Γαλλία: Χημικά και ξύλο στους «ήρωες με τις λευκές ποδιές»

Νοσοκόμα συλλαμβάνεται από τη γαλλική αστυνομία. Πρόκειται για 50χρονη ασθματική που επί 3 μήνες βρισκόταν αδιάκοπα στη μάχη ενάντια στον COVID19, από τον οποίο εν τέλει νόσησε και η ίδια
Με δακρυγόνα και ξύλο επέλεξε να αντιμετωπίσει γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό η γαλλική αστυνομία κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων που έλαβαν χώρα χθες (16/6) σε ολόκληρη τη Γαλλία.
Οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, έχοντας προηγουμένως δώσει μια σκληρή μάχη ενάντια στον κορωνοϊό (η οποία και συνεχίζεται με τον ιό να ακολουθεί πια καθοδική πορεία), κήρυξαν εθνική μέρα δράσης, καλώντας σε περισσότερες από 200 συγκεντρώσεις σε κάθε άκρη της χώρας. Βασικά τους αιτήματα είναι η διάθεση περισσότερων πόρων για το γαλλικό δημόσιο σύστημα υγείας και η εκπλήρωση των υποσχέσεων που η κυβέρνηση έδινε κατά την περίοδο έξαρσης της επιδημίας.
Γιατροί, νοσηλευτές-τριες, τραυματιοφορείς, βοηθητικό προσωπικό αλλά και απλοί πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους του Παρισιού και πολλών άλλων πόλεων. Σε αρκετές περιπτώσεις, διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ και πανώ με το σύνθημα «Νοσοκομεία σε ασφυξία» και «I can’t breathe» (δεν μπορώ να αναπνεύσω), συνδέοντας έτσι τον αγώνα τους με τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Ήδη από τα τέλη Μαΐου βρίσκεται σε εξέλιξη ο δημόσιος διάλογος για την Υγεία, όμως οι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο χώρο θεωρούν πως ο πρόεδρος Μακρόν σκοπεύει να αθετήσει τις υποσχέσεις του για ενίσχυση των υποδομών και στήριξη του προσωπικού. Οι υποσχέσεις του Γάλλου προέδρου δόθηκαν σε μια περίοδο που ο ίδιος αποκαλούσε τους υγειονομικούς «ήρωες με λευκές ποδιές» και παρακινούσε τους πολίτες να τους επιβραβεύσουν με το χειροκρότημά τους.
Από την πλευρά της, η γαλλική αστυνομία επικαλέστηκε «βίαιες ομάδες», οι οποίες όπως λέει επιχείρησαν «να διαταράξουν μία ειρηνική διαδήλωση των εργαζομένων στην Υγεία», για να δικαιολογήσει τη χρήση βίας εναντίον της μεγάλης διαδήλωσης στο Παρίσι, όμως οι εικόνες από τη γαλλική πρωτεύουσα μαρτυρούν πως σε αρκετές περιπτώσεις οι δυνάμεις καταστολής στράφηκαν εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, ενώ η χρήση χημικών ήταν εκτεταμένη.
Ενδεικτική είναι η ιστορία της 52χρονης Φαριντά, νοσοκόμας στο επάγγελμα, την οποία συνέλαβε με βίαιο τρόπο η αστυνομία, χτυπώντας τη με γκλοπ και σέρνοντάς την από τα μαλλιά. Οι εικόνες από τη σύλληψή της, με την ίδια να φωνάζει πως πάσχει από άσθμα και να ζητά τη φαρμακευτική της αγωγή, προκάλεσαν κατακραυγή στη Γαλλία και έκαναν τον γύρο της Ευρώπης.
Η Φαριντά, που σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν γαλλικά μέσα εργαζόταν καθημερινά επί 3 μήνες 12ωρες και 14ωρες βάρδιες στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πανδημία, νοσώντας εν τέλει και η ίδια από τον ιό, κατηγορείται πλέον πως πετούσε αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, μια κατηγορία που μπορεί να επισύρει ακόμα και την φυλάκισή της.
Να σημειωθεί πως η  πανδημία χτύπησε με σφοδρότητα τη γαλλική κοινωνία, αφήνοντας πίσω σχεδόν 30 χιλιάδες θύματα και αναδεικνύοντας με τον χειρότερο τρόπο τις ελλείψεις και την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Όπως είναι φυσικό, κατά την περίοδο της έξαρσης των κρουσμάτων (που υπολογίζονται πλέον στα 158 χιλιάδες) γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να κρατήσουν όρθιο το γαλλικό σύστημα Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ