20 Ιουν 2020

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ Καλούνται να επιβιώσουν με ψίχουλα από την κυβέρνηση


Εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την πρόσφατη κινητοποίηση για ουσιαστικά μέτρα στήριξης, περιγράφουν την οριακή κατάσταση στο χώρο

Με την «επόμενη μέρα» μετά την πανδημία να φέρνει τα περισσότερα αθλητικά σωματεία της χώρας αντιμέτωπα με τον κίνδυνο ακόμα και να βάλουν λουκέτο, η άμεση λήψη μέτρων στήριξης έχει καταστεί πλέον επιτακτική ανάγκη. Πολύ περισσότερο που τα τελευταία πλήγματα ήρθαν να προστεθούν στην ήδη οριακή κατάσταση που βιώνει εδώ και χρόνια ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, με άμεσο αντίκτυπο σε αθλούμενους, προπονητές και εργαζόμενους. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, του «μικρότερου κράτους» και στον αθλητισμό, μέσω του συνεχούς πετσοκόμματος των αθλητικών επιχορηγήσεων ουσιαστικά δίνει τη χαριστική βολή στα σωματεία και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Επιχορήγηση - σταγόνα στον ωκεανό
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις νέες μειώσεις στις επιχορηγήσεις προς τις αθλητικές ομοσπονδίες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τη ΓΓΑ, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεν επαναφορά της απευθείας επιχορήγησης των σωματείων, συνεχίζοντας όμως στον ίδιο δρόμο, δίνοντας δηλαδή ψίχουλα για την επιβίωση του αθλητισμού. Οι σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού Αθλητισμού χαρακτηρίστηκαν από τις συνήθεις μεγαλοστομίες, τις οποίες όμως διαψεύδει η πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα: Η επιχορήγηση θα ανέλθει στο ποσό των 12 εκατ. ευρώ και αφορά τα σωματεία που θα έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή ή προεγγραφή τους στο περίφημο Μητρώο Αθλητικών Φορέων. Με δεδομένο όμως ότι ήδη στο Μητρώο έχουν εγγραφεί περίπου 5.000 σωματεία - σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις - το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε σωματείο στην καλύτερη περίπτωση θα κυμανθεί γύρω στα 2.000 ευρώ, που δεν φτάνουν ούτε για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία ενός τμήματος υποδομής.
Τακτικές ενόψει των εκλογών στις Ομοσπονδίες
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θέτει ένα γραφειοκρατικό ζήτημα (εγγραφή στο Αθλητικό Μητρώο) ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση, και όχι την πραγματική δραστηριότητα ενός σωματείου, βλέπε συμμετοχή στα πρωταθλήματα, αριθμό μελών, λειτουργία ακαδημιών κ.ο.κ. Ετσι, όλο αυτό το διάστημα έχει υπάρξει πλήθος διαμαρτυριών από σωματεία και ομοσπονδίες για την πολυπλοκότητα του συστήματος εγγραφής, που έχει δημιουργήσει ουκ ολίγα προβλήματα σε αυτή τη διαδικασία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πολλά σωματεία να μείνουν εκτός Μητρώου.
Η κυβερνητική αυτή τακτική συνδέεται με τα γενικότερα πλάνα και τις βλέψεις της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών στις αθλητικές ομοσπονδίες, σίγουρα πάντως όχι με διάθεση για ουσιαστικές λύσεις για τα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
«Τα σωματεία δεν επιβιώνουν με τα ψίχουλα»

Μπροστά σε αυτά τα σημαντικά προβλήματα, τα αθλητικά σωματεία συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Μετά την πρόσφατη συγκέντρωση σωματείων της Αθήνας στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέσα στη βδομάδα τη σκυτάλη πήραν αθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιώντας κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Με αφορμή την κινητοποίηση αυτή και συνεχίζοντας την παρουσίαση των προβλημάτων στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με ανθρώπους του χώρου για τις καταστάσεις που βιώνουν και την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης.
Ο Νίκος Αβραμίδης, μέλος του ΔΣ του Αθλητικού - Πολιτιστικού Συλλόγου «Ι. Παπάφης», δηλώνει πως πέρα από την οικονομική δυσχέρεια «αναδείχθηκαν και μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως το ασφυκτικό περιθώριο που δίνει το υπουργείο για να γίνει η καταγραφή του Αθλητικού Μητρώου, στο οποίο γενικά δεν είμαστε αντίθετοι, όμως φαίνεται πως έχει στόχο απλώς τη διαχείριση των εκλογών των Ομοσπονδιών». Χαρακτηρίζει ψίχουλα τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την επιχορήγηση των σωματείων, αφού το ποσό που έχουν λαμβάνειν δεν μπορεί να καλύψει ούτε ένα μέρος από τις πολλές ανάγκες που έχει το κάθε σωματείο. Αναφερόμενος δε στις συνθήκες που επικρατούν στις αθλητικές υποδομές στην πόλη, τις χαρακτηρίζει «απελπιστικές».

Από την κινητοποίηση των αθλητικών σωματείων της Θεσσαλονίκης
Από την κινητοποίηση των αθλητικών σωματείων της Θεσσαλονίκης
Ο Χρήστος Τερζάκης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Αθλητικού Σωματείου «Ολυμπιάδα» Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζει το ποσό που ανακοίνωσε το υπουργείο Αθλητισμού «γελοίο», αναφέροντας πως είναι το ποσό που χρειάζονται τα σωματεία μόνο για την ασφάλιση των προπονητών. «Εχουμε προπονητές τους οποίους πρέπει να τους ασφαλίζουμε, να τους πληρώνουμε κανονικά, δεν γίνεται να τους δίνουμε ψίχουλα και ό,τι περισσεύει», τονίζει. Προσθέτει δε ότι η ενοικίαση των χώρων προπονήσεων, όπως το σχολικό γυμναστήριο που μισθώνει ο σύλλογός του από το δήμο έναντι 4.500 ευρώ, είναι ένα συνολικό πρόβλημα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
«Τα προβλήματα είναι χρόνια»
Στα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια και τώρα επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο στέκεται ο Μανώλης Νικολαΐδης, γραμματέας της Ενωσης Σκακιστών Καλαμαριάς και πρόεδρος της ΣΑ ΕΣΘ «Γ. Ιωακειμίδης». Οπως λέει, η διακοπή της αθλητικής δραστηριότητας λόγω κορονοϊού έχει σημαντικές συνέπειες για τους συλλόγους και ειδικά στο σκακιστικό χώρο υπάρχουν σωματεία που αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμα και το ενοίκιο ή άλλα πάγια έξοδα. Ενδεικτικό για την κατάσταση που επικρατούσε και πριν ακόμα από την πανδημία, άλλωστε, είναι ότι η συμμετοχή στο πρωτάθλημα κατηγοριών ή στα ατομικά πρωταθλήματα πληρωνόταν από τους αθλούμενους και τις οικογένειές τους. Οπως μάλιστα αποκαλύπτει ο Μ. Νικολαΐδης, ο σύλλογός του κατέθεσε αίτημα στο δήμο Καλαμαριάς να δοθεί χώρος προκειμένου να μην υπάρχει ενοίκιο, ειδάλλως το σωματείο θα κλείσει.
Ο Παναγιώτης Χαραλαμπίδης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, τονίζει ότι με επιχορήγηση 2-2,5 χιλιάδων ευρώ τα σωματεία δεν μπορούν να λύσουν σε καμία περίπτωση ούτε το ελάχιστο των προβλημάτων. Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές τακτικές, υπογραμμίζει ότι τα αθλητικά σωματεία στην Ελλάδα δεν είναι μόνο τα 5.000 του Αθλητικού Μητρώου.
«Ο αθλητισμός να είναι δικαίωμα για όλους »
Τα σωματεία αποτελούν το κύτταρο του αθλητισμού στην Ελλάδα και θα πρέπει να επιβιώσουν, επισημαίνει από την πλευρά του ο Γιώργος Τσιντζιλής, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και μέλος του ΔΣ του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης.«Δυστυχώς στην Ελλάδα, επειδή δεν έχουμε σχολικό αθλητισμό, είναι ανύπαρκτος, είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να στηρίξουμε τα σωματεία. Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή τα σωματεία στηρίζονται μόνο από τις συνδρομές των αθλουμένων και των οικογενειών τους και όχι από την πολιτεία». Τονίζει την ανάγκη η πρόσβαση στον αθλητισμό να είναι δικαίωμα για όλους, και ειδικά για τα παιδιά, και όχι πολυτέλεια για λίγους.
Ο Μπάμπης Σιδηρόπουλος, έφορος ιστιοπλοΐας τριγώνου του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, επίσης στέκεται στο χαρακτήρα του αθλητισμού ως λαϊκού δικαιώματος: «Δεν μπορεί ο αθλητισμός να είναι εμπόρευμα, που πουλιέται σε τιμές ευκαιρίας. Αν θέλουμε σωματεία ενεργά και ανοιχτά, πρέπει να χρηματοδοτηθούν άμεσα από την πολιτεία». Τονίζει επίσης τη σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα σωματεία, για τους οποίους η κρατική χρηματοδότηση πρέπει να είναι επαρκής, ώστε να μην υποστούν μειώσεις μισθών και απολύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ