26 Ιουν 2020

ΗΠΑ: Σύλληψη νεοναζί στρατιώτη για σχέδιο επίθεσης κατά στρατιωτικής μονάδας

                 


Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης απήγγειλε σε 22χρονο Αμερικανό στρατιώτη την κατηγορία ότι απεργαζόταν σε επαφή με νεοναζιστική ομάδα επίθεση εναντίον της μονάδας του στην Τουρκία, προκειμένου να προκληθούν «μαζικές απώλειες».
Η προετοιμασία γινόταν στα τέλη Μάη, πάντως η επίθεση δεν διαπράχθηκε.
Ο Ίθαν Μέλζερ, που κατάγεται από το Κεντάκι και εντάχθηκε στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μόλις τον Ιούνιο του 2019, στάθμευε στη Βιτσέντσα, στην Ιταλία, μαζί με τη μονάδα του, η οποία επρόκειτο να αναπτυχθεί στην Τουρκία, εξηγείται στο κατηγορητήριο.
Συμπαθών της νεοναζιστικής και μυστικιστικής βρετανικής οργάνωσης «Order of Nine Angles» (O9A), ο Μέλζερ έδωσε σε μέλη της συγκεκριμένες πληροφορίες, μέσω διαδικτυακού φόρουμ συζήτησης, για το πού επρόκειτο να εγκατασταθεί η μονάδα του στην Τουρκία.
Είχε επίσης δώσει λεπτομερή στοιχεία για το υλικό που διαθέτει η μονάδα του και για τα τρωτά σημεία ως προς την ασφάλεια του χώρου.
Όταν ανακρίθηκε στα τέλη Μάη από αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού και στελέχη του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI), ο Μέλζερ ομολόγησε ότι είχε πρόθεση να «διευκολύνει μια επίθεση εναντίον της μονάδας που θα προκαλούσε μαζικές απώλειες», αναφέρει το κατηγορητήριο.
Ο νεαρός, που τελεί υπό κράτηση, κατηγορείται για σύσταση και συμμορία με σκοπό τη δολοφονία Αμερικανών στρατιωτών και υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελέα του Μανχάταν.
Η μυστικοπαθής O9A, νεοναζιστική οργάνωση, ασκεί επιρροή πολύ πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως στις ΗΠΑ, όπου έχει αρκετούς συμπαθούντες και οπαδούς. Με αντισημιτική ρητορεία, η οργάνωση τάσσεται υπέρ ενεργειών ακραίας βίας. Στο παρελθόν είχε εκφράσει την υποστήριξή της στον Οσάμα μπιν Λάντεν και στην τζιχαντιστική ιδεολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ