21 Αυγ 2020

Καταγγελία της ΔΑΣ – Attica για πολυήμερη απόκρυψη κρούσματος στο κατάστημα του Συντάγματος


Την απόπειρα της εργοδοσίας να αποκρύψει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε εργαζόμενο της καθαριότητας στο πολυκατάστημα του Συντάγματος, καταγγέλλει η «ΔΑΣ – Attica», σημειώνοντας ότι «Αυτό που ισχυρίστηκε η εργοδοσία είναι πως σύμφωνα με το γιατρό εργασίας της επιχείρησης δεν υπάρχει πρόβλημα».
«Αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά πως είναι επικίνδυνοι!», σημειώνει η “ΔΑΣ – Attica” καλώντας τους εργαζόμενους του πολυκαταστήματος να απαιτήσουν:
• Να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη της επιχείρησης!
• Να γίνει τώρα απολύμανση σε όλους τους χώρους του καταστήματος!
• Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα στην υγιεινή και την ασφάλεια!
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Καταγγέλλουμε την απόπειρα απόκρυψης από την εργοδοσία του “ATTICA” στο Σύνταγμα, επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού που διαπιστώθηκε σε εργαζόμενο της καθαριότητας πριν από 10 ημέρες! Η εργοδοσία αντί να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες όπως ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, δηλαδή να ενημερώσει το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΔΥ, να γίνει απολύμανση στο κατάστημα και να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, κράτησε κρυφό το γεγονός!
Τα μέλη της ΔΑΣ στα πολυκαταστήματα “ATTICA” μαζί με το κλαδικό μας Σωματείο τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, συναντηθήκαμε με τη διεύθυνση του καταστήματος από την πρώτη στιγμή που μαθεύτηκε από σπόντα το συγκεκριμένο γεγονός, επισημαίνοντας την απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας να κρατήσει το στόμα της κλειστό. Απαιτήσαμε την άμεση ενημέρωση όλων των εργαζομένων και να προχωρήσουν άμεσα σε όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως ορίζεται από το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν πως, ενώ γνώριζε το γεγονός εξαρχής, δεν θεώρησε αναγκαίο να προβεί σε προληπτικά μέτρα ή να ενημερώσει τους εργαζόμενους και το καταναλωτικό κοινό σε έναν εργασιακό χώρο που συγκεντρώνονται καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενοι και πελάτες τους καταστήματος! Αυτό που ισχυρίστηκε η εργοδοσία είναι πως σύμφωνα με το γιατρό εργασίας της επιχείρησης δεν υπάρχει πρόβλημα.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι τα συμπεράσματα δικά σας!
Αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά πως είναι επικίνδυνοι! Το ζήτημα της μετάδοσης του κορονοϊού βρίσκεται στους χώρους δουλειάς και στην υποστελέχωση των νοσοκομειακών μονάδων! Μπροστά στο κυνήγι του κέρδους δεν διστάζουν να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους!
Έχουμε δικαίωμα να μαθαίνουμε το καθετί που αφορά τη ζωή και την υγεία μας σε συνθήκες πανδημίας. Μέσα στα σπίτια μας έχουμε παιδιά, έχουμε ηλικιωμένους, φίλους και συγγενείς που βρίσκονται στις ευπαθείς ομάδες, όπως στις ευπαθείς ομάδες λογίζονται και αρκετοί από εμάς.
Και αυτή η περίπτωση επιβεβαιώνει την συνολικότερη προσπάθεια απόκρυψης κρουσμάτων σε χώρους δουλειάς προκειμένου να προστατέψουν την “ομαλή λειτουργία” και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή που μας κουνάνε το δάχτυλο περί ατομικής ευθύνης σε έναν χώρο με παραπάνω από 1000 εργαζόμενους από όλη την Αττική και μέσα στο κέντρο της Αθήνας όπου μπορεί να γίνει τεράστιο σημείο διασποράς του ιού, κρατήσανε νεκρική σιγή!
Σοβαρές ευθύνες φέρει η πλειοψηφία του επιχειρησιακού Σωματείου στα πολυκαταστήματα ATTICA όπου για ακόμη μια φορά είναι άφαντη, παίζοντας το πιόνι στα παιχνίδια της εργοδοσίας.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, μετά από την παρέμβαση της “ΔΑΣ ATTICA” και του κλαδικού μας σωματείου, η εργοδοσία αναγκάστηκε να ενημερώσει τους συναδέλφους προσπαθώντας να εφησυχάσει αντί να αντιμετωπίσει το γεγονός ακόμα και τώρα. Να μην τους αφήσουμε να παίζουν τις ζωές μας.
  • Απαιτούμε να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη της επιχείρησης!
  • Να γίνει τώρα απολύμανση σε όλους τους χώρους του καταστήματος!
  • Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα στην υγιεινή και την ασφάλεια!».
Πηγή 902.gr

1 σχόλιο:

  1. Απειλές εργοδοτών σε εργαζόμενους για να μην μαθευτεί κρούσμα κορoνοϊού
    … Στην μακριά λίστα των χώρων εργασίας που γίνονται πηγή μετάδοσης του κορονοϊού μπαίνει και το ΑΤΤΙCA, όπου υπάρχουν πληροφορίες για κρούσμα, σε κατάστημα που εδρεύει μέσα στο πολυκατάστημα της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα,με βάση τις πληροφορίες, η εργοδοσία απείλησε τους εργαζόμενους να μην πουν τίποτα σε κανέναν, προφανώς ζυγίζοντας ως σημαντικότερο το να μείνει ανοιχτό το κατάστημα, από το να προστατευτούν το σύνολο των εργαζομένων και των επισκεπτών. Τα όποια μέτρα πάρθηκαν (τεστ σε ελάχιστους εργαζόμενους από τους εκατοντάδες που βρίσκονται καθημερινά στον χώρο), δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες του ATTICA, και όσων εταιρειών βρίσκονται στον χώρο.
    ….
    https://gkagkarin.blogspot.com/2020/08/blog-post_386.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

TOP READ