Συνεχίστηκαν για τρίτη διαδοχική νύχτα οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά, καθώς χιλιάδες κόσμου διαμαρτύρεται για τις δολοφονίες 13 ανθρώπων μέσα σε λίγες μέρες από τις αστυνομικές δυνάμεις. Τουλάχιστον 8 από τα θύματα ήταν ηλικίας μεταξύ 17 – 27 ετών, τρεις είναι γυναίκες 18 -36 ετών ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές για άτομα που αγνοούνται πάνω από 24 ώρες. Οι περισσότεροι θάνατοι προέρχονται από σφαίρες των αστυνομικών οργάνων.
Το νέο κύμα βίας ξεκίνησε μετά τη δολοφονία του 46χρονου Χαβιέρ Ορντόνιες πριν λίγες μέρες, όταν εκείνος συνελήφθη για παραβίαση του λοκντάουν επειδή είχε πάει να πιει με τους φίλους του. Οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν τον άντρα και χρησιμοποίησαν επανειλημμένα το τέιζερ εναντίον του, παρά τις ικεσίες του να τον αφήσουν. Στη συνέχεια τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου τον βρήκαν φίλοι του ήδη αναίσθητο, ενώ μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Έκτοτε πλήθος κόσμου κατεβαίνει στο δρόμο, ενώ τα αστυνομικά τμήματα σε 45 γειτονιές της Μποκοτά και των περιχώρων της έχουν γίνει στόχος επιθέσεων από διαδηλωτές.
Σύμφωνα με τη δήμαρχο της πόλης Κλάουντια Λόπες, υπάρχουν βίντεο κατοίκων που δείχνουν τις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν αδιάκριτα εναντίον πολιτών, ενώ η πόλη είναι γεμάτοι ασφαλίτες με κρυμμένες πινακίδες, που πετούν αντικείμενα, στοχεύοντας προφανώς στη δημιουργία επεισοδίων. Οπτικοακουστικό υλικό υπάρχει επίσης από τραύματα διαδηλωτών που υποστηρίζουν πως έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού ή και βασανισμού από την αστυνομία.
Η ίδια η δεξιά κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε, διαμέσου του Γραμματέα της Κυβέρνησης, Λουίς Ερνέστο Γκόμες, παραδέχτηκε πως τις τελευταίες μέρες έχει γίνει δέκτης 167 καταγγελίων από πολίτες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο αυταρχισμός αυτός οξύνει τη βία και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα που εδώ και χρόνια καταγράφει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς πολιτικών δολοφονιών του πλανήτη, με εκατοντάδες αγωνιστές να δολοφονούνται κάθε χρόνο, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας με τις δυνάμεις των FARC το 2016.
Με πληροφορίες από telesur
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου