Ενα 16χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του από κορονοϊό στο Νοσοκομείο Θήβας. Η είδηση προκάλεσε σοκ. Και πράγματι, ο χαμός ενός παιδιού είναι σοκαριστικός. Σοκαριστικά είναι όμως και τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός. Οπως π.χ. ότι ένα παιδί σε ηλικία 16 ετών είχε αδιάγνωστο υποκείμενο νόσημα, και συγκεκριμένα σακχαρώδη διαβήτη. Πολύ περισσότερο που η μητέρα του έχει και εκείνη σακχαρώδη διαβήτη και τώρα είναι διασωληνωμένη, επειδή νοσεί κι αυτή από κορονοϊό... Είναι σοκαριστικό άνθρωποι με συμπτώματα κορονοϊού να οδηγούνται στην αυτοθεραπεία, «βάσει πρωτοκόλλων», να καλούνται να παρακολουθούν μόνοι τους τα συμπτώματα τους, να εκτιμούν αν επιδεινώνονται ή όχι, να είναι υποχρεωμένοι να συνδυάζουν τη νόσο με το ιατρικό ιστορικό τους! Και αν είναι τυχεροί, όλα πάνε καλά. Αν όχι, τα πράγματα οδηγούνται σε τραγικά αποτελέσματα, όπως στην προκειμένη περίπτωση...
Ολα τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν πόσο επικίνδυνη είναι η αντιμετώπιση της προστασίας της υγείας του λαού ως «ατομικής υπόθεσης» από το κράτος, ακόμα και μέσα στις συνθήκες της πανδημίας. Αναδεικνύεται τι σημαίνει να μην υπάρχει Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που με την πολιτική τους βαθαίνουν την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας.
Και επειδή δεν είναι απίθανο, σύμφωνα με τη λογική της ατομικής ευθύνης που διαχέεται καθημερινά από κρατικούς λειτουργούς, ΜΜΕ και διάφορους «επιστημολογούντες», η οικογένεια της 16χρονης να «φορτωθεί» τελικά και την ευθύνη επειδή δεν ήξερε ότι το παιδί πάσχει από μία τόσο σοβαρή ασθένεια, ή ακόμα και επειδή δεν διέγνωσαν έγκαιρα την επιδείνωση των συμπτωμάτων, η συζήτηση με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό δεν πρέπει να φύγει ρούπι μακριά από την ουσία:
- Οτι εν έτει 2021, που η διάγνωση ορισμένων ασθενειών είναι υπόθεση λίγων λεπτών, η πρόληψη γίνεται ολοένα και περισσότερο ατομική υπόθεση.
- Οτι γι' αυτό το παιδί, όπως και για χιλιάδες άλλα, δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα για συστηματική ενημέρωση και ολοκληρωμένες, τακτικές προληπτικές εξετάσεις, ώστε έγκαιρα να γίνεται η διάγνωση και να εξασφαλίζεται η αναγκαία παρακολούθηση και φροντίδα, που μπορούν να σώσουν ζωές.
- Οτι χιλιάδες εργαζόμενοι πηγαινοέρχονται στους χώρους δουλειάς απροστάτευτοι, χωρίς να γίνονται μαζικά τεστ για τον κορονοϊό, χωρίς ιχνηλάτηση αν βρεθεί κρούσμα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και την υγεία των οικογενειών τους. Η μητέρα της 16χρονης, εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ, νόσησε πρώτη, μαζί με δύο συναδέλφισσές της, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ. Στη συνέχεια μετέδωσε τον ιό στα άλλα τρία μέλη της οικογένειάς της. Επιβεβαιώνεται και εδώ ότι τα «πρωτόκολλα» της κερδοφορίας είναι αυτά που θέτουν τους κανόνες στους μεγάλους χώρους δουλειάς.
Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, στο θέμα της υγείας «παρεισφρέουν» τελικά πολλά «αν»: Αν το σκεφτείς, αν έχεις τα χρήματα και το χρόνο, αν θα ενημερωθείς μόνος σου, αν είσαι ασφαλισμένος, αν τύχει να μάθεις ότι κάποια εταιρεία ή ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο σε συνεργασία με την τοπική διοίκηση προσφέρει για «τυράκι» δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε μετά να σε κάνει πελάτη. Αν, αν...
Κι αν τελικά αρρωστήσεις, παρόλο που δεν ξέρεις ότι έχεις χρόνιο νόσημα, οι επίσημες συστάσεις είναι να μείνεις σπίτι! Γιατί το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει κλατάρει από την πανδημία και το πρωτόκολλο λέει «βγαλ' τα πέρα μόνος σου και παρακάλα να μην επιδεινωθεί η κατάστασή σου»! Γιατί το ελλιπές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει γονατίσει, καλύπτοντας τρύπες άλλοτε στις κλινικές των νοσοκομείων, άλλοτε στα Κέντρα Υγείας, άλλοτε στα κέντρα εμβολιασμού...
«Μένεις σπίτι», λοιπόν, όπως λέει και το σλόγκαν της κυβέρνησης από την αρχή της πανδημίας, χωρίς ιατρική παρακολούθηση ή κάποια ενδεδειγμένη θεραπεία. Οπως έμεινε και το 16χρονο κορίτσι... Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Οτι η υγεία του λαού έχει αφεθεί στην προσωπική επιλογή, στην τύχη, στην οικονομική δυνατότητα που έχει ο καθένας να «ξεπεράσει» τους σκοπέλους που μπαίνουν στο κρατικό σύστημα Υγείας και να αναζητήσει φροντίδα στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας αδρά.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα μπορούσε να προσφέρει πολλά και να σώσει ζωές. Γιατί σημαίνει πάνω απ' όλα πρόληψη, με οργανωμένους τακτικούς ελέγχους σε σχολεία, τόπους κατοικίας και δουλειάς. Οι τεράστιες ελλείψεις και σ' αυτόν τον τομέα αποκαλύπτονται με τραγικά περιστατικά, όπως ο άδικος χαμός της 16χρονης στη Θήβα. Αλλά και με τις μεγάλες ανεπάρκειες στο πρόγραμμα του εμβολιασμού, όπου τα «ξεδοντιασμένα» Κέντρα Υγείας, αφού πρώτα μετατράπηκαν σε δομές μίας νόσου, τώρα στερούν και την ελάχιστη φροντίδα από ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη, για να γίνουν εμβολιαστικά κέντρα, με ελλείψεις που στην πραγματικότητα υπονομεύουν τον εμβολιασμό.
Για παράδειγμα, πολλοί ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, παχυσαρκία, νοσήματα του αναπνευστικού, καρκίνο κ.ο.κ., οι οποίοι είναι υψηλού κινδύνου και έχουν χειρότερη πρόγνωση, έχουν καθυστερήσει ή ακόμα και διακόψει την παρακολούθησή τους στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, μένουν τώρα εντελώς απροστάτευτοι και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αν προσβληθούν από κορονοϊό.
Από τις ίδιες τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται η ανάγκη να παλέψει ο λαός για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλους. Να πάρει με αποφασιστικότητα στα δικά του χέρια την οργάνωση του αγώνα για την προστασία της υγείας, της ίδιας της ζωής του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου