25 Μαΐ 2021

 


 


Μιας και έχει γίνει ντόρος με τον Λευκορώσο αντιφρονούντα "ακτιβιστή" και "δημοσιογράφο", Roman Protasevich, σκέφτηκα με τη σειρά μου να προσθέσω δύο - τρία πραγματάκια σε σχέση με το παρελθόν του.
Ήδη από το 2011 είναι ενεργό μέλος του λεγόμενου "Μετώπου Νεολαίας" ("Малады Фронт"). Μια οργάνωσης νεολαίας που αυτοπροσδιορίζεται ως ενταγμένη στην "Ευρωπαϊκή Χριστιανοδημοκρατία" και μάλιστα είναι μέλος της "Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος". Με άλλα λόγια είναι αδελφή οργάνωση, για παράδειγμα, της ΟΝΝΕΔ.



Ωστόσο, το "Μέτωπο Νεολαίας" φέρει ρητορικής και ιδεολογικού προφίλ που που θυμίζει περισσότερο το Ουγγρικό "Fidesz" του Ορμπάν, παρά ένα τυπικό Ευρωπαϊκό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.
Ένα μείγμα μετριοπαθούς φιλοευρωπαϊσμού με έντονα στοιχεία εθνοκεντρισμού και ξενοφοβισμού απέναντι στο οτιδήποτε δεν είναι ... Λευκορώσικο. Είναι υπέρμαχοι της απαγόρευσης χρήσης της Ρωσικής γλώσσας και υποστηρίζουν ότι η Σοβιετική περίοδος της χώρας δεν ήταν τίποτα περισσότερο παρά μια μορφή κατοχής...
Επίσης, έχουν δημιουργήσει εδώ και χρόνια και μια παραστρατιωτική ομάδα με το όνομα "Vayar" ("Πολεμιστής") υπό την κάλυψη δήθεν "αθλητικού σωματείου", με εθελοντές στην Ανατολική Ουκρανία στο πλευρό των φιλοναζιστών του "Δεξιού Τομέα" και του τάγματος "Azov".



Το έμβλημά τους δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά μια παραλλαγή των διακριτικών των φιλοναζιστικών δωσιλογικών δυνάμεων που έδρασαν στο έδαφος της Λευκορωσίας την περίοδο της Ναζιστικής εισβολής στην ΕΣΣΔ. Ο διπλός σταυρός που είναι κυρίαρχος στα σύμβολα αυτά έχει να κάνει με το Δουκάτο της Λιθουανίας και την Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία, ανταγωνιστικές της Ρωσίας δυνάμεις που επιδίωκαν τον προσηλυτισμό των Ανατολικών Σλαβικών πληθυσμών των περιοχών στον Ρωμαιοκαθολικισμό με σκοπό την εκμηδένιση των ιστορικών, γλωσσικών και πολιτιστικών δεσμών με τους "Ρως". Στη βάση αυτή, οι Λευκορώσοι δεν είναι "Ρως" αλλά "Βαλτοσλάβοι" ή συγγενείς Πολωνών και Λιθουανών και μόνο. Ο διπλός σταυρός που διακοσμεί ασπίδα είναι χαρακτηριστικός στον ιππότη "Pahonia" του θυρεού της Λιθουανίας και της προεπαναστατικής και για κάποια χρόνια μετασοβιετικής Λευκορωσίας. Ενδεικτικά παραθέτω σχετικές φώτο για συγκρίσεις.



Επιστρέφοντας, λοιπόν, στο "Μέτωπο Νεολαίας" αξίζει να γίνει λόγος για τη ρητορική τους υπέρ της αποκατάστασης της μνήμης "ηρώων" τόσο Λευκορώσων όσο και Ουκρανών, που την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης χαρακτηρίζονταν τουλάχιστον προδότες ή φασίστες. Χαρακτηριστικά, στις 25/03/2014 μέλη του "Μετώπου Νεολαίας" διαδήλωσαν υπέρ της "Ουκρανικής αλλαγής" κρατώντας πανό με τα πρόσωπά των Στεπάν Μπαντέρα (γνωστός και μη εξαιρετέος...), Μιχαήλ Βιτούσκα (μέλος μιας επίλεκτης ομάδας Λευκορώσων "εθελοντών" με τα SS και "πρότυπο" για την εν λόγω νεολαία, παρακαλώ...), Ρόμαν Σουκιέβιτς (Ουκρανού εθνικιστή και διοικητή μονάδας Ουκρανών "εθελοντών" με τα SS) και άλλων δύο Ουκρανών εθνικιστών του μεσοπολέμου με σύνθημα "Οι ήρωες δεν πεθαίνουν". (πρώτη φωτο)
Σε εκείνη την καμπάνια ο τότε συμπρόεδρος του "Μετώπου", Άντρους Τσιανιούτα, δήλωσε μεταξύ άλλων: "Όλοι αυτοί οι ιστορικοί άνθρωποι αξίζουν να προσθέσουν στον παραδοσιακό κατάλογο των ηρώων των οποίων οι εικόνες χρησιμοποιούνται στις ενέργειες των δημοκρατικών δυνάμεων της Λευκορωσίας ....
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πολέμησαν ταυτόχρονα ενάντια στην Ανατολική επιθετικότητα που προήλθε από τη Ρωσία. Και τώρα, που η Ρωσία ακολουθεί και πάλι μια επιθετική πολιτική, τα ονόματα αυτών των ηρώων έχουν γίνει επίκαιρα."
Η συγκεκριμένη καμπάνια έλαβε δημοσιότητα από το Λευκορωσικό τμήμα του Radio Liberty/ Radio Free Europe. Με ότι φυσικά αυτό σημαίνει για όσους καταλαβαίνουν.

Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι ο δημοσιογράφος που ανέλαβε την κάλυψη της καμπάνιας αυτής του "Μετώπου Νεολαίας" ήταν ο Roman Protasevich ...
Το ότι αμέσως μετά και χωρίς να διακοπεί η σύμβαση εργασίας με το Radio Liberty/ Radio Free Europe, βρέθηκε στο Euromaidan για τις "δημόσιες σχέσεις" του εν λόγω "κινήματος" και λίγο μετά των "εθελοντών" του τάγματος "Αzov" στην Ανατολική Ουκρανία, νομίζω λέει πάρα πολλά...
Πλούσιο παλμαρέ και πολύ "αθώο" μέσα σε μόλις τρία χρόνια για έναν "ακτιβιστή" και υπέρμαχο της "δημοκρατίας".
Έτσι δεν είναι?....



Αικατερίνης Μάνος












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ