25 Φεβ 2012

ΓΑΛΛΙΑ Εργάτες κατέλαβαν σιδηρουργία


ΓΑΛΛΙΑ
Εργάτες κατέλαβαν σιδηρουργία
Να επαναλειτουργήσουν οι υψικάμινοι και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους ζητούν οι εργαζόμενοι διακόπτοντας την τροφοδοσία των αυτοκινητοβιομηχανιών με εξαρτήματα
Από παλιότερη διαμαρτυρία των εργαζομένων της πολυεθνικής σε εργοστάσιο της Μαδρίτης, όταν στις αρχές του Φλεβάρη σκοτώθηκε ένας εργάτης από έκρηξη
ΠΑΡΙΣΙ.--
Σε αποκλεισμό της μίας από τις δύο εγκαταστάσεις της σιδηρουργίας «Arcelor Mittal» στην πόλη Φλοράνζ, (είναι η μεγαλύτερη σιδηρουργία στον κόσμο, με εργοστάσια σε 22 χώρες σε 4 ηπείρους) προχώρησαν οι εργαζόμενοι. Πρόκειται για την εγκατάσταση από όπου εξέρχονται εξαρτήματα για την αυτοκινητοβιομηχανία. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση της διοίκησης να κρατήσει για δεύτερο τρίμηνο κλειστή την εγκατάσταση με τις υψικαμίνους που διατηρεί στην ίδια πόλη, επικαλούμενη τη σημαντική μείωση των παραγγελιών.
Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι οι υψικάμινοι της εταιρείας στην πόλη παραμένουν κλειστές, η έταιρη εγκατάσταση, που αποκλείστηκε χτες, συνέχιζε να παράγει μικρά πηνία και άλλα εξαρτήματα από ατσάλι για την αυτοκινητοβιομηχανία αξιοποιώντας την εκεί γραμμή παραγωγής, μικρότερης δυνατότητας, και χάλυβα από άλλο εργοστάσιό της στη Δουνκέρκη με αποτέλεσμα να συνεχίζεται παραγωγή 200.000 τόνων ανά μήνα διαφόρων μικρότερων εξαρτημάτων για την αυτοκινητοβιομηχανία. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων υποστηρίζουν ότι η εταιρεία προχωρά σε «προγραμματισμένο θάνατο» της εγκατάστασης με τις υψικαμίνους, κάτι που μπορεί ν' αφήσει στο δρόμο 5.000 εργαζομένους, και ζητούν άμεσα μέτρα επαναλειτουργίας της εγκατάστασης. Ετσι όπως τόνιζαν, «αποφάσισαν να χτυπήσουν την "Arcelor Mittal" εκεί που πονά: στα κέρδη της. Καμία παραγγελία δεν θα εκτελεστεί, μέχρι να λυθεί το θέμα» κατέληξαν.
Η γνωστή σιδηρουργία αποτελεί σχεδόν αποκλειστικό προμηθευτή των αυτοκινητοβιομηχανιών Toyota, Peugeot, Audi, Mercedes, Volkswagen. Ηδη, τους περασμένους μήνες η διεύθυνση της σιδηρουργίας έκλεισε τις εγκαταστάσεις της σε Βέλγιο και Μαδρίτη, ενώ διαθέτει ακόμη εγκαταστάσεις με υψικάμινους, εκτός από την περιοχή της Λορένης όπου βρίσκεται το αποκλεισμένο εργοστάσιο, σε Γερμανία, Τσεχία, Πολωνία (2) και Ρουμανία (2) και φέρεται να τα έχει θέσει όλα σε «προσωρινή αργία» διατεινόμενη ότι «δεν θα κλείσουν, απλώς περιμένουν τις παραγγελίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ