18 Απρ 2012

Κόλαση για το λαό ο μονόδρομος του κεφαλαίου


ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κόλαση για το λαό ο μονόδρομος του κεφαλαίου
Εκτιμά ότι το 2012 οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι - χωρίς να προσμετρώνται οι ημιαπασχολούμενοι - θα ξεπεράσουν το 1,2 εκατομμύριο
Οι εκθέσεις του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν τη νέα θύελλα που έρχεται. Διέξοδος για το λαό είναι η αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ
Λιτότητα χωρίς τέλος, νέα εκτίναξη της ανεργίας το 2012 και περαιτέρω βάθεμα της οικονομικής κρίσης το τρέχον έτος, προβλέπουν για την Ελλάδα οι δύο εκθέσεις του ΔΝΤ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, στα πλαίσια της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον. Κοντολογίς, αυτό που επιβεβαιώνουν οι δύο εκθέσεις του ΔΝΤ, είναι ότι μετά τις εκλογές στις 6 Μάη έρχεται νέα κόλαση μέτρων, αν τα δυο κόμματα δεν υποστούν στραπάτσο με πανίσχυρο το ΚΚΕ.
Αναλυτικότερα, στις εκθέσεις του ΔΝΤ εκτιμάται ότι η οικονομική δραστηριότητα, μετά την υποχώρησή της κατά 6,9% το 2011, το 2012 θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 4,7%. Το 2013 θα υπάρξει μηδενική ανάπτυξη και η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014.
Το βάθεμα της οικονομικής κρίσης, θα συνοδευτεί από ένα νέο κύμα ανέργων, με την επίσημη ανεργία σε μεσοσταθμική βάση - χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ημιαπασχολούμενοι - να εκτινάσσεται το 2012 αλλά και το 2013 στο 19,4%, από 17,3% που είχε διαμορφωθεί το 2011. Αυτό σημαίνει ότι το 2012 θα προστεθούν περισσότεροι από 100.000 άνεργοι στο 1,1 εκατ. που -επίσημα μόνο- υπάρχουν σήμερα. Και οι 1,2 εκατομμύρια επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι, θα διατηρηθούν και το 2013.
Για τα άλλα μακροοικονομικά μεγέθη, εκτιμάται ότι το χρέος θα υποχωρήσει φέτος στο 152,3% του ΑΕΠ, από 160,8% πέρυσι λόγω του PSI για να ανέβει ξανά στο 160,9% το 2013 και να αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά τα επόμενα έτη ώστε να διαμορφώνεται στο 136,8% του ΑΕΠ το 2017. Το δημοσιονομικό έλλειμμα, από 9,2% του ΑΕΠ το 2011, θα υποχωρήσει στο 7,2% το 2012, στο 4,6% στο 2013, για να μειωθεί κάτω από το 3% το 2014.
Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία προβλέπουν για το 2012 ρυθμό ανάπτυξης 3,5%, ελαφρώς υψηλότερο από το 3,3% της προηγούμενης πρόβλεψης. Επίσης, δεν αποκλείει την εκδήλωση νέας κρίσης στην Ευρωζώνη, αναθεωρώντας τις εκτιμήσεις για συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας (της Ευρωζώνης) το 2012 κατά 0,3%, έναντι 0,5% της προηγούμενης πρόβλεψης.
Κλυδωνισμοί στην Ευρωζώνη
Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης συνεχίζουν να είναι υψηλοί, δήλωσε χθες το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής Μπούντεσμπανκ A. Ντόμπρετ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η καπιταλιστική κρίση στην Ευρωζώνη είναι βαθιά και παρατεταμένη. Οσον αφορά την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ, ο Γερμανός κεντρικοτραπεζίτης ανέφερε ότι η Μπούντεσμπανκ είναι έτοιμη να προσφέρει επιπλέον 41,5 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια ευρεία και ισότιμη διεθνής συμμετοχή.
Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι της Κομισιόν και κυβερνήσεις της ΕΕ καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί εξαιτίας της βύθισης της ισπανικής οικονομίας σε κρίση. Οπως ανακοίνωσε χτες ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η ισπανική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, δύο χρόνια μετά την ανάκαμψή της, καθώς η υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2011, συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2012.
«Η Ισπανία προχωρά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και δεν θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα διάσωσης όπως η Ελλάδα αλλά η εμπιστοσύνη των νευρικών αγορών δεν θα κερδηθεί εν μια νυκτί», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι και η Ιταλία προχωρά στην υλοποίηση μέτρων περιορισμού του χρέους και των ελλειμμάτων της. Ο Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση ότι το G20 θα αποφασίσει την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ κατά 400 δισ. δολάρια εντός της εβδομάδας, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να συνδεθεί η αύξηση των πόρων με άλλες απαιτήσεις, όπως αλλαγές στα δικαιώματα ψήφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ