9 Ιουν 2012

Με μπροστάρη το ΚΚΕ να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του



Με μπροστάρη το ΚΚΕ να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του



Η Ελένη Μπέλλου
Motion Team
Σε συγκέντρωση στην πλατεία ΗΣΑΠ στο Νέο Ηράκλειο μίλησε την Πέμπτη η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, σημείωσε στην ομιλία της:
«Το ΚΚΕ σας λέει καθαρά: Μην ξεγελιέστε από νέες απατηλές υποσχέσεις της ΝΔ και από κοντά του ΠΑΣΟΚ! Για χρόνια τους γνωρίσατε καλά ως κυβερνητικά κόμματα, ως κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου και σε συνθήκες παχιών αγελάδων για το κεφάλαιο. Δεν μπορούν ν' αλλάξουν πολιτική προς όφελος του λαού, γιατί τότε δε θα ήταν κόμματα του κεφαλαίου, δε θα προστάτευαν τα κέρδη του κεφαλαίου, που ως βρικόλακας απομυζά το δικό σας μόχθο, το δικό σας αίμα.
Θέλουν καπιταλιστική ανάπτυξη, δηλαδή θέλουν ν' ανέβει η καπιταλιστική παραγωγή, γιατί αυτή είναι η πηγή της εκμετάλλευσης, η πηγή των κερδών. Και βέβαια δε θέλουν την κρίση που οδηγεί σε περιορισμό της μάζας των κερδών και του ποσοστού της κερδοφορίας, ακόμα και καταστροφή καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Ομως όχι μόνο δεν μπορούν να αποφύγουν την κρίση γιατί είναι στο DNA της καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά και δεν μπορούν να περάσουν σε μια δυναμική έξοδο από την κρίση.
Μην πιστεύετε τα παραμύθια της ΝΔ και από κοντά και του ΠΑΣΟΚ ότι τώρα θα δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη, ότι έχουν καλύτερο συσχετισμό στην ΕΕ, γιατί ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας ενδιαφέρεται κι αυτός για την ανάπτυξη.
Το ΚΚΕ σας καλεί να σκεφτείτε με βάση τα πραγματικά γεγονότα:
-- Στις ΗΠΑ, την 1η καπιταλιστική οικονομία για περίπου έναν αιώνα, τα τελευταία 30 χρόνια, είτε με ανάπτυξη, είτε με ύφεση, συνεχώς μειώνεται το μέσο λαϊκό εισόδημα, μεγαλώνει η φτώχεια, αυξάνουν οι άστεγοι. Γι' αυτή την ανάπτυξη έκανε λόγο ο Ομπάμα μιλώντας για την Ελλάδα.
-- Η Ιαπωνία, που για χρόνια ήταν η 2η καπιταλιστική οικονομία, το λεγόμενο "ιαπωνικό θαύμα" της οικονομίας, ουσιαστικά δε βγήκε από την κρίση, ενώ πέρασαν 12 χρόνια.
-- Η Ευρωζώνη, που πέρσι καυχιόταν για ανάπτυξη, ξαναμπήκε στην κρίση κι αυτό αφορά και τη Γερμανία, με άνοδο της ανεργίας.
Μην περιμένετε, ούτε στην Ελλάδα ούτε στις πιο ισχυρές οικονομίες της Γερμανίας ή της Γαλλίας, βελτίωση της θέσης των εργαζομένων σε φάση ανάκαμψης ή και ανάπτυξης, όσο οι καπιταλιστικοί όμιλοι θα κυριαρχούν στην οικονομία, επομένως θα κατέχουν και τα όργανα της πολιτικής εξουσίας, τη Βουλή, την κυβέρνηση. Αυτή η αλήθεια υπάρχει ως πολιτικό συμπέρασμα σε πρόσφατη έρευνα της Eurostat, που λέει ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να δουλεύουν ως τα 75 χρόνια τους, αφού το προσδόκιμο ζωής ξεπέρασε τα 80 χρόνια.
Σάπιος και παρασιτικός ο καπιταλισμός
Ο καπιταλισμός της Ευρώπης και μέσα σε αυτόν και της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας είναι τόσο γερασμένος, τόσο σάπιος, παρασιτικός, που δεν μπορεί πλέον να εξασφαλίσει δυναμική έξοδο από τις κρίσεις, τέτοια που να φέρει βελτίωση εισοδήματος, συνθηκών ζωής και εργασίας για τους εργαζόμενους, όπως και στο παρελθόν.
Αυτή η σαπίλα του καπιταλισμού δεν οφείλεται στα υπάρχοντα ή αναθεωρημένα μνημόνια ή δανειακές συμφωνίες με τους σημερινούς ή άλλους καπιταλιστές συμμάχους της Ελλάδας, αν θα είναι πιο άμεσος σύμμαχος η Γερμανία ή η Βρετανία, οι ΗΠΑ ή η Ρωσία ή η Κίνα. Οι αντιθέσεις μέσα στην Ευρωζώνη και συνολικά μέσα στην EE, ειδικότερα οι αντιθέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία, δεν είναι ζήτημα ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών ανάμεσα σε φιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες. Είναι αντιθέσεις για το μοίρασμα των αγορών που γίνονται πιο άγριες όταν η πίτα μικραίνει.
Οταν το G-7 ζητά από τη Γερμανία μέτρα για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, φοβάται για την τύχη των τραπεζών στις ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία κλπ. Θυμηθείτε στην EE, σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι είχαν συμφωνήσει στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στη Στρατηγική της EE για το 2010 και στη συνέχεια για το 2020, EE και ΗΠΑ ακολούθησαν την ίδια επίθεση σε εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις.
Ηταν αναπόφευκτο να περιοριστεί η συνοχή της Ευρωζώνης σε συνθήκες κρίσης, γιατί τώρα οι μικρότερες και πιο αδύναμες οικονομίες γίνονται προβληματικές, γίνεται πιο φανερή η ανισομετρία μεταξύ των διαφορετικών κρατών που χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα. Αλλά αυτό, όπως βλέπετε, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Πορτογαλία, αφορά και την Ισπανία, την Ιταλία, ακόμα και τη Γαλλία του σκληρού πυρήνα.
Μη σας ξεγελά ο ΣΥΡΙΖΑ! Που με γελοίο μικρομεγαλισμό παρουσιάζεται ως ο μάγος που θα εξαλείψει τις ανισομετρίες της EE, θα επιβάλει «έντιμες και ισότιμες» σχέσεις μέσα στην EE, τους δικούς του όρους για τη δανειοδότηση ή θα κάνει τα όργανα της EE πιο ταιριαστά στις ανάγκες της Ελλάδας.
Ομως, πίσω από αυτές τις συνειδητές γελοιότητες του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και συμφέροντα, σχέδια από δυνάμεις του κεφαλαίου μέσα κι έξω από την Ελλάδα, από την EE, σε όλες τις ηπείρους, ενδεχομένως για να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη χωρίς σοβαρούς τριγμούς για την Ευρωζώνη, να περάσει στη δεύτερη ή τρίτη τροχιά της EE, που θα κινείται γύρω από το σκληρό πυρήνα του ευρώ.
Πρόκειται για εξέλιξη που θα φέρει κέρδη ακόμα και σε καπιταλιστές από την Ελλάδα, που έχουν επενδυμένο κεφάλαιο έξω από αυτήν, σε πλοία, καταθέσεις κλπ. και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για ν' αγοράσουν γη, λιμάνια, μεταφορές, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ., αφού θα έχουν γίνει φθηνότερα με ένα εγχώριο νόμισμα που θα συνδέεται με το ευρώ αποκλειστικά και μόνο για να εξασφαλίζει προνόμια στους μεγαλοεπενδυτές, στους μεγαλοεισαγωγείς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πουλά απατηλή ελπίδα
Στον αντίποδα αυτών των καπιταλιστικών σεναρίων είναι μόνο η λαϊκή εξουσία, με την κοινωνικοποίηση όλου του συγκεντρωμένου πλούτου, πάνω στην οποία θα στηριχτεί η αποδέσμευση από την EE που υποστηρίζει το ΚΚΕ, η ταυτόχρονη διαγραφή του παλιού και νέου χρέους, είτε είναι σε τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές, είτε σε κράτη-μέλη της EE, του ΔNT. Τις προϋποθέσεις για να γίνει πραγματικότητα πρέπει να τις φτιάξουν οι εργαζόμενοι και με την πολιτική τους επιλογή. Και πρώτ' απ' όλα να μην παρασυρθούν από απατηλές υποσχέσεις, που φαίνονται να μοιάζουν με λαϊκή εξουσία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σας υπόσχεται άλλη διακυβέρνηση, «αριστερής» απόχρωσης, τώρα λέει «λαϊκή διακυβέρνηση», αντιγράφοντας τίτλους από το πρόγραμμα του ΚΚΕ και όχι οικονομικό - κοινωνικό περιεχόμενο. Γιατί όσο και να ψάξετε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δε θα βρείτε καταγγελία, δέσμευση ενάντια στα μονοπώλια, στους καπιταλιστικούς ομίλους, ούτε ενάντια στις ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις, τις αμερικανικές βάσεις, τη λεγόμενη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει τον τίτλο, την εργατική - λαϊκή συμμαχία για να δημιουργήσει συνειρμούς μιας δήθεν πολιτικής συγγένειας με το ΚΚΕ. Την αδειάζει όμως από το αντιμονοπωλιακό - αντιιμπεριαλιστικό της περιεχόμενο. Λέει ότι θα έρθει ο λαός στην εξουσία με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δίνει εξετάσεις για το πρόγραμμά του στους πρέσβεις του G-8.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πουλά απατηλή ελπίδα στην ενιαία κούρσα για το λαϊκό εισόδημα, βάζοντας στο πρώτο εμπόδιο τον πήχη πολύ χαμηλά: Οτι θα καταργήσει τις μειώσεις που έγιναν στους κατώτατους μισθούς και κατώτερες συντάξεις με το Μνημόνιο 2. Κρύβει το ύψος του πήχη στα επόμενα εμπόδια: Τη μείωση των μισθών μέσα από τις ελαστικές σχέσεις, τις επιχειρησιακές και ατομικές συμφωνίες με τους καπιταλιστές. Την αύξηση του χρονικού ορίου συνταξιοδότησης και αλλεπάλληλες μειώσεις στις συντάξεις που φέρουν την υπογραφή και της συμμάχου του ΣΥΡΙΖΑ, της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.
Δε λέει καν επιδότηση όλων των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις που αφορά και κατεστραμμένους επαγγελματίες, αγρότες κλπ. Ανεβάζει την ελπίδα με ένα αερόστατο που δεν μπορεί να πάει μακριά, γρήγορα θα εξαντλήσει το αντίβαρό του, που τον ώθησε προς τα πάνω: Το ότι δεν ήταν προηγούμενα κυβερνητικό κόμμα ώστε να κριθεί στην πράξη, το ότι δεν έγινε γρήγορα αντιληπτό πως οργανωμένο τμήμα του σάπιου ΠΑΣΟΚ έσπρωξε καλοπροαίρετους προβληματισμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλαδή, μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού έβαλαν φρένο στη ριζοσπαστικοποίηση, στη λαϊκή ανάταση.
Πρωταγωνιστής ο λαός
Μην παίρνετε τοις μετρητοίς τα περί ακύρωσης του Μνημονίου. Σκεφτείτε, αναρωτηθείτε: Γιατί σήμερα ο ΣΕΒ, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο Καμμένος μιλάνε για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ακόμα και της δανειακής συμφωνίας που είναι η κύρια συμφωνία με τους ξένους δανειστές; Γιατί έτσι ή αλλιώς δεν μπορεί να προχωρήσει, θα χρειαστεί είτε νέο συμφωνημένο κούρεμα είτε άτακτη χρεοκοπία.
Και στις δύο περιπτώσεις είναι προ των πυλών νέο κύμα λιτότητας για το λαό. Μοναδική διέξοδος το κοινωνικό - οικονομικό πρόγραμμα του ΚΚΕ, όταν το πάρει στα χέρια του ο λαός, όταν το κάνει εξουσία η λαϊκή στρατιά που θα καταργήσει τους καπιταλιστές ως ιδιοκτήτες των βιομηχανικών μονάδων, ως μεγαλομετόχους στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στα διυλιστήρια πετρελαίου, στις τηλεπικοινωνίες, στις μαζικές μεταφορές, στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής που συνδέονται με την αλευροβιομηχανία, τη γαλακτοβιομηχανία, την κρεατοβιομηχανία κλπ.
Αυτή η οικονομία θα βάλει σε άλλη βάση κρατικά έσοδα - έξοδα, οι κοινωνικές δαπάνες δε θα είναι στο περιθώριο των δαπανών για το κεφάλαιο, γιατί αυτό θα έχει καταργηθεί. Μη σας αποπροσανατολίζουν με το δίλημμα "υπάρχουν ή δεν υπάρχουν χρήματα, πόροι". Και σήμερα υπάρχουν, για το κεφάλαιο, όχι για τους μισθούς και τις συντάξεις. Προσέξτε, η "φτωχή" Ελλάδα είναι ο 3ος ξένος επενδυτής στη Βουλγαρία, με 500 επιχειρήσεις και 3 δισ. ευρώ (ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ιντρακόμ, ΕΛΠΕ, τράπεζες, «Chipita» κλπ.), οι Ελληνες περιλαμβάνονται στους πρώτους επενδυτές σε κτίρια στο Κεντρικό Λονδίνο.
Μία είναι η προοπτική:
Η οργανωμένη λαϊκή πάλη, με δυνατό μπροστάρη το ΚΚΕ, σήμερα για την οργάνωση της επιβίωσης, αλλά κυρίως για να γίνει σύντομα ο λαός αφέντης στον τόπο του, ιδιοκτήτης του ορυκτού, θαλάσσιου, δασικού, φυσικού πλούτου, του πλούτου που παράγει, για να ζήσει όχι με ψίχουλα, ζητιάνος, αλλά σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρέχει όλη η προηγούμενη παραγωγική ανάπτυξη, η επιστημονική και τεχνολογική γνώση. Να έχει εξασφαλισμένη δουλειά, έγκαιρη συνταξιοδότηση, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν φροντίδα Υγείας, Παιδεία, Πρόνοια, υποδομές αθλητισμού - πολιτισμού, ελεύθερο χρόνο.
Για όλα αυτά χρειάζεται ψήφος, δύναμη στο ΚΚΕ, για να έχει δύναμη ο λαός στο δρόμο ν' απαλλαγεί από τα δεσμά του. Ακόμα και άμεσα μια πρόσκαιρη αναχαίτιση της αντιλαϊκής επίθεσης μπορεί να έρθει μόνο μπροστά στην άνοδο του ΚΚΕ, που σημαίνει φόβο του κεφαλαίου για απώλεια της εξουσίας του. Και θα φοβηθεί όταν πράγματι κινδυνεύει. Μη σας παραπλανούν ότι το ΚΚΕ σας λέει πράγματα άπιαστα, που ακόμα και αν σας συμφέρουν είναι για τη "δευτέρα παρουσία" ή ότι ζητά ανατροπές που έχουν πολύ μεγάλο λαϊκό κόστος.
Εργαζόμενε, με σένα πρωταγωνιστή στον τόπο της εργασίας σου, νέε, με σένα πρωταγωνιστή στη σχολή σου, θα αναδειχθούν οι εργατικοί και λαϊκοί βουλευτές που θα δώσουν εργατική κυβέρνηση με πρωταρχικό ρόλο των κομμουνιστών σε αυτήν. Αυτή είναι η μόνη προοπτική για φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση, διέξοδος που απαιτεί τη δική σου γνώση, πίστη και μαχητική στάση για γίνει πραγματικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ