17 Οκτ 2012

Τους ζορίζει η κρίση


Τους ζορίζει η κρίση



Η προπαγάνδα για την αντιπαράθεση στη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους ανάμεσα στην Κρ. Λαγκάρντ, διευθύντρια του ΔΝΤ και τη γερμανική κυβέρνηση, καλά κρατεί. Η γερμανική κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε είπε ότι είναι αντιαναπτυξιακή η πρόταση της Λαγκάρντ. Τι ακριβώς έβαλε η Λαγκάρντ; Δε διαφώνησε για την αναγκαιότητα της εφαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, των διαρθρωτικών αλλαγών, δηλαδή όλων των αντεργατικών μέτρων που φτηναίνουν τους εργαζόμενους, την επιμήκυνση της εφαρμογής των μέτρων, θέτοντας ένα ακόμη παράγοντα, τη βιωσιμότητα του χρέους. Και επιμένει ότι πρέπει να εξετάζονται ταυτόχρονα και οι τέσσερις παράμετροι για τη συνέχιση της χρηματοδότησης με δάνεια για την αντιμετώπιση του κρατικού χρέους. Επιμένει ιδιαίτερα στην τελευταία παράμετρο της βιωσιμότητας του χρέους, αφού το ΔΝΤ, όπως και άλλα επιτελεία, διάφοροι αστοί οικονομολόγοι επιμένουν ότι το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο. Από εδώ και η πρόταση του ΔΝΤ για την αναγκαιότητα νέου «κουρέματός του», με το οποίο διαφωνεί η γερμανική κυβέρνηση.
***
Η συζήτηση γίνεται γύρω από το χρέος, αλλά η διαχείρισή του και οι αντιθέσεις γι' αυτήν, συγκαλύπτουν το γεγονός ότι αυτή η πολιτική, με τις διαφορετικές συνταγές, είναι πολιτική διαχείρισης μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού που αναγκάζει τους αστούς πολιτικούς και τα επιτελεία τους να αναζητούν εναγωνίως δρόμο εξόδου σε όφελος του κεφαλαίου. Η κρίση φέρνει καταστροφή και κεφαλαίου και εργατικής δύναμης. Για την καταστροφή εργατικής δύναμης, εφαρμόζουν ενιαία πολιτική γι' αυτό και συμφωνούν και στα δημοσιονομικά μέτρα και στις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που κάνουν τη ζωή των εργαζομένων ολοένα και πιο φρικτή κόλαση. Για το νέο «κούρεμα», φαίνεται πως υπάρχουν αντιθέσεις ανάμεσα στους αστούς και όχι άδικα. Νέο κούρεμα σημαίνει νέα καταστροφή κεφαλαίου και μάλιστα πρωταρχικά τραπεζικού. Το ποιος θα πληρώσει, είναι επίσης καθαρό. Οι τράπεζες που διαχειρίζονται ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η Κρ. Λαγκάρντ στην πρότασή της για «νέο κούρεμα» συμπεριέλαβε και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα κράτη-μέλη της ΕΕ που συνέβαλαν στα δάνεια για τη χρηματοδότηση του ελληνικού κρατικού χρέους. Ουσιαστικά η συγκεκριμένη πρόταση του ΔΝΤ σημαίνει να πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος καταστροφής κεφαλαίου η ΕΕ και η Ευρωζώνη. Είτε με το «κούρεμα», είτε με το σταμάτημα της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ. Αυτή η υπόθεση οξύνει τους ανταγωνισμούς για το ποιου κράτους το κεφάλαιο θα πάθει μικρότερη καταστροφή, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ είναι διεθνής καπιταλιστικός οργανισμός. Ο Σόιμπλε λέει ότι είναι αντιαναπτυξιακά τα μέτρα της Λαγκάρντ γιατί το «κούρεμα» είναι καταστροφή κεφαλαίου στην Ευρωζώνη.
***
Αυτό το ζήτημα δεν είναι καινούριο. Η ΚΕ του ΚΚΕ τον Ιούλη του 2012, αποτιμώντας τη διπλή εκλογική αναμέτρηση, εκτίμησε τα εξής: «Στη διάρκεια της δεύτερης προεκλογικής περιόδου υπήρξε μια απροκάλυπτη επέμβαση της Κομισιόν, των ΗΠΑ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, των διεθνών μέσων ενημέρωσης στο να αποτραπεί η αμφισβήτηση του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης σε μια περίοδο που ξέσπασε πιο δυνατή η κρίση στην Ισπανία και αναμενόταν τόσο αυτή η χώρα, όσο και άλλες, π.χ. Ιταλία και Κύπρος, να ζητήσουν να ενταχθούν σε καθεστώς δανειοδότησης από ΕΕ-ΔΝΤ. Η επέμβαση αυτή έγινε σε συνθήκες όξυνσης των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ηγετικές δυνάμεις στο εσωτερικό της ΕΕ αλλά και των γενικότερων αντιθέσεών τους με τις ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και τις άλλες ανερχόμενες δυνάμεις στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία (σ.σ. όταν σε πρόσφατη Σύνοδο του ΔΝΤ έγινε ανάλογη συζήτηση για την Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του χρέους, ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας αποχώρησε γιατί δεν υπήρχε εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και ο Ιάπωνας ψήφισε λευκό). (...) Οι εκλογές του Ιουνίου χρησιμοποιήθηκαν ως πείραμα και εργαλείο στις ενδοϊμπεριαλιστικές διαφορές: πώς θα κατανεμηθεί η ζημιά από την όξυνση και εμβάθυνση της κρίσης, ποια η πορεία της Ευρωζώνης. Η αντιμερκελική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιήθηκε και από δυνάμεις στις ΗΠΑ-Βρετανία και από ένα μέρος Ευρωπαίων ανταγωνιστών προς τη Γερμανία που επιδιώκουν να περιορίσουν τη δύναμή της μέσα στην Ευρωζώνη. Παράλληλα βόλευε και τις δυνάμεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που εκφόβιζαν με τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αυτό ακριβώς εκτυλίσσεται και σήμερα. Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του ΔΝΤ που το ξόρκιζε όταν το έφερνε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μια πλευρά της πολιτικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ είναι το «κούρεμα». Σπέρνει αυταπάτες ότι αν γίνει, θα ανασάνει ο λαός γιατί θα έχει να αποπληρώσει λιγότερο χρέος, αλλά δεν είναι αλήθεια, αφού τα δάνεια συνεχίζονται.
***
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εμπλακούν σε τέτοια επικίνδυνα για τους ίδιους διλήμματα. Και οι δύο μορφές διαχείρισης κάνουν λόγο για ανάπτυξη. Ακόμη και αν έρθει θα είναι καπιταλιστική, αναιμική, δε θα λύσει κανένα πρόβλημα, ούτε της αύξησης μισθών, συντάξεων, ούτε της ανεργίας, ούτε της Υγείας κλπ. Για την εργατική τάξη και το λαό, τέτοια διλήμματα διαχειριστικά σε όφελος του κεφαλαίου, σημαίνουν συνεχή καταστροφή τους. Μόνη διέξοδος είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους και να δημιουργήσει ο λαός τις πολιτικές προϋποθέσεις να πάρει την οικονομία από τους καπιταλιστές στα δικά του χέρια, κοινωνικοποιώντας τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ