18 Νοε 2012

ΠΟΛΟ - ΒΟΛΕΪ Στο άγνωστο ... ψάχνουν την ελπίδα


ΠΟΛΟ - ΒΟΛΕΪ
Στο άγνωστο ... ψάχνουν την ελπίδα
Οι επερχόμενες νέες μειώσεις στις αθλητικές επιχορηγήσεις καθιστούν την κατάσταση στα δυο αθλήματα τραγική και θολή για το μέλλον
Σε δύσκολη θέση βρίσκονται τα σωματεία βόλεϊ ακόμα και στην Α1 ανδρών
Icon
Στο προηγούμενο φύλλο του Κυριακάτικου «Ρ» είδαμε αναλυτικά τις συνέπειες που έχει για τον αθλητισμό η νέα μείωση των επιχορηγήσεων προς τις αθλητικές ομοσπονδίες που περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013. Κάτι που ουσιαστικά όχι μόνο ρίχνει τον αθλητισμό ένα σκαλί (και ίσως όχι μόνο ένα) παρακάτω στο δρόμο για την ...άβυσσο με δεδομένο και τις συνθήκες που επικρατούσαν τα τελευταία χρόνια. Η κατάσταση πλέον όχι απλά χειροτερεύει αλλά οξύνεται αν αναλογιστεί κανείς ότι η νέα μείωση αγγίζει το 40%. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται από την προϋπολογισμό στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ανιστοιχούν, από 117.821.493 ευρώ το 2011, 99.602.268 ευρώ το 2012 (διαμόρφωση 30/09/2012), το ποσό των 66.667.000 ευρώ. Ετσι αν εξαιρεθούν οι ανελαστικές δαπάνες προς αθλητικά κέντρα, μισθοδοσία προσωπικού κ.λπ., το ποσό, που απομένει για δραστηριότητες, προγραμματισμό, σχεδιασμό των αθλητικών φορέων, δεν ξεπερνά το ποσό των 5 - 6 εκατομμυρίων ευρώ.
Γίνεται αντιληπτό πλέον, πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο του Αθλητισμού έχει σα στόχο η κρατική επιχορήγηση να καλύπτει μόνο τις ανελαστικές δαπάνες και οι υπόλοιπες δαπάνες να καλύπτονται από πόρους των ίδιων των φορέων. Φυσικά όσον αφορά το τελευταίο, πρόκειται για παραπομπή στις λογικές που έχουν να κάνουν με την ανεύρεση χορηγών και τις λογικές της εμπορευματοποίησης που φυσικά κάθε άλλο παρά θα λύσει τα προβλήματα. Αντίθετα, και με τρανταχτά παραδείγματα του παρελθόντος, το πλέον σίγουρο είναι ότι θα δημιουργήσει μια ελίτ ομάδων ή ακόμα και αθλημάτων (όσων δηλαδή πουλάνε περισσότερο) σε σχέση με τους υπόλοιπους που οδεύουν για τον ...Καιάδα. Πρόσφατο παράδειγμα μάλιστα για αυτό αποτελεί και η διαφωνία στο χώρο του βόλεϊ μεταξύ της Λίγκας των ομάδων (ΕΣΑΠ) και της Ομοσπονδίας Βόλεϊ (ΕΟΠΕ) για την εφαρμογή του περίφημου «Καρτολίνο» (πρόκειται για διάταξη που προβλέπει την αποζημίωση ερασιτεχνικών σωματείων για τους αθλητές που υπογράφουν επαγγελματικό συμβόλαιο για πρώτη φορά με ένα επαγγελματικό σωματείο) με τη Λίγκα να θέλει αναβολή ενός χρόνου προκειμένου να γλιτώσουν λίγα...ευρώ. Και βέβαια, ούτε λόγος για ανάπτυξη, συντήρηση ακαδημιών, παιδικά πρωταθλήματα κτλ. τα οποία πλέον θα αποτελούν άγνωστες λέξεις.
Πνιγμένα στα προβλήματά τους είναι οι περισσότερες ομάδες πόλο
Icon
Μάλιστα, «πριν αλέκτορα φωνήσαι», η εικόνα της στυγνής πραγματικότητας και η πραγματική κατάσταση του αθλητισμού αποτυπώνεται πλήρως στα πρωταθλήματα βόλεϊ και πόλο της Α1 ανδρών που άρχισαν πρόσφατα υπό εξαιρετικά ρευστή κατάσταση με την απειλή του λουκέτο να μην έχει φύγει από το κάδρο.
ΒΟΛΕΪ: Ωρα μηδέν
Με τις ομοσπονδίες των αθλημάτων να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, να μην μπορούν να προδικάσουν τίποτα όσον αφορά το μέλλον και τα περισσότερα σωματεία να ακροβατούν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, τα πρωταθλήματα άρχισαν χωρίς να μπορεί κανείς να πει όμως ποιο θα είναι και το φινάλε τους. Ας δούμε πιο αναλυτικά.
Η κατάσταση στο χώρο του βόλεϊ είχε δείξει από το καλοκαίρι τα σημάδια της. Ομάδες αρνούνταν να συμμετάσχουν λόγω κόστους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που είχαν εξασφαλίσει συμμετοχή (π.χ. για πρώτη φορά δεν υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση στο Τσάμπιονς Λιγκ) και άλλες δεν ήξεραν καν στο τέλος της περσινής αγωνιστικής σεζόν αν θα ξαναμαζευτούν για προετοιμασία (π.χ. ΠΑΟ). Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη λήξη της περσινής αγωνιστικής χρονιάς και με τα προβλήματα να έχουν διογκωθεί -τα χρέη των σωματείων έφθασαν στα 4,5 εκατ. ευρώ- έπεσε και η πρόταση διάλυσης των επί της ουσίας υβριδικών (κάτι ανάμεσα σε ερασιτεχνικά τμήματα και Ανώνυμη Εταιρεία) ΤΑΑ (Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών) -μετεξέλιξη των ΤΑΠ (Τμήματα Αμειβομένων Πετοσφαιριστών- και επιστροφή στο λεγόμενο ερασιτεχνικό πλαίσιο. Με αυτά και με αυτά το πρωτάθλημα της Α1 ανδρών όπως και τα υπόλοιπα άρχισε χωρίς να λείψουν τα προβλήματα και τον Αχ. Μαυρομάτη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας να κάνει λόγο για δραματική κατάσταση που αφορά το χώρο του βόλεϊ και για απογοητευτικά δεδομένα. Οπως εξήγησε, από «τα 2.476.000 ευρώ της εγκεκριμένης τακτικής επιχορήγησης, με μία δόση που έρχεται, το ποσό που θα έχουμε λάβει για το 2012 δε θα υπερβαίνει τα 1.502.600 ευρώ... Είναι η δεύτερη χρονιά που συμβαίνει αυτό και, φυσιολογικά, δημιουργεί παρενέργειες» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ.
ΠΟΛΟ: Σε... τρικυμία προβλημάτων
Μπορεί να έφθασε Νοέμβρης για να αρχίσει το πρωτάθλημα πόλο της Α1 ανδρών, όμως δε σημαίνει ότι αυτό έφερε και το τέλος των προβλημάτων. Το αντίθετο μάλιστα, αφού η τρικυμία παραμένει σε μεγάλη ένταση όπως παραδέχονται Ομοσπονδία και εκπρόσωποι σωματείων.
Το οικονομικό για τις περισσότερες ομάδες αποτελεί θηλιά ακόμα και κάνει θολή ακόμα και τη μελλοντική τους ύπαρξη, τα κολυμβητήρια είναι άγνωστο πόσα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν μέσα στην χρονιά καθώς η έλλειψη πόρων οδηγεί στο κλείσιμό τους και φυσικά η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τραγική όσον αφορά τις μικρότερες κατηγορίες. Ο πρόεδρος της ΚΟΕ Δ. Διαθεσόπουλος έκανε λόγο για ρευστή κατάσταση τονίζοντας ότι «ξεκινάμε και βλέπουμε», ενώ επισήμανε πως με τις νέες μειώσει το 2013 θα είναι εφιαλτικό. «Δεν ξέρουμε τη ροή των χρημάτων από την Πολιτεία, αυτά που έχουμε πάρει είναι λιγότερο του 50% του προϋπολογισμού και το χειρότερο είναι ότι δεν παίρνουμε κάποιες καθαρές απαντήσεις από την Πολιτεία. Ξεκινάμε το 2012 με χρήματα του 2011. Εχουμε φτάσει, το μόνο που να κάνουμε, είναι να πληρώνουμε μισθοδοσίες, την εφορία και το ΙΚΑ» δήλωσε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της κλήρωσης των πρωταθλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ