14 Νοε 2012

Ένα τσιγάρο δρόμος


Ένα τσιγάρο δρόμος






 Posted  by 2310net in





Σακοράφα, Κουρουπλής, Μητρόπουλος, Τσουκαλάς, Φωτόπουλος, Κοτσακάς, Κίμωνας, Κατσέλη, Μιχελογιαννάκης και έρχονται οι Ξενογιαννακοπούλου, Γιαννακά, Κασσής και δεν ξέρω ποιος άλλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει περισσότερο με reunion πασόκων παρά με κόμμα της «Ριζοσπαστικής Αριστεράς».


Όταν κάποιοι έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει νέο ΠΑΣΟΚ, μάλλον δεν περίμεναν αυτήν ακριβώς την εξέλιξη. Προφανώς εννοούσαν ότι θα αποκτήσει παρόμοια ιδεολογική βάση, κοινές πολιτικές πρακτικές, ίδιες επικοινωνιακές μεθόδους. Πίστευαν ίσως ότι θα προσπαθούσε να εκφράσει τις κοινωνικές ομάδες που έφεραν το πασοκ στην εξουσία και το συντήρησαν εκεί παρά το θάνατό του. Ενδεχομένως να σκέφτονταν ότι προσπαθώντας ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πασόκ στη θέση του πασόκ απλά φανταζόταν τον εαυτό του ως το δεύτερο μέρος ενός διπολισμού/δικομματισμού, που από το συντήρηση/πρόοδος έχει μετατραπεί σε νεοφιλελεύθερο μνημόνιο/αντινεοφιλελεύθερο αντιμνημόνιο. Τελικά επιβεβαιώθηκαν και με το παραπάνω. Όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε όλα τα παραπάνω πιο γρήγορα από όσο φανταζόταν και ο πιο ακραιφνής αντισυριζαίος, αλλά τα έκανε διατηρώντας ακόμα και τα ίδια πρόσωπα!


Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι περισσότεροι οι πρώην πασόκοι παρά οι αυθεντικοί συριζαίοι. Οι πάλαι ποτέ συνιστώμενοι τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που προέρχονταν από μικρές συνιστώσες της Αριστεράς, αυτοί που πράγματι ήταν για πολλά χρόνια στα κινήματα και στους δρόμους, τώρα είναι αναγκασμένοι να αποκαλούν «συντρόφους» αυτούς που μέχρι πριν λίγους μήνες, εβδομάδες, μέρες έβριζαν.


Ο συνωστισμός πασόκων στον συριζα έχει οδηγήσει εξάλλου σε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα της Κουμουνδούρου. Τους τοίχους των γραφείων κοσμεί πορτρέτο του Ανδρέα με σύνθημα «ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία». Φυσικά το «ο ΣΥΡΙΖΑ» είναι χοντροκομμένη φωτοσοπιά από αυτές που ξέρουν καλά να κάνουν.


Τις προάλλες κάθονταν τρεις συριζαίοι σε ένα γραφείο και έβαλαν στο youtube να παίζει το «καλημέρα ήλιε». Τους απαγόρευσε η κόρη του Λοϊζου να το παίζουν στο πασόκ, αλλά το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι.


Κάθονται με τις ώρες και αναπολούν τις παλιές μέρες στο κίνημα. Λένε ιστορίες στους νεότερους για τα βράδια με τον Ανδρέα στα μπουζούκια, για την συλλογή ζιβάγκο που είχε ο πρόεδρος, για την ομιλία του Άκη σε εργάτες μετά την χούντα, για το ΠΑΚ και το τιμημένο 81. Που και που τους ξεφεύγει ένα παραπονιάρικο: «πως το καταντήσανε έτσι το κόμμα μας» σκορπώντας σύγχυση σε νεαρά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που νομίζουν ότι μιλούν για το δικό τους κόμμα και αναρωτιούνται αν είναι κατάντια το 27%.


Μάλιστα κάποιοι έχουν πάρει μαζί τους κατά τη μετακόμιση και αντικείμενα που θυμίζουν το παρελθόν. Σταχτοδοχεία με τον πράσινο τον ήλιο, φωτογραφίες με τον Ανδρέα, τον Σημίτη και τον ΓΑΠ, μέχρι και μερικά ιστορικά πλαστικά σημαιάκια έχουν βρει θέση στους φιλόξενους χώρους των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ.


Φήμες λένε ότι στις 3 Σεπτέμβρη κάποιοι πήγαν στα γραφεία με γλυκά και αντάλλαζαν ευχές, και όταν αναρωτήθηκαν οι παλαιό-συριζαίοι τι γιορτάζουμε η απάντηση που πήραν ήταν «σήμερα γιορτάζουμε την έφοδο στον ουρανό». Οι συριζαίοι πάλι μπερδεύτηκαν αλλά θεώρησαν ότι είναι ένα από τα καινούρια τσιτάτα του Τσίπρα και τα κατάπιαν και αυτό.


Κάποιοι συριζαίοι που έχουν αρχίσει να ενοχλούνται από την παρουσία τόσων πασόκων παραπονιούνται στους ανώτερους. Βέβαια, οι πασόκοι που είναι μανούλες στο παπατζιλίκι και στο κωλομπάρεμα τους παίρνουν αγκαλιά με τον γνωστό πασοκικό τρόπο και τους μιλάνε φιλικά, σε ρόλο καλού μπάτσου, και τους εξηγούν ότι τώρα είναι μαζί τους και πρέπει να τους εμπιστευτούν γιατί όλοι μαζί θα διώξουν την δεξιά και το μνημόνιο. Το περίεργο είναι ότι τους πείθουν.


Ενόψει νέων εγγραφών στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει προβλεφθεί επέκταση στο κτίριο των γραφείων. Μάλιστα τα νέα γραφεία θα βαφτούν πράσινα για να κάνει την προσαρμογή των νέων συντρόφων πιο ήπια. Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα οι πασόκοι μετακομίζουν προς τον σύριζα πιο εύκολα από ότι κάποτε οι συνασπισμένοι μετακόμιζαν προς το πασόκ. Άλλωστε, Ιπποκράτους- Κουμουνδούρου, ένα τσιγάρο δρόμος είναι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ