ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Η επιμήκυνση «γέφυρα» για τα επόμενα πακέτα μέτρων
Αντιλαϊκές μέχρι το μεδούλι οι αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας, τις οποίες η συγκυβέρνηση προσπαθεί να σερβίρει σαν «επιτυχία»
Associated Press
|
Οπως ανακοινώθηκε, η απόφαση για εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί στο επόμενο Γιούρογκρουπ, στις 20 Νοέμβρη, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί και μια ακόμα συνεδρίαση στις 26 του ίδιου μήνα, με την προϋπόθεση ότι η συγκυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει τα«προαπαιτούμενα μέτρα»που εκκρεμούν και θα έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά οι συνεννοήσεις για τη διαχείριση του χρέους.
Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να σερβίρει σαν «επιτυχία» την επιμήκυνση, η απόφαση πάρθηκε με ψυχρά λογιστικά κριτήρια σε ό,τι αφορά το κόστος από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία και τον επιμερισμό του μεταξύ των δανειστών - εταίρων, με δεδομένο μάλιστα ότι οι στόχοι για το έλλειμμα που προβλέπονταν αρχικά, ήταν αδύνατο να πιαστούν, όπως και οι στόχοι για το χρέος.
Αποκαλυπτικός γι' αυτό ήταν ο Γερμανός Γ. Ασμουσεν, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που μίλησε στην ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «De Tijd». Οπως είπε, το κόστος της επιμήκυνσης που δόθηκε στην Ελλάδα για να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους του Μνημονίου, είναι μικρότερο από αυτό που θα προέκυπτε σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, γι' αυτό επιλέχθηκε η συγκεκριμένη «λύση» διαχείρισης της κρίσης.
Τι προβλέπει η έκθεση της τρόικας
Βάση της συζήτησης στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας ήταν το προσχέδιο της έκθεσης που έχει συντάξει η τρόικα για την πρόοδο της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Από το ραπόρτο των δανειστών και εταίρων, προκύπτει με βεβαιότητα ότι ο λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέα μέτρα, στο όνομα του να καλυφθούν οι «τρύπες» στην δημοσιονομική προσαρμογή και τα χρηματοδοτικά κενά που συνεπάγεται η διετής παράταση.
Σύμφωνα με την έκθεση:
1. Υπάρχουν «αδιευκρίνιστα μέτρα» ύψους 6,4 δισ. ευρώ, επιπλέον αυτών που νομοθέτησε η κυβέρνηση για το 2013 - 2014 και κατανέμονται σε 2,6 δισ. ευρώ για το 2015 και 3,8 δισ. ευρώ για το 2016. Πρόκειται για μέτρα που θα σύρουν το λαό βαθύτερα στη φτώχεια.
2. Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς τους στόχους, την τετραετία 2013 - 1026, το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται σε 0%, 1,5%, 3% και 4,5% αντίστοιχα. «Η βαθύτερη ύφεση σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, συνεπάγεται ότι το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας θα είναι ανάλογα μεγάλο», σημειώνει η έκθεση και προαναγγέλλει νέα αιματηρά μέτρα λιτότητας.
3. Για να χρυσώσουν το χάπι μετά την επιμήκυνση, λένε ότι χωρίς τη διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, τη διετία 2013-2014 θα απαιτούνταν επιπλέον μέτρα 9,2 και 13,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα, προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι για το έλλειμμα, το οποίο, μετά την επιμήκυνση, προβλέπεται να πέσει κάτω από το 3% το 2016, και όχι το 2014. Ενώ όμως προσπαθούν να καλλιεργήσουν την εντύπωση ότι ο λαός γλίτωσε με την επιμήκυνση από επιπλέον μέτρα, ύψους μερικών δισ. ευρώ, η πραγματικότητα είναι άλλη. Κι αυτό επειδή η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό ύψους 32,6 δισ. ευρώ (15 δισ. ευρώ έως το 2014 και τα 17,6 δισ. ευρώ το 2015 και 2016, με αυξητικές τάσεις). Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από νέα δάνεια ή άλλες ενδοκαπιταλιστικές ρυθμίσεις, το κόστος των οποίων θα φορτωθεί εξολοκλήρου στις πλάτες του λαού.
4. Πρόσθετα στα παραπάνω, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να θεσπίσει άμεσα ένα «μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης», που θα προβλέπει περικοπές δημοσίων δαπανών ανάλογα με τις αποκλίσεις που θα διαπιστώνονται στις εισπράξεις από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με την έκθεση, «αν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις είναι μειωμένα λόγω καθυστέρησης για την πώληση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τους στόχους του προγράμματος επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα», η κυβέρνηση υποχρεούται να κάνει περικοπές δαπανών σε ποσοστό 50% του ποσού που δεν εισπράχθηκε από τις ιδιωτικοποιήσεις. Τα νέα μέτρα θα αποφασίζονται κάθε φορά σε συνεννόηση με την τρόικα, ανά εξάμηνο. Με άλλα λόγια, αν δεν πιάνεται ο στόχος με τη Σκύλλα των αποκρατικοποιήσεων, ο λαός θα πληρώνει ξανά και ξανά τη Χάρυβδη των περικοπών και των μέτρων.
5. Ο Ειδικός Λογαριασμός που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα ενεργοποιηθεί με την καταβολή της επόμενης δόσης και θα τροφοδοτείται με τα δάνεια του EFSF και μέρος από τα φορολογικά έσοδα. Ο λογαριασμός θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους. Τα λεφτά από τα δάνεια θα δίνονται τμηματικά από το EFSF, λίγο πριν «ωριμάσει» μια υποχρέωση της Ελλάδας προς τους δανειστές.
6. Προκαλώντας ωμά το λαό, κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν ότι αν υπάρξουν επιπλέον έσοδα, από φόρους ή ιδιωτικοποιήσεις, πέραν των υπολογιζόμενων, το 30% θα πηγαίνει για την εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπο 70% να διοχετεύεται την επόμενη χρονιά για την «υποστήριξη έκτακτων μέτρων που θα έχουν ως στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου