Ποια ανάπτυξη;
Τελευταία, διάφορα αστικά επιτελεία, η ίδια η κυβέρνηση, καλλιεργούν συστηματικά την άποψη ότι δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «επανεκκίνηση της οικονομίας, με επενδύσεις και θέσεις εργασίας» λόγω εκταμίευσης της δόσης των 52,4 δισ. ευρώ. που θα συμβάλλουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη ρευστότητα στην αγορά. Ανάλογη προσπάθεια κάνει και ο αστικός Τύπος.
Χτες απ' αυτήν εδώ τη στήλη αναφερθήκαμε σε δημοσίευμα αστικής εφημερίδας για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο, που φρόντισε να καλλιεργήσει μιαν ανάλογη αισιοδοξία, την οποία μάλιστα εστίαζε στο γεγονός της μεγάλης αγοράς που δημιουργείται μετά τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή εστιάζοντας σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας όπως της Υγείας που εμπορευματοποιείται στο έπακρο και λένε ότι μπορεί να προσελκύει πελάτες από τα Βαλκάνια μέχρι τη Βόρεια Αφρική, της Παιδείας με τα Πανεπιστήμια εντελώς υποταγμένα στις επιχειρήσεις, που θα προσελκύει φοιτητές από τις ίδιες χώρες, των Μεταφορών με την ιδιωτικοποίηση λιμανιών, αεροδρομίων, του σιδηρόδρομου κλπ., των Χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των νέων Τεχνολογιών, του Τουρισμού, της νέας Μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, της Ενέργειας με την Ελλάδα να γίνεται κόμβος μεταφοράς της, αλλά και να αναπτύσσει αυτόν τον τομέα, όχι μόνο λόγω των υδρογονανθράκων αλλά πρωταρχικά των ανανεώσιμων πηγών και της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο τομέας Ενέργειας γίνεται πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, με όλους τους κινδύνους για γενικευμένο πόλεμο.
Βεβαίως ο λαός δεν μπορεί να συμμερίζεται αυτήν την αισιοδοξία για ανάπτυξη, γιατί πρέπει να έχει καθαρό ότι πρόκειται για καπιταλιστική ανάπτυξη, δηλαδή ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, επομένως αν και όταν έλθει δεν πρόκειται να λύσει κανένα δικό του πρόβλημα, δεν πρόκειται να καλύψει δικές του ανάγκες, ταυτόχρονα θα στηρίζεται πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Αλλωστε όποιον απ' αυτούς τους τομείς και αν πάρουμε, π.χ. Τουρισμός, οι συνθήκες ζωής που έχουν διαμορφώσει για τον εργαζόμενο, με μισθούς πείνας, δεν επιτρέπουν να κάνει διακοπές... Οπως και στην Ενέργεια, η αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο και οι αυξήσεις στη ΔΕΗ δεν του επιτρέπουν να έχει θέρμανση. Τα ίδια και χειρότερα γίνονται με την Παιδεία, την Υγεία ή τα λιμάνια, που αναπτύσσονται όχι με βάση τις ανάγκες των νησιωτών, αλλά των μεταφορών εμπορευμάτων...
***
Για το λαό υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης που απαιτεί τη δική του πάλη για λαϊκή εξουσία και οικονομία και υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για μια τέτοια οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Μόνον αυτή μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Βασικό χαρακτηριστικό της λαϊκής οικονομίας είναι η μετατροπή της ιδιοκτησίας των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής σε κοινωνική κρατική ιδιοκτησία. Στο σοσιαλισμό, ο πλούτος θα ανήκει στο λαό, θα εντάσσεται στην ανάπτυξη της οικονομίας σε όφελός του.
Η Ελλάδα διαθέτει ικανοποιητικό επίπεδο συγκέντρωσης μέσων παραγωγής, εμπορικού δικτύου και ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης σύγχρονης τεχνολογίας. Διαθέτει έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, με βελτιωμένο μορφωτικό επίπεδο και εξειδίκευση και πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό.
***
Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει βιομηχανία και αγροτική οικονομία, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες που σήμερα καλύπτονται από εισαγωγές. Εχει αναξιοποίητο ορυκτό πλούτο, απαραίτητη προϋπόθεση για ανάπτυξη της βιομηχανίας. Εχει βωξίτη, που μπορεί να αναπτύξει τη βιομηχανία κάθε προϊόντος που έχει ως πρώτη ύλη το αλουμίνιο. Εχει νικέλιο, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ανθεκτικών κραμάτων με χάλυβα. Εχει ψευδάργυρο, χρυσό. Εχει λευκόλιθο, μάρμαρο, που λόγω της ποιότητάς του κατέχει εξέχουσα θέση στη διεθνή αγορά. Εχει λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εχει τεράστιο υδάτινο δυναμικό για την παραγωγή επίσης ηλεκτρικής ενέργειας. Εχει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εχει υψηλό αιολικό δυναμικό και πηγές γεωθερμίας. Εχει ήδη αναπτυγμένη βιομηχανία χάλυβα, σιδήρου, χαλκού, αμυντική βιομηχανία, βιομηχανία πλαστικών, παραγωγή τσιμέντου και άλλων οικοδομικών υλικών. Επίσης, η μηχανοποίηση του κλάδου των κατασκευών μπορεί να καλύψει γενικά τις ανάγκες κατασκευής δημόσιων έργων - κατασκευών σε όφελος του λαού (αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική προστασία, αποχέτευση, ταμιευτήρες νερού κλπ), λαϊκής κατοικίας. Εχει, ακόμα, δάση για ξυλεία και προϊόντα ξύλου.
Επίσης, η Ελλάδα είχε, άρα μπορεί να αναπτύξει, αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, που να καλύπτει όλες τις διατροφικές της ανάγκες και να κάνει εξαγωγές, αντί να εισάγει. Υπάρχει, επίσης, μεγάλη μηχανοποίηση της αγροτικής παραγωγής. Η Ελλάδα έχει σημαντική παραγωγή σιταριού, καλαμποκιού, άλλων δημητριακών, πατάτας, φασολιών, διαθέτει υψηλής ποιότητας λάδι, οπωροκηπευτικά, κρασί, ροδάκινα, εσπεριδοειδή, σταφίδα, μέλι κ.ά. Η κτηνοτροφία της Ελλάδας μπορεί να αναπτυχθεί και να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των εγχώριων αναγκών κατανάλωσης σε πρόβειο γάλα, κρέας κλπ. Αλλά και αναπτυγμένη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Επίσης, η αγροτική παραγωγή μπορεί να στηρίξει τη βιομηχανία τροφίμων. Εχουμε πολύ καλής ποιότητας βαμβάκι. Αντίστοιχα, διαθέτουμε σημαντική παραγωγική βάση κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης, υπόδησης, καθώς και σχετική τεχνογνωσία. Δίπλα στην κοινωνική αγροτική παραγωγή θα υπάρχει και η συνεταιριστική παραγωγή για τους μικροπαραγωγούς. Αυτή η ανάπτυξη θα εξαλείψει την ανεργία, θα παρέχει δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία σε όλους. Βεβαίως, αυτή η ανάπτυξη δε χωρά στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να, γιατί λέμε εργατική εξουσία, λαϊκή οικονομία και αποδέσμευση από τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις. Τότε θα αναπτύσσονται επωφελείς για το λαό σχέσεις με άλλες χώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου