20 Ιουν 2013

Για όλα φταίνε τα μνημόνια (;)

Για όλα φταίνε τα μνημόνια (;) 
 Κάποιοι δημοκράτες αριστεροί δηλώνουν πως αγωνίζονται για την απαγκίστρωση της χώρας από τα μνημόνια. Κάποιοι άλλοι, όχι αριστεροί αλλά οπωσδήποτε δημοκράτες (και, μάλιστα, νέοι) δηλώνουν πως τα δίνουν όλα προκειμένου να βγάλουν την χώρα από την ύφεση, ώστε να μπορέσουν κατόπιν να ελαφρύνουν τον λαό από τις επιπτώσεις των μνημονίων. Κάποιοι τρίτοι, οι οποίοι προσδοκούν να αναλάβουν το χαλιφάτο οσονούπω, κατηγορούν τους προηγούμενους ως εθνικά ανεπαρκείς και επινίνδυνους επειδή δεν αναδιαπραγματεύονται τους όρους των μνημονίων. Και κάποιοι άλλοι, από τα σκουπίδια τής Ιστορίας όπου βρίσκονται, εξαπολύουν εθνικιστικές κορώνες και απαιτούν να μη πληρώσει ο λαός το απεχθές χρέος (χωρίς, βεβαίως, να λένε τι συνιστά μη απεχθές χρέος).

 Ανεξάρτητα, λοιπόν, από την πολιτική σκοπιά που βλέπουν τα πράγματα, όλοι αυτοί συμφωνούν λίγο-πολύ πως για τα βάσανα που βιώνουμε φταίνε τα μνημόνια. Και όμως, απ' ό,τι δείχνουν οι διεθνείς εξελίξεις, κάτι άλλο φταίει κι όχι τα μνημόνια:

"Το πρόγραμμά του για την κατάργηση 217 πλεοναζόντων δημόσιων οργανισμών δημοσιοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Η πρόταση αυτή έγινε υπό την πίεση της Τρόικα που πιέζει για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που αποβλέπουν στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος. Ο Ραχόι ανακοίνωσε πως το κεντρικό κράτος θα κλείσει τους περισσότερους από τους 4.800 χωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς του, ενώ σε επίπεδο κυβέρνησης θα ενοποιήσει τη σύναψη συμβολαίων για παροχή ηλεκτροδότησης, υπηρεσιών καθαριότητας και τηλεφωνίας, ενώ θα κλείσει τις αλληλοεπικαλυπτόμενες ρυθμιστικές αρχές ενέργειας και ανταγωνισμού. Επίσης το σχέδιό του προτείνει την υπαγωγή του ελέγχου του εξωτερικού εμπορίου σε μία ενιαία αρχή, καθιστώντας επίσης δύσκολη τη σύσταση νέων δημοσίων οργανισμών. «Λιγότερα χαρτιά, λιγότερη γραφειοκρατία», διεμήνυσε ο Ραχόι ανακοινώνοντας το πρόγραμμα των 217 προτάσεών του." (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων)

 Με απλά λόγια, προσεχώς βγαίνουν στον δρόμο οι εργαζόμενοι σε 217 "πλεονάζοντες" δημόσιους οργανισμούς στην Ισπανία. Κάτι σαν αυτό που έγινε στην ΕΡΤ, δηλαδή. Μόνο που η Ισπανία δεν έχει μνημόνια. 

"Προειδοποιητική επιστολή έστειλαν οι δήμαρχοι έξι μεγάλων δήμων της Αγγλίας προς την κυβέρνηση για την επικείμενη κατάρρευση των κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών με τις νέες περικοπές που εξαγγέλθηκαν για την Αυτοδιοίκηση. Οι Δήμαρχοι των δήμων Λίβερπουλ, Μπέρμιγχαμ, Νότιγχαμ, Λίντς, Νιούκαστλ και Σέφιλντ με μια επιστολή τους προς τον Γεν. Γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Ερικ Πίκλς ζητάνε άμεση συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς καθώς όπως υποστηρίζουν υπηρεσίες ζωτικής σημασίας κινδυνεύουν να καταργηθούν. Μια εβδομάδα νωρίτερα ο κ. Πίκλς είχε ανακοινώσει ότι τα δημοτικά συμβούλια στους νέους τους προϋπολογισμούς θα πρέπει να υπολογίζουν σε μια περικοπή των εξόδων τους της τάξεως του 2-8% για την τρέχον διάστημα 2013- 2014, ενώ για το διάστημα από 2010 μέχρι 2015 θα πρέπει να υπολογίζουν στο 33%. Οι δήμαρχοι στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι οι περικοπές της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε «μια επικείμενη οικονομική κρίση στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας», και οι μη θεσμοθετημένες υπηρεσίες όπως ο πολιτισμός, διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης, λόγω των νομικών ευθυνών που υπάρχουν για τη χρηματοδότηση, της εκπαίδευσης και των κοινωνικών υπηρεσιών."

 Δεν θα υποτιμήσω την νοημοσύνη τού αναγνώστη εξηγώντας τι σημαίνουν τα παραπάνω. Απλώς θα σημειώσω ότι η Αγγλία όχι μόνο δεν έχει μνημόνιο αλλά βρίσκεται και εκτός ευρωζώνης.

"Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζει νέα περικοπή δαπανών ύψους πέντε με έξι δισεκ. ευρώ προκειμένου να μηδενισθεί το ομοσπονδιακό έλλειμμα το 2014, επισημαίνει δημοσίευμα της εφημερίδας Ράινισε Ποστ, που επικαλείται πηγές του ίδιου υπουργείου. Στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος CDU, που επικαλείται η εφημερίδα, επιβεβαίωσε τα σχέδια αυτά. «Εάν θέλουμε να επιτύχουμε το 2014 ένα μηδενικό διαρθρωτικό έλλειμμα, θα πρέπει να καλύψουμε μία τρύπα περίπου πέντε δισεκ. ευρώ. Και αυτό δεν πρόκειται να γίνει εφικτό παρά μόνον μέσω νέων μειώσεων στις δαπάνες», υποστήριξε μιλώντας στη Ράινισε Ποστ ο Μίχαελ Μάιστερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU στην Μπούντεσταγκ. Οι συνομιλίες για τη μείωση στις δαπάνες εμπλέκουν όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα." (Καθημερινή, 4/1/2013)

 Τρύπα κι η Γερμανία; Ε, ναι! Τρύπα κι η Γερμανία! Αυτή, δηλαδή, που -υποτίθεται πως- επιβάλλει τα μνημόνια για να τιμωρήσει και να συνετίσει τα "άτακτα παιδιά".

 Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι δεν φταίει κανένα μνημόνιο που κάμποσες χιλιάδες ισπανοί εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους, δεν φταίει κανένα μνημόνιο που οι άγγλοι πολίτες θα πάψουν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που -χάρη στις δικές τους εισφορές, έτσι κι αλλοιώς- τους παρείχαν οι δήμοι τους, δεν φταίει κανένα μνημόνιο που οι κοινωνικές παροχές τής Γερμανίας θα "κοντύνουν" κατά 5-6 δισεκατομμύρια ευρώ.

 Κατά συνέπεια, μάλλον είναι λογικό να υποθέσουμε πως ούτε για τα βάσανα των ελλήνων φταίνε τα μνημόνια. 

 Οπότε, αν περιμένεις τον μεσσία που θα σε απαλλάξει απ' αυτά τα μνημόνια προκειμένου να δεις άσπρη μέρα, απλώς άλλαξε πλευρό.

 Ή ξύπνα, επί τέλους! 


 ΥΓ: Στην εισαγωγή αυτού του κειμένου παρέβλεψα την αναφορά σε κάποιους που υποστηρίζουν ότι "το μνημόνιο είναι ευλογία για τον τόπο". Επίτηδες το έκανα. Δεν είναι του χαρακτήρα μου να τα βάζω με άτομα που έχουν νοητική υστέρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ