8 Σεπ 2013

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Αλλαγές για να σωθεί το «προϊόν»

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
Αλλαγές για να σωθεί το «προϊόν»
Ο κίνδυνος απαξίωσης από την υπερ-παρουσία διοργανώσεων και ο ανταγωνισμός με το ποδόσφαιρο κάνουν τη FIBA να αλλάζει τα σχέδιά της
Τι έχει φέτος; Ευρωμπάσκετ ή Μουντομπάσκετ; Η συγκεκριμένη ερώτηση που τα τελευταία χρόνια αποτελεί ίσως την πιο κλασική ατάκα του καλοκαιριού για τους απανταχού μπασκετόφιλους -και όχι μόνο- φανερώνει την κατάσταση που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο για τις διοργανώσεις του αθλήματος. Πραγματικά, έτσι έχουν εξελιχθεί τα πράγματα για το άθλημα σε διεθνές επίπεδο, αφού επί της ουσίας δεν υπάρχει χρονιά που να μη διεξάγεται μια διοργάνωση διεθνούς ενδιαφέροντος.
Μπάσκετ, μπάσκετ, μπάσκετ...
Το γεγονός ότι το Ευρωμπάσκετ διεξάγεται κάθε 2 χρόνια, το Μουντομπάσκετ κάθε τέσσερα, ενώ αν σκεφθεί κανείς ότι στο τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων οι ομάδες συμμετέχουν με την κανονική τους σύνθεση (σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο), τότε καταλαβαίνει κάποιος ότι οι υποχρεώσεις των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων είναι χωρίς διακοπή. Για παράδειγμα, την τελευταία πενταετία έχουν διεξαχθεί -με το φετινό- τρία Ευρωμπάσκετ (2009, 2011, 2013), ένα Μουντομπάσκετ (2010) και ένα τουρνουά Ολυμπιακών Αγώνων (2012). Ειδικά για τη Γηραιά ήπειρο, εάν σε όλα αυτά συμπεριλάβει κανείς και τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις (Ευρωλίγκα - Εurocup), που με τις τελευταίες αλλαγές έχουν φθάσει σε διάρκεια περίπου οκτώ μηνών, αντιλαμβάνεται την... υπερφόρτωση αθλητών και φιλάθλων.
FIBA: Αποφάσεις για προστασία του «προϊόντος»
Η επόμενη διοργάνωση της Ισπανίας θα είναι και η τελευταία των ζυγών χρόνων για τη διοργάνωση του Μουντομπάσκετ
Κάπως έτσι σκέφθηκε και η FIBA και αποφάσισε να αλλάξει τα δρώμενα λειτουργώντας με γνώμονα φυσικά την προστασία του «προϊόντος». Ο κίνδυνος της μείωσης του ενδιαφέροντος των φιλάθλων αλλά και της απαξίωσης του προϊόντος εξαιτίας της απουσίας των λεγόμενων πρωτοκλασάτων παικτών και ο ανταγωνισμός με το ποδόσφαιρο έκαναν τους παράγοντες του παγκόσμιου μπάσκετ να τρέχουν προκειμένου να αλλάξουν την κατάσταση. Με επίσημη ανακοίνωση η Παγκόσμια Συνομοσπονδία ενημέρωσε για τη νέα μορφή που θα έχουν οι διοργανώσεις που αφορούν τις εθνικές ομάδες. Οπως και στο ποδόσφαιρο, έτσι και στο μπάσκετ όλες οι διοργανώσεις θα γίνονται πλέον ανά τέσσερα χρόνια, με το καλαντάρι να αλλάζει από το 2017. Οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο τη χρονική διάρκεια, αλλά και σε αγωνιστικό επίπεδο. Σκοπός είναι το μπάσκετ, στα πρότυπα του ποδοσφαίρου, να αποκτήσει τις λεγόμενες... δικές του χρονιές και θα ξεφύγει από τη σκιά του «αντίπαλου δέους», όπως είναι οι αντίστοιχες διεθνείς διοργανώσεις του ποδοσφαίρου. Κάτι που όπως εκτιμούν οι παράγοντες της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας θα μεγαλώσει τα έσοδα.
Ευρωμπάσκετ
Η διεξαγωγή της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης σε επίπεδο εθνικών ομάδων, αλλάζει, καθώς πλέον θα διεξάγεται ανά τέσσερα έτη (και όχι ανά δυο) όπως ισχύει για το Μουντομπάσκετ και τους Ολυμπιακούς. Ωστόσο η επόμενη διοργάνωση της Ουκρανίας το 2015 και αυτή του 2017 θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Η επόμενη το 2021 και έπειτα ανά τετραετία. Οσον αφορά τους προκριματικούς αγώνες που θα καθορίζουν ποιες ομάδες θα προκριθούν στο Ευρωμπάσκετ, θα πραγματοποιούνται σε ένα χρονικό πλαίσιο δύο ετών πριν την έναρξη της κύριας διοργάνωσης, όπως συμβαίνει στους αντίστοιχους προκριματικούς του Euro στο ποδόσφαιρο. Η FIBA παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τροποποιείται το πρόγραμμα των προκριματικών, όταν αυτοί συμπίπτουν με τη χρονιά που θα υπάρχουν Ολυμπιακοί Αγώνες. Οσο αφορά τον αριθμό των χωρών που θα προκρίνονται στο Ευρωμπάσκετ, αυτός παραμένει ως έχει (24 ομάδες). Να σημειωθεί τέλος, ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές έχουν ισχύ και στα πρωταθλήματα των άλλων ηπείρων (Αμερική, Ασία, Αφρική).
Μουντομπάσκετ
Η πληθώρα αγώνων μπάσκετ κάθε χρόνο οδήγησε τη FIBA σε αλλαγές όσον αφορά το χρόνο διεξαγωγής των διοργανώσεων
Η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου παρέμενε ούτως ή άλλως ανά τέσσερα έτη, σε αντίθεση με το Ευρωμπάσκετ. Αυτό που αλλάζει είναι πως το Μουντομπάσκετ θα διεξάγεται πλέον σε μονά έτη και όχι σε ζυγά. Το επόμενο Μουντομπάσκετ έχει οριστεί να διεξαχθεί στην Ισπανία το 2014, με το μεθεπόμενο να διεξάγεται όχι το 2018, αλλά το 2019, και θα επαναλαμβάνεται ανά τέσσερα έτη. Οι προκριματικοί αγώνες που θα καθορίζουν ποιες χώρες θα προκριθούν, θα είναι και αυτοί στα πρότυπα του ποδοσφαίρου, με τις εθνικές ομάδες να δίνουν τα παιχνίδια σε ένα πλαίσιο δύο ετών πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι συγκεκριμένες αλλαγές γίνονται πρωτίστως για να εναρμονιστούν με τις αλλαγές του Ευρωμπάσκετ, και επιπλέον για να μη διοργανώνονται τα δύο Μουντιάλ ταυτόχρονα (Ποδόσφαιρο και Μπάσκετ), καθώς κάτι τέτοιο έχει αποδείξει ότι κάνει ζημιά μόνο στο μπάσκετ. Τέλος, το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας θα είναι το τελευταίο που θα έχει 24 ομάδες, καθώς από αυτό του 2019 και μετά θα προκρίνονται 32 ομάδες.
Ολυμπιακοί Αγώνες
Μπορεί οι ημερομηνίες διεξαγωγής του τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων να μην αλλάζουν (όπως είναι λογικό), αλλά αυτό που αλλάζει είναι το σύστημα πρόκρισης σε αυτούς. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι κάποιες χώρες προκρίνονταν στους Ολυμπιακούς απευθείας, ανάλογα με τη θέση τους στο τελευταίο Μουντομπάσκετ. Αυτό παραμένει ως έχει, όμως αλλάζει η διαδικασία του Προολυμπιακού, που «αποφάσιζε» ποιες επιπλέον χώρες θα προκριθούν. Με το νέο πλάνο, θα υπάρχουν τέσσερα προολυμπιακά τουρνουά, που θα είναι χωρισμένα σε γεωγραφικά τμήματα (Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική), και από εκεί θα προκύπτουν οι υπόλοιπες χώρες που θα προκρίνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΜΠ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ