8 Σεπ 2013

ΣΥΡΙΑ Συνεχίζεται η καταστροφή της κληρονομιάς της

ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζεται η καταστροφή της κληρονομιάς της
Λεηλασίες και καταστροφές συνιστούν το γνωστό και από άλλες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις «μενού» για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας
Χαλέπι
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας από τη συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση με το «φερετζέ» των «αντικαθεστωτικών». Η πρόσφατη (29/8) συνάντηση ειδικών υπό την UNESCO επιβεβαίωσε τον αυξημένο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τόσο τα μνημεία της Συρίας που είναι ενταγμένα στον Παγκόσμιο Κατάλογο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (αρχαία πόλη του Χαλεπιού, αρχαία πόλη της Μπόσρα, αρχαία πόλη της Δαμασκού, αρχαία χωριά της Β. Συρίας, το Φρούριο των Ιπποτών και η περιοχή της Παλμύρας) όσο και συνολικά των αρχαιολογικών θησαυρών.
Ηδη έχουν υποστεί ζημιές το Χαλέπι και το Φρούριο των Ιπποτών, ενώ λεηλατούνται αρχαία αντικείμενα που οδεύουν προς τις «μαύρες» αρχαιοκαπηλικές αγορές, κατέρρευσε ο μιναρές του τζαμιού Ουμαγιάντ του 11ου αιώνα, που ήταν η «καρδιά» των αρχαίων τειχών της παλιάς πόλης του Χαλεπιού μαζί με τη μεσαιωνική αγορά που κάηκε σε μια κόλαση που προκλήθηκε από τις συγκρούσεις τον Σεπτέμβριο του 2012. Τον περασμένο Απρίλη η UNESCO ανακοίνωσε ότι προκλήθηκαν ζημιές στο φρούριο Κρακ των Ιπποτών. Να σημειωθεί ότι οι δύο οχυρώσεις που συναποτελούν το φρούριο, στο δυτικό τμήμα της χώρας, αποτελούν εξαιρετικά υποδείγματα της στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στην περιοχή, όπως αυτή αναπτύχθηκε κατά τις Σταυροφορίες ανάμεσα στον 11ο και στο 13ο αιώνα.
Χαλέπι
Από τον περασμένο Φλεβάρη η κυβέρνηση της Συρίας έχει μεταφέρει από τα μουσεία της χιλιάδες αρχαίους θησαυρούς για φύλαξη σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης, ώστε να προστατευθούν από τις λεηλασίες. Αυτό επιβεβαίωσε ο Maamoun Abdulkarim, επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας των αρχαιοτήτων της Συρίας, στη συνάντηση του Αυγούστου. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση έκρυψε τα πιο πολύτιμα αντικείμενα από τα μουσεία όλης της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τη λεηλασία που ακολούθησε την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. Πρόσθεσε ότι οι Σύροι, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, αποκτούν όλο και πιο πολύ επίγνωση της σημασίας της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς τους. Σημείωσε ότι 10.000 αρχαιολογικοί χώροι και 40 μουσεία χρειάζονται προστασία. «Οι τοπικοί πληθυσμοί παίζουν ζωτικό ρόλο. Καθένας καταλαβαίνει ότι πρέπει να διατηρήσουμε την κληρονομιά μας», υπογράμμισε. Ο ίδιος παρέδωσε και συγκλονιστικό φωτογραφικό υλικό των καταστροφών.
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Γενάρη, το τμήμα Αρχαιολογίας και μουσείων της Συρίας ανακοίνωσε ότι το περιεχόμενο των συριακών μουσείων βρίσκεται σε «ασφαλείς θέσεις», σημειώνοντας ότι περισσότερο κινδυνεύουν οι αρχαιολογικοί χώροι. Διαβεβαίωνε, επίσης, ότι συνεργάζεται με τις αρχές και τις τοπικές κοινότητες και ότι «αυτές οι προσπάθειες πέτυχαν την προστασία διαφόρων περιοχών και ανέκτησαν κλεμμένες αρχαιότητες».
Χαλέπι
Ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους, που υπέστησαν καταστροφές, το τμήμα ανέφερε το κάστρο Al-Madiq, την ακρόπολη του Χαλεπιού, το κάστρου Shezar, το κάστρο Al-Rahba κ.ά. Ζημιές υπέστη και το νοσοκομείο Argonian στο Χαλέπι, ένα παλιό νοσοκομείο που χρησιμοποιήθηκε ως μουσείο για την ιατρική και την επιστήμη. Ζημιές καταγράφηκαν στις εκκλησίες και τις αγορές στη Χομς, στα παλαιά μουσουλμανικά τεμένη στη Daraa και στους αρχαιολογικούς χώρους της Μπόσρα.
Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, με την αρχή των συγκρούσεων, οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Συρίας εκτέθηκαν σε λεηλασίες και καταστροφές, αρχικά στην αρχαία πόλη της Παλμύρας και τα ελληνο-ρωμαϊκά ερείπια της Απάμειας, που περιλαμβάνονται στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία σημείωναν ότι «οι περισσότερο εκτεθειμένες ζώνες είναι όσες βρίσκονται εκτός ελέγχου του καθεστώτος, όπου μουσεία, μνημεία και χώροι ανασκαφών γίνονται στόχος λεηλασιών».
Σύμφωνα με την υπεύθυνη των μουσείων της Συρίας, Χίμπα ελ Σάχελ, «εδώ και τρεις ή τέσσερις μήνες (σ.σ. η δήλωση έγινε Απρίλη του 2012) οι λεηλασίες έχουν πολλαπλασιαστεί. Εχουμε λάβει βιντεοταινία που δείχνει ανθρώπους που αποσπούν με εργαλεία ψηφιδωτά στην Απάμεια και στην Παλμύρα, ενώ γίνονται πολλές παράνομες ανασκαφές». Επιπλέον, παράνομες ανασκαφές απειλούν τάφους στην ιστορική πόλη Παλμύρα, στην έρημο, και στον οικισμό της εποχής του χαλκού στην Εμπλα, ενώ η Ιντερπόλ αναζητεί ένα άγαλμα 2.700 ετών που εκλάπη από τη Χάμα. Στη χώρα υπάρχουν επίσης εκπληκτικά κάστρα σταυροφόρων, ρωμαϊκά ερείπια και Ιστορία που εκτείνεται από τις μεγάλες αυτοκρατορίες της Μέσης Ανατολής έως την αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού.

Φρούριο Κρακ των Ιπποτών

Χομς

Χομς

Χαλέπι

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ