12 Σεπ 2013

Πρωτοσέλιδο CEΓA (BULGARIA) Ξαφνικές ασκήσεις των ΗΠΑ στην Βουλγαρία με συμμετοχή του τοπικού στρατου και των Υπηρεσιων Πληροφοριών

Πρωτοσέλιδο CEΓA (BULGARIA) Ξαφνικές ασκήσεις των ΗΠΑ στην Βουλγαρία με συμμετοχή του τοπικού στρατου και των Υπηρεσιων Πληροφοριών







Περισσότεροι από 500 καταδρομείςκαθώς και ελικόπτερα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός των ΗΠΑ έχουν φτάσει στην στρατιωτική βάση του Νόβο Σέλοκοντά στο Sliven στα νότια της χώραςγια μια σειρά ασκήσεων αντιτρομοκρατίας μαζί με τις βουλγαρικές ειδικές δυνάμεις.
Οι βουλγαρικές αρχές έχουν επισημάνει ότι η άσκηση έχει προγραμματιστεί εδώ και  κάποιο χρονικό διάστημα και "σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις", αναφέρει η βουλγαρική εφημερίδα CEΓAη οποία σημειώνει ωστόσο ότι η άσκηση δεν ήταν καταχωρημένη στο ετήσιο πρόγραμμα του Υπουργείου Άμυνας, ενώ η βουλγαρική κοινή γνώμη ανησυχεί ότι η χώρα μπορεί να παρασυρθεί σε σε μια πιθανή σύγκρουση στη Συρία.




Συγκεκριμένα το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας στις 6 Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι

“Στρατος, Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων και Υπηρεσίες Πληροφοριών σε πολεμικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ
Το ΥΕΘΑ ανακοίνωσε ότι αρχίζει η προγραμματισμένη άσκηση "Gauntlet 2013αλλά η άσκηση δεν υπάρχει στο ετήσιο πρόγραμμα”

Σύμφωνα με την CEΓA , θα ξεκινήσει Βουλγαρο-Αμερικάνικη στρατιωτική άσκηση στην οποία, εκτός του στρατού των δυο χωρών, θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι της Εθνικής ΥπηρεσίαςΑσφάλειαςτου Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων και της Εθνική Υπηρεσίας Πληροφοριών,αυξάνοντας έτσι τους φόβους για την είσοδο της χώρας στον πόλεμο και τον αυξημένο κίνδυνοτρομοκρατικών δραστηριοτήτων στη Βουλγαρία.


Η "Gauntlet 2013συμπίπτει με τις αυξανόμενες ροές προσφύγων στη χώρα τη Συρία και με τις όλο και πιο πιθανές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Άσαντ.


Την άσκηση ανακοίνωσε στις 5 Σεπτεμβρίου επίσημα το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας με πληροφορίες για μετακινήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν πληροφορίες για αφίξεις πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ στο Διεθνές Αεροδρόμιο.


Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου στην χώρα θα σταθμεύουν στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών και θα γίνονται προγραμματισμένες μετακινήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού σε διάφορα μέρη της χώρας.


Παρά τον ισχυρισμό ότι η άσκηση "Gauntlet 2013" έχει προγραμματιστεί έναν χρόνο πρίν, δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια των στρατιωτικών ασκήσεων του στρατού στο ημερολόγιο του 2013, όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα του Βουλγαρικού Υπουργείου Εθνικής ΆμυναςΣτο τμήμα για τις κοινές βουλγαρο-αμερικάνικες ασκήσεις δείχνει ότι το Σεπτέμβριο δεν υπάρχει καμίαπρογραμματισμένη άσκηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Ένα άλλο συγκεκριμένο σημείο στην ανακοίνωση του Υπουργείου Αμύνης της Βουλγαρίας, είναι ότι το πλαίσιο της άσκησης θα περιλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών , Άμυνας , της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ( NIS ) . Μέχρι στιγμής, οι ειδικές υπηρεσίες δεν συμμετείχαν σε βουλγαρο – αμερικάνικες ασκήσεις


Στο άρθρο της CEΓA αναφέρεται ακόμη ότι εντός 10 ημερών θα πρέπει να καταρτίσει σχέδια για την οργάνωση των συνόρων, στο ενδεχόμενο μιας ισχυρής μεταναστευτικής πίεσης .



Μετάφραση - Απόδοση : LEFTeria-news 





ΔΙΑΒΑΣΤΕ - ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ




DAILY MAIL 29 Ιανουαρίου 2013 «Οι ΗΠΑ υποστήριξαν σχέδιο επίθεσης με χημικά όπλα στην Συρία και θα κατηγορούσαν για αυτό το καθεστώς Άσαντ» - Κατέβηκε σε 24 ώρες.



“Καταταγείτε μας έλεγαν…” BUSINESS INSIDER Στρατιώτες ΗΠΑ «Είμαστε στα όρια μας, κουρασμένοι, και άφραγκοι» - "Ψηφίστε Όχι για την Συρία"



ΕΓΓΡΑΦΟ. Foreign Policy (USA) Αρχεία αποκαλύπτουν ότι ΗΠΑ βοηθούσαν Σαντάμ στον χημικό πόλεμο, για τον οποίο έπειτα τον κατηγόρησαν.



VIDEO.TELEGRAPH. Πρ.ΓΓ.ΝΑΤΟ De Hoop Scheffer Μιλήστε με Ιράν & Ρωσία - Όποιος προτείνει στρατιωτική δράση πρέπει να πάει να κοιταχτεί!

VIDEO.Στρατηγός Wesley Clark. Είχε παρθεί απόφαση για επίθεση στην Συρία απο το 2001, όπως και σε άλλες 6 χώρες.

INDEPENDENT. Έχει καταλάβει ο Ομπάμα ότι συμμαχεί με την Αλ Κάιντα? Τι έγινε στην τελευταία επίθεση ΗΠΑ στην περιοχή.



ΣΥΡΙΑ
Αναρτήθηκε από 
«Σκληρό πόκερ» μεταξύ ιμπεριαλιστών
Σήμερα η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας στη Γενεύη για το σχέδιο πρότασης να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας
Από προχτεσινή διαμαρτυρία στο Λος Αντζελες ενάντια στην επέμβαση στη Συρία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Με την προγραμματισμένη, για σήμερα, συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη, στης οποίας το επίκεντρο θα βρεθεί η ρωσική πρόταση, φαίνεται ότι αρχίζει μια νέα φάση στην εξέλιξη των ενδοϊμπεριαλιστικών διαγκωνισμών. Μια φάση που, όπως όλα δείχνουν, θα χαρακτηριστεί από πολύ σκληρές «κόντρες» στο διαπραγματευτικό τραπέζι αλλά και επί του πρακτέου, αφού, όπως δήλωναν εμπειρογνώμονες, η επίτευξη του εγχειρήματος είναι εξαιρετικά δύσκολη και θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμη μεγάλο διάστημα.
Τα πρώτα δείγματα αντεγκλήσεων δόθηκαν ήδη από την πρώτη «ανταλλαγή» διαφωνιών μεταξύ των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκπρόσωποι των οποίων επρόκειτο να συναντηθούν αργά χτες προκειμένου να κάνουν μια πρώτη συζήτηση ως προς το περίγραμμα μιας απόφασης για τον συριακό χημικό αφοπλισμό. Δεν είχε γίνει σαφές αν η Γαλλία, κατά τη συνάντηση αυτή, θα επέμενε στην, κατά τις διαρροές, αρχική της πρόταση για υιοθέτηση απόφασης που θα θέτει χρονοδιάγραμμα 15 ημερών στη Δαμασκό να αποκαλύψει το είδος και τις τοποθεσίες του χημικού της οπλοστασίου υπό την απειλή άμεσων μέτρων.
Τα ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν, χτες το απόγευμα, ότι η Μόσχα μεταβίβασε στην αμερικανική διπλωματία ένα πρώτο σχέδιο εφαρμογής της πρότασης με στόχο να γίνει μια πρώτη συζήτηση στη Γενεύη. Κανένα στοιχείο ως προς το περιεχόμενό του δεν δημοσιοποιήθηκε, αν και Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Βλ. Πούτιν, είχαν φροντίσει να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα συναινέσουν σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα υπάγεται στο άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, δηλαδή θα προβλέπει αυτόματη ανάληψη μέτρων (στρατιωτικών ή όχι) κατά μιας χώρας σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της. Τόνιζαν, επίσης, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε απόφαση στην οποία ρητώς θα αποδίδεται η ευθύνη για τη χρήση χημικών όπλων στο συριακό καθεστώς, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει, μέχρι στιγμής, παρουσιαστεί καμία σχετική απόδειξη. Η στάση της Ρωσίας, βεβαίως, δεν έχει καμία σχέση με δήθεν ευαισθησία για τον συριακό λαό αλλά συνδέεται με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ρωσικών μονοπωλίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Διάγγελμα «θολώματος των νερών» από Ομπάμα
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, από την άλλη, αξιοποίησε το διάγγελμα που είχε προαναγγείλει για αργά το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να «επιχειρηματολογήσει» υπέρ της απόφασής του «να δώσει χρόνο στη διπλωματία». Ο Μπαράκ Ομπάμα, αν και επανέλαβε την πεποίθησή του ότι πίσω από τη χρήση χημικών όπλων βρίσκεται το συριακό καθεστώς καθώς και το επιχείρημα ότι η χρήση στρατιωτικής απειλής συνεισέφερε στην «αχτίδα» διπλωματικής επίλυσης που εμφανίστηκε γι' αυτό και ο αμερικανικός στρατός παραμένει σε επιφυλακή, χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά σημάδια» την πρόταση της Ρωσίας και την πρώτη συριακή αντίδραση. Σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν θα επιτύχει η πρωτοβουλία αυτή και ότι το οποιοδήποτε βήμα προόδου θα πρέπει να επαληθεύεται στο έπακρο, αλλά κατέληξε ότι υπάρχει η δυνατότητα να απομακρυνθεί η απειλή των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση στρατιωτικής βίας.
Ο Ομπάμα δήλωσε ότι ο ίδιος ζήτησε από τους επικεφαλής του Κογκρέσου «να αναστείλουν» μέχρι νεωτέρας τη διαδικασία ψηφοφορίας ως προς την πρόταση ανάληψης δράσης κατά της Συρίας, προκειμένου να δοθεί χρόνος στη διπλωματία. Αναγνώρισε ότι η πλειοψηφία της αμερικανικής κοινής γνώμης (όπως και του Κογκρέσου) παραμένει αρνητική στην προοπτική ανάληψης στρατιωτικής δράσης και επανέλαβε ότι δεν προτίθεται, ό,τι και να γίνει, να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, καθώς στόχος δεν είναι η ανατροπή του συριακού καθεστώτος αλλά η αποτροπή της χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς αυτό. Συμπλήρωσε, δε, ότι ο ίδιος προτιμά πάντα τη διπλωματική λύση από τη στρατιωτική. Ωρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, διευκρίνιζε ότι αν και ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν πρόκειται ν' ανεχτεί «στρατηγικές καθυστέρησης», δεν πρόκειται, επίσης, να θέσει «χρονοδιάγραμμα» στην ολοκλήρωση της διπλωματικής προσπάθειας, γνωρίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να ευοδωθεί.
Ανάλογη επιχειρηματολογία χρησιμοποίησε και η γαλλική Προεδρία τονίζοντας επίσης τη σημασία της στρατιωτικής απειλής στη «διπλωματική στροφή». Ο Φρανσουά Ολάντσυγκάλεσε, νωρίς χτες το πρωί, έκτακτο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, το ακριβές περιεχόμενο του οποίου δεν γνωστοποιήθηκε, εκτός του ότι αποφασίστηκε ο γαλλικός στρατός να παραμείνει σε εγρήγορση.
Επανάληψη των ιμπεριαλιστικών προσχημάτων από την Αστον
Τις εξελίξεις στη Συρία συζήτησε, χτες, και το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο ενημερώθηκε από την εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια. Η Κάθριν Αστονυιοθέτησε πλήρως την αμερικανο-γαλλική ρητορική περί χρήσης χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς (χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ). Εξέφρασε επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν κατέληξαν σε συμφωνία για να υπάρξει μία σθεναρή απάντηση στο καθεστώς Ασαντ, και σχετικά με τη ρωσική πρόταση είπε: «Είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτή την πρόταση (...) Το συριακό καθεστώς θα πρέπει να συμμορφωθεί στην παράδοση του χημικού του οπλοστασίου, γρήγορα, πλήρως και άνευ όρων».
Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουάλεμ, δήλωσε, εκ νέου, ότι η Δαμασκός «είναι έτοιμη να ενημερώσει για το χημικό της οπλισμό, για τις τοποθεσίες όπου βρίσκεται, να σταματήσει την παραγωγή, και να τον επιδείξει σε εκπροσώπους της Ρωσίας, του ΟΗΕ και άλλων χωρών», σημειώνοντας ότι απώτερος στόχος είναι «να τερματιστεί η κατοχή χημικού οπλισμού». Την ίδια ώρα, η έκθεση της ερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία ερευνούσε εννιά περιπτώσεις μαζικών σφαγών στη Συρία, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «τερατώδη εγκλήματα πολέμου διαπράττονται εκατέρωθεν στη Συρία». Στην έκθεση αποδίδονται ευθύνες για δύο από τις σφαγές, η μία στους αντικαθεστωτικούς και η άλλη στον κυβερνητικό στρατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ