19 Οκτ 2013

Κυβερνητικά μαθήματα διαχείρισης της εξαθλίωσης

Κυβερνητικά μαθήματα διαχείρισης της εξαθλίωσης
Στα κυβερνητικά κηρύγματα συμφιλίωσης με τη φτώχεια, ο λαός πρέπει να απαντήσει με οργάνωση της πάλης και της αλληλεγγύης
Icon
Από τα εγκαίνια της λεγόμενης «Αγοράς του Καταναλωτή» στο Ρέντη, όπου παραβρέθηκαν χτες, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης επιδόθηκαν σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια να καταδείξουν ότι με το άνοιγμα της κεντρικής λαχαναγοράς του Ρέντη και στη λιανική πώληση, από δω και στο εξής «οι πολίτες θα δουν άμεσα, μεγάλη διαφορά στα ψώνια τους».
Ο Αντ. Σαμαράς, εξέφρασε «τη χαρά του» για την παρουσία του στην«"αγορά του καταναλωτή", μια αγορά που ήταν μόνο χονδρεμπόριο, μπαίνει τώρα στην κατανάλωση. Προσφέρει φθηνές τιμές μαζί με εκλεκτή ποιότητα. Και μάλιστα σε μια περιοχή που σωστά είπαν ότι περνά ιδιαίτερα άσχημα αυτή την κρίση».
Κατά τον πρωθυπουργό η λειτουργία λιανικών καταστημάτων στο Ρέντη σημαίνει ότι«αδύναμα κοινωνικά στρώματα αποκτούν πρόσβαση σε φθηνά προϊόντα ποιότητας. Και κλείνει και η ψαλίδα ανάμεσα στο χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο». Πρόσθεσε ότι με αυτόν τον τρόπο «βοηθούμε ελληνικές οικογένειες οι οποίες δοκιμάζονται και πιστεύω ότι αυτό σημαίνει πραγματική κοινωνική πολιτική». Ουσιαστικά κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να συμβιβαστούν με τη φτώχεια που τους επιβάλλει η κυβερνητική πολιτική και να περιμένουν σωτηρία από την «κοινωνική πολιτική» της ίδιας κυβέρνησης που έφερε και τα ληγμένα τρόφιμα στα ράφια των καταστημάτων.
Ο Αντ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να καλλιεργήσει ψευδείς προσδοκίες στα φτωχά λαϊκά στρώματα υποστηρίζοντας ότι «βήμα βήμα πηγαίνουμε καλύτερα. Κι αν αυτό δε φαίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, ωστόσο μπορεί να γίνει φανερό, αν κανείς σκεφτεί την κατάσταση που αναλάβαμε και τη συγκρίνει με τη σημερινή».
Επιμένοντας στην εικονική πραγματικότητα και ενάντια σε αυτό που αντιλαμβάνεται ο λαός στην τσέπη του, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «πριν από 16 μήνες, στις προγραμματικές μας δηλώσεις στη Βουλή, είχαμε αναλάβει την υποχρέωση να καταπολεμήσουμε με κάθε τρόπο την ακρίβεια. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ανοίξαμε αγορές και επαγγέλματα, μειώσαμε γραφειοκρατικά εμπόδια που έπνιγαν τις επιχειρήσεις, αναμορφώσαμε, για παράδειγμα, την Αγορανομική Νομοθεσία που ίσχυε από το 1946, ενοποιήσαμε φορείς για εξοικονόμηση χρημάτων, θεσπίσαμε από δύο, τέσσερις εκπτωτικές περιόδους και κάναμε προαιρετικό το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές».Μια σειρά μέτρα, δηλαδή, που στην ουσία ενισχύουν τους μονοπωλιακούς ομίλους, τις τάσεις συγκέντρωσης και την ίδια στιγμή οδηγούν σε σάρωμα των εργατικών δικαιωμάτων και του λαϊκού εισοδήματος.
Στη δική του παρέμβαση, ο Κ. Χατζηδάκης έκανε μία συνολική αποτίμηση των μέχρι τώρα «επιτευγμάτων» της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» της αγοράς. Επέλεξε να αναφερθεί μεμονωμένα στην πτώση της τιμής στο βρεφικό γάλα κατά 20% με 25%, απ' όταν άρχισε να πωλείται σε περισσότερα σημεία, προσπερνώντας τις τιμές-φωτιά που καθιστούν απλησίαστα για μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού βασικά είδη πρώτης ανάγκης.
Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που έχουν ληφθεί στην αγορά των καυσίμων, προσπερνώντας το γεγονός ότι η βενζίνη έχει εκτοξευθεί στα 1,7 ευρώ το λίτρο και το ότι τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών «παγώνουν» επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης. Ο Κ. Χατζηδάκης τέλος, ανήγγειλε ακόμη ότι σύντομα θα ξεκινήσει στον ίδιο χώρο και η λειτουργία κεντρικής ιχθυαγοράς, η οποία κατασκευάζεται μέσω ΣΔΙΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ