3 Δεκ 2013

Νεκροί από την πολιτική που στερεί στο λαό θέρμανση και αντιπλημμυρικά

Νεκροί από την πολιτική που στερεί στο λαό θέρμανση και αντιπλημμυρικά







και το παγωμένο διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη
Α
λλα δύο θύματα μετρά η πολιτική που στερεί την κάλυψη βασικών αναγκών από τις λαϊκές οικογένειες, όπως η θέρμανση, το ρεύμα, τα αντιπλημμυρικά.


Το πρώτο θύμα μια 13χρονη που έχασε τη ζωή της στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης εξαιτίας αναθυμιάσεων από μαγκάλι που χρησιμοποίησαν στο σπίτι για να ζεσταθούν. Το άτυχο κορίτσι, από τη Σερβία, διέμενε τα τελευταία δέκα χρόνια στη Θεσσαλονίκη με την 54χρονη άνεργη μητέρα του, που καθημερινά πάλευε για το μεροκάματο καθαρίζοντας σπίτια, πλένοντας πιάτα σε ταβέρνες, κάνοντας ό,τι δουλειά μπορούσε να βρει. Ομως, τους τελευταίους μήνες δεν είχε δουλειά. Σύμφωνα με γείτονες, μάνα και κόρη ζούσαν το τελευταίο τρίμηνο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο τους είχε κοπεί λόγω οικονομικής αδυναμίας να το πληρώσουν.

Την Κυριακή, και καθώς το παιδί πάγωνε η μάνα άναψε μαγκάλι για να το ζεστάνει. Γύρω στις 10 το βράδυ της Κυριακής, η μητέρα λιποθύμησε και όταν ανέκτησε τις αισθήσεις της, είδε λιπόθυμη την κόρη της, η οποία, όμως, δεν ανταποκρινόταν στις προσπάθειες ανάνηψης. Εγινε κλήση στο ΕΚΑΒ, στο σημείο έσπευσε και ιατροδικαστής που γνωμάτευσε ότι ο θάνατος της 13χρονης οφείλεται σε δηλητηρίαση από αέρια.

Η 54χρονη μητέρα, μέσα στην τραγωδία της, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα. Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια, που μόλις ολοκληρωθεί θα αποσταλεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, επειδή επρόκειτο για θάνατο στενού συγγενικού προσώπου που προκάλεσε «ψυχική οδύνη» παύει να υφίσταται η σχετική δίωξη, και αφέθηκε ελεύθερη μετά από παρέμβαση της εισαγγελέα. Παράλληλα, όμως, η Αστυνομία «ανακάλυψε» ότι η μητέρα ζούσε και παράνομα στη χώρα, «ανακάλυψη» που προαναγγέλλει νέα δίωξή της.


Eurokinissi

Το υπόγειο στο Αργος που έγινε υγρός τάφος
Σύμφωνα με τη Λαϊκή Επιτροπή Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ, ακόμη και εξαιτίας μικρών ανεξόφλητων λογαριασμών. Αποτέλεσμα, δεκάδες λαϊκές οικογένειες να μένουν χωρίς ρεύμα στην έναρξη του χειμώνα.


Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλλει ότι η πολιτική της κυβέρνησης στερεί συνολικά από το λαό και τα παιδιά του τα πιο στοιχειώδη, τη θέρμανση, το ρεύμα, τη στέγη και το ψωμί. Καλεί τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους της Θεσσαλονίκης, τους φοιτητές και συνολικά το λαό της Θεσσαλονίκης, να καταδικάσουν την πολιτική που στερεί τη θέρμανση από το λαό και τα παιδιά του, το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Στο Αργος

Τ
ο δεύτερο θύμα είναι μία 55χρονη γυναίκα, επίσης σερβικής καταγωγής, που έκανε μεροκάματα στο Αργος και πνίγηκε μέσα στο υπόγειο σπίτι της, στο κέντρο της πόλης, όταν πλημμύρισε από τη δυνατή νεροποντή, αλλά και την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και υποδομών. Εγκλωβίστηκε στο υπόγειο διαμέρισμα όπου διέμενε από την απότομη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας νερού. Ολα αυτά λίγες μέρες μετά τους τέσσερις νεκρούς στις πλημμύρες της Ρόδου.


Συγκεκριμένα, στο Αργος υπερχείλισαν για άλλη μια φορά οι δύο ξεροπόταμοι που διέρχονται την πόλη, Ξηριάς και Πάνιτσα, πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και καταστήματα. Οπως καταγγέλλεται, οι χείμαρροι δεν είχαν καθαριστεί αφού δήμος και περιφέρεια δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό για τα μηχανήματα. Επιπλέον, σε πολλά σημεία του Ξηριά υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές που μειώνουν σημαντικά την κοίτη του, εντοπίζονται ακόμα και μάντρες που εμποδίζουν τη φυσιολογική ροή του νερού. Ετσι, από τη δύναμή του κατέρρευσε και γέφυρα στην περιοχή της Ακοβας. Αρκετοί δρόμοι στο ανατολικό τμήμα της πόλης παρέμειναν για ώρες κλειστοί, έγιναν αντλήσεις υδάτων από δεκάδες σπίτια και απεγκλωβίστηκαν τουλάχιστον 15 άτομα. Προβλήματα αντιμετώπισαν και πολλές περιοχές της επαρχίας Αργους στα ορεινά.

Γενικά, στην Πελοπόννησο σημειώθηκαν τα περισσότερα προβλήματα. Διακόπηκε η κυκλοφορία σε σημεία όπως το 64ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Πύργου - Μεθώνης στο ύψος του χωριού Τερψιθέα, και στο 116ο χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τρίπολης. Καθίζηση προκλήθηκε στο δρόμο που οδηγεί στη Νεμέα, περίπου στο 2ο χιλιόμετρο μετά τον κόμβο Νεμέας. Λόγω κατολισθήσεων διεξαγόταν από το ένα ρεύμα η κυκλοφορία στην παλαιά Εθνική οδό Τρίπολης - Αργους, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από τον Αχλαδόκαμπο. Επίσης, στην Αχαΐα έκλεισε λόγω κατολισθήσεων η παλαιά Εθνική οδός Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Πλατάνου Αιγιάλειας.

Στο Κιάτο έγιναν 30 αντλήσεις υδάτων, 15 στην Κόρινθο, προβλήματα παρουσιάστηκαν και σε Σπάρτη, Κυπαρισσία. Στην Ηλεία, λόγω της υπερχείλισης χειμάρρου που διέρχεται περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από την Κοινότητα Κακόβατου, πλημμύρισαν έξι σπίτια και καλλιέργειες. Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα και στις Κοινότητες Λέπρεου και Ανήλιου.

Μικρότερα προβλήματα σημειώθηκαν και στο οδικό δίκτυο του Λεκανοπεδίου Αττικής.

ΚΚΕ
Να σημάνει συναγερμός για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ μιλά για «νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα» στο Αργος από τις πλημμύρες και στη Θεσσαλονίκη από τις αναθυμιάσεις. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η πρόσφατη κακοκαιρία, με απολογισμό δύο ακόμη νεκρούς, λόγω της ενεργειακής φτώχειας και της έλλειψης βασικών υποδομών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αναδεικνύει με τον πλέον δραματικό τρόπο τον απάνθρωπο χαρακτήρα της πολιτικής που από τη μία δίνει "γην και ύδωρ" στο κεφάλαιο και από την άλλη στερεί από το λαό βασικές υποδομές στην κατοικία, την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών.

Παρά την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης αφήνει το λαό αποξενωμένο απ' όλα αυτά τα επιτεύγματα, να ζει σε συνθήκες προηγούμενων δεκαετιών.

Πρέπει να σημάνει συναγερμός. Η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για τις συνέπειες της πολιτικής της και πρέπει τώρα να δώσει λύση τόσο στο διαχρονικό πρόβλημα των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας όσο και στο σοβαρό πρόβλημα της θέρμανσης.

Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση λήψη των κατάλληλων μέτρων και θα επιμείνει στην οργάνωση της λαϊκής πάλης που θα διεκδικήσει έργα που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα».

Με ανακοίνωσή της, επίσης, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αναδεικνύεται με τον πιο βάρβαρο τρόπο ο εγκληματικός χαρακτήρας της πολιτικής των συγκυβερνήσεων και της ΕΕ που στηρίζει με όλα τα μέσα την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζόμενων και οδηγώντας τη λαϊκή οικογένεια στην εξαθλίωση. Τώρα να δοθεί οργανωμένη απάντηση μέσα από τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές και να απαιτήσουμε άμεσα κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας να μη μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Αμεση κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αλλά και του ΦΠΑ που επιβαρύνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.

Αμεση κατάργηση όλων των χαρατσιών. Τώρα να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας για τους ανέργους, τους χαμηλοαμειβόμενους και τις οικογένειές τους.

Λαϊκή συμμαχία και οργάνωση της πάλης και της αλληλεγγύης για την απόκρουση και την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλεσμα στις γυναίκες να οργανωθούν

Με αφορμή τα δύο νέα θύματα, το 13χρονο κορίτσι στη Θεσσαλονίκη και την 55χρονη γυναίκα στο Αργος, η ΟΓΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα, σύγχρονη κατοικία και αντιπλημμυρική προστασία, γίνονται σήμερα "πολυτέλεια" για τη λαϊκή οικογένεια με τραγικές συνέπειες για τα μέλη της. Η ΟΓΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των δύο θυμάτων. Καταγγέλλουμε την αντιλαϊκή πολιτική και τη σύγχρονη αθλιότητα μέσα στην οποία θέλουν να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Καλούμε τις γυναίκες να οργανωθούν και να παλέψουν μέσα από τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές, για να μη μείνει κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, για να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας για τις άνεργες και τους άνεργους και τις οικογένειές τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ