7 Ιαν 2014

Προβληματίζει η Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ

Προβληματίζει η Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ

Οι εικόνες της φτώχειας και της εξαθλίωσης στην Αθήνα φιγουράρουν στις σελίδες του ξένου Τύπου
Icon
Η ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την ελληνική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι ένα θέμα που αναμενόμενα απασχολεί το διεθνή αστικό Τύπο με ποικίλα δημοσιεύματα που περιλαμβάνουν τα πάντα. Προσπάθεια τεχνητής αισιοδοξίας, ανησυχία για ...πιθανά ατυχήματα και πάνω απ' όλα έντονο προβληματισμό, καθώς οι αστοί αναλυτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η καπιταλιστική κρίση στην ΕΕ και γενικότερα στον καπιταλιστικό κόσμο όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά εκφράζεται η βεβαιότητα ότι η καπιταλιστική οικονομία θα πάει σε αναιμική ανάπτυξη που είναι μοιραίο, ακόμα και αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν, πως θα προετοιμάσει το νέο κύκλο καπιταλιστικής κρίσης.

Ιδιαίτερα επικριτικός ο γερμανικός Τύπος
Το «Σπίγκελ» στην ηλεκτρονική του σελίδα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η χώρα της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα την 1η Ιανουαρίου ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Η χώρα της κρίσης στέκεται ενώπιον ενός δύσκολου έργου: Πρέπει να ηγηθεί της ΕΕ, ενώ αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη δύσκολη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της και με την ανεργία να αγγίζει το 27%».
Ταυτόχρονα προσπαθεί να ρίξει το βάρος σε δευτερεύοντα ζητήματα όπως ότι η Αθήνα «σκοπεύει να ξοδέψει μόνο 50 εκατ. ευρώ για την ελληνική προεδρία, κάτω από το μέσο όρο των 80 εκατ. ευρώ, ενώ το λογότυπο της προεδρίας στοίχισε μόνο 12.000 ευρώ, σε σύγκριση με τα 100.000 του λογοτύπου της τελευταίας γερμανικής προεδρίας». Επίσης κάνει σύγκριση με την προηγούμενη Προεδρία της Ελλάδας το 2003 και επισημαίνει: «Πριν από δέκα χρόνια, όταν η Ελλάδα κάθισε για τελευταία φορά σ' αυτήν την ένδοξη καρέκλα, το βλέμμα της Αθήνας ήταν αισιόδοξο. Η ατζέντα της προεδρίας περιστράφηκε γύρω από τη διεύρυνση της ΕΕ. Αφορούσε την ένταξη των βαλκανικών χωρών. Η Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, ήθελε να βοηθήσει και φαινόταν αποφασισμένη για το ρόλο της. Η χώρα προετοίμαζε επίσης τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Αυτή τη φορά τίθεται το ερώτημα αν το προβληματικό παιδί της Ενωσης μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος ευρωπαϊκός παράγοντας ή το χάος και η αστάθεια θα παραλύσουν τη χώρα και την Ευρώπη». Φυσικά, η δήθεν προηγούμενη θετική εμπειρία αφορούσε τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών, που όντως είχαν θετικά πρόσημα, ωστόσο για το λαό η λιτότητα ήταν δεδομένη, αν και όχι στις σημερινές διαστάσεις, ενώ η φάση αυτής της ανάπτυξης ήταν που προετοίμασε την εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Πάντως, πίσω από τις επικρίσεις εκφράζεται η ανησυχία για τη διαχείριση της κρίσης συνολικά στην ΕΕ αφού είναι σίγουρο ότι η κρίση στην ελληνική οικονομία δεν ευθύνεται για την κρίση σε άλλα κράτη της Ευρωζώνης όπως η Ισπανία και η Ιταλία που έχουν ισχυρότερες οικονομίες, ούτε βεβαίως η ελληνική κρίση θα μεταφερθεί στην ΕΕ επειδή η Ελλάδα θα προεδρεύει!
Στο ίδιο μήκος κύματος και η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», η οποία σε άρθρο της με τίτλο «Σπαρτιατικά» περιγράφει το στόχο της Ελλάδας για μία Προεδρία με χαμηλό κόστος, θυμίζοντας τα «μεγαλεία» του 2003 με τις συνόδους στα νησιά και την τελική Σύνοδο στο «Πόρτο Καρράς». Ενώ καυστικά ο αρθρογράφος Μίκαελ Μάρτενς επισημαίνει: «Τον Αντώνη Σαμαρά απασχολούν για το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας περισσότερα από μία λιτή προεδρία», σημειώνοντας ότι «διακυβεύεται η διατήρηση της κυβέρνησής του και η ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών».
Ανησυχία από τον γαλλικό τύπο
«Η Ελλάδα, πρόεδρος εν κρίση» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Λιμπερασιόν». «Υστερα από τέσσερα χρόνια ιδιαίτερα σκληρής λιτότητας, η χώρα καταγράφει τα πρώτα αποτελέσματα. Με την προεδρία της σκοπεύει να επωφεληθεί για να πείσει τους εταίρους της ότι έχει αλλάξει», υπογραμμίζει στον υπότιτλο. Η εφημερίδα επιλέγει να γράψει πως «το κοινωνικό και το ανθρώπινο κόστος των επιβεβλημένων μέτρων λιτότητας είναι εξωφρενικό για τον ελληνικό λαό». Η συμβουλή της «Λιμπερασιόν» - που παίζει στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με τη Γερμανία - είναι: «Αντί να ζητηθούν νέες προσπάθειες από ένα λαό που δεν είναι πλέον σε θέση να τις καταβάλλει, αντί να συνεχίσουν την επιβολή της ίδιας πολιτικής λιτότητας αδιακρίτως, θα πρέπει να ενδιαφερθούν για τη διαφθορά και για το περίπλοκο, "μυρίων επιπέδων", σύστημα Διοίκησης, που είναι τα βαθιά δεινά που μαστίζουν την κοινωνία και απειλούν τη δημοκρατία». Στο τετρασέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας, ο ειδικός απεσταλμένος της στην Αθήνα αφήνει ανοιχτό το ερώτημα εάν, παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που παρουσιάζει η χώρα, η οποία βρίσκεται μάλλον σε «ανάρρωση», θα κατορθώσει τελικά «να ξεπεράσει την κοινωνική κρίση».
«Ο Ελληνας κακός μαθητής, επικεφαλής στην Ευρώπη» τιτλοφορεί το ολοσέλιδο αφιέρωμά της η συντηρητική «Φιγκαρό». Στον υπότιτλό της χαρακτηρίζει την κατάσταση «κωμικοτραγική» και εξηγεί: «Στην Αθήνα, όπου το αντιευρωπαϊκό συναίσθημα είναι ισχυρότερο όσο ποτέ άλλοτε, ο λαός ζει συχνά με τεχνάσματα, παραδέρνοντας μεταξύ βοήθειας και μέτρων λιτότητας που αποφασίζουν οι Βρυξέλλες».
Η «Les Echos» παρουσιάζει την Ελληνική Προεδρία ως βασικό «χαρτί» της σημερινής κυβερνητικής συνεργασίας έναντι των άλλων αστικών κομμάτων: «Για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που ηγείται μιας εξαιρετικά εύθραυστης συμμαχίας, με 153 στους 300 βουλευτές, η προεδρία αποτελεί καταρχήν μια ευκαιρία να επανατοποθετήσει την Ελλάδα σε ένα επίπεδο ισότητας με τις άλλες χώρες-μέλη». Η εφημερίδα σημειώνει πως αυτό που «φημολογείται» είναι στο πλαίσιο της πίεσης που η κυβέρνηση Σαμαρά δέχεται από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και την ενίσχυση της ακροδεξιάς «οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να στηρίξουν τον Αντώνη Σαμαρά στην αποστολή του». Προσθέτει ότι η Ελλάδα υπόσχεται μια πολύ «οικονομική προεδρία, με κάποιες 120 συναντήσεις που θα γίνουν μόνο στην Αθήνα, όχι στα νησιά» και ως βασικές της προτεραιότητες καταγράφει την τραπεζική ενοποίηση, τη «στήριξη» των νέων για πρόσβαση στην απασχόληση και την κατάρτιση, τη μεταναστευτική και τη θαλάσσια πολιτική.
Δύσπιστοι οι Αγγλοσάξονες
«Η Ελλάδα αναλαμβάνει την ελληνική προεδρία ενώ η οργή για τις Βρυξέλλες μεγαλώνει» είναι ο τίτλος άρθρου της βρετανικής «Γκάρντιαν», στις 31/12/13, με κεντρική φωτογραφία διαδηλώτριας στο Σύνταγμα κατά του επικείμενου μπαράζ κατασχέσεων πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα και τις αποκλειστικές δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου πως τάχα η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ θα είναι «μία ευκαιρία για την Ευρώπη να δείξει πως μία χώρα σε πρόγραμμα στήριξης είναι μία κανονική χώρα». Ο ίδιος βέβαια σε άλλο σημείο φαίνεται να διαπιστώνει «ειρωνεία στο γεγονός πως καταρρέει η αρχή της θεσμικής ισότητας» καθώς κάποιοι αντιμετωπίζουν καυστικά πως η Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ μοιάζει σαν η Αθήνα να προεδρεύει επί του Βερολίνου...
Η αγγλόφωνη διαδικτυακή εφημερίδα «Εuropean Voice», που τυπώνεται στις Βρυξέλλες, σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ» (31/12/13) εκφράζει φόβους πως η Προεδρία θα επισκιαστεί από τις προσπάθειες της Αθήνας να βγει από την εξαετή ύφεση, ενώ θα προσπαθεί να συμμορφωθεί με τους όρους των δανειστών. Δεν παραλείπει παράλληλα να επισημάνει τα προβλήματα που ορθώνονται το τρέχον εξάμηνο για την κυβέρνηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που σημειώνει πως απολαμβάνει την υποστήριξη «μόνο δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων», ενώ «εντείνονται οι κοινωνικές ταραχές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης» και των μέτρων λιτότητας...
Η «Ουάσιγκτον Ποστ», αφού αναφέρεται στην αισιοδοξία που εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο μήνυμά του, διερωτάται αν έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα και σημειώνει ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα μη βιώσιμο υψηλό δημόσιο χρέος, αντιμετωπίζει την απειλή μίας εκ νέου πολιτικής αποσταθεροποίησης, έχει περισσότερους από 1 στους 4 ανέργους και σταθερά διολισθαίνει σε συνθήκες φτώχειας». Στη συνέχεια αναφέρεται στην ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία, τη γραφειοκρατία, την πολιτική αστάθεια ως τα πιο βασικά προβλήματα, ωστόσο τουλάχιστον τα δύο πρώτα είναι ζητήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι καπιταλιστικές χώρες και οι ίδιες οι ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ