6 Ιαν 2014

Βόρεια Κορέα: Περνώντας την γραμμή

 Βόρεια Κορέα: Περνώντας την γραμμή

Ένα πολύ ενδιαφέρον και πρόσφατο ντοκιμαντέρ αμερικανικής παραγωγής για έναν Αμερικανό στρατιώτη που το 1962 αυτομόλησε μαζί με άλλους 4 και πέρασε στην Β. Κορέα όπου ζει πάνω από 40 χρόνια έχοντας οικογένεια και παιδιά. Μέσα από το ντοκιμαντέρ, γυρισμένο στην Β. Κορέα, παίρνουμε και μια ματιά από την ζωή στην μυστηριώδη αυτή χώρα που μέσα από την απίστευτης φαντασίας δυτική προπαγάνδα είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος τον μύθο από την αλήθεια. Ο,τι κι αν είναι η Β. Κορέα (που, ομολογουμένως, δεν έχουμε επαρκής πληροφορίες για να κρίνουμε), αυτό που πάντως είναι σίγουρο είναι ότι τα περισσότερα ΜΜΕ (συμπεριλαμβανομένων και αριστερών), επειδή η Β. Κορέα πουλάει, παίζουν το παιχνίδι της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ντυμένοι με τον μανδύα του ανθρωπισμού. Όπως λέει εδώ μια αξιόλογη Ελληνίδα δημοσιογράφος που ζεί εδώ και καιρό στην Β.Κορέα και έφαγε πολύ βρισίδι τελευταία γιατί τόλμησε να αμφισβητήσει τις βλακείες περί του θέματος:
" Όπως κάθε είδηση που έχει μέσα τη λέξη Βόρεια Κορέα, όχι μόνο έγινε πιστευτή -ακόμα και αν αψηφά κάθε λογική- αλλά για κάποιο λόγο που ακόμα δεν έχω καταλάβει ξυπνάει άγρια πάθη. Και έτσι σήμερα έζησα τις μέρες του Απριλίου, τότε που ξαφνικά έγινα η Ελληνίδα της Βόρειας Κορέας που όλοι έβριζαν για κάποιες εβδομάδες, μέχρι να περάσουμε σε άλλο θέμα.
[...] Και έτσι προσπερνάμε τα σημαντικά. Και τα σημαντικά είναι ακριβώς αυτή η χειραγώγηση της κοινής γνώμης, η πληροφορία που δεν ελέγχεται και όχι μόνο αναπαράγεται αλλά υιοθετείται άκριτα από ένα κοινό που καθημερινά βομβαρδίζεται από ανούσιες ειδήσεις και σταδιακά μετατρέπεται σε άβουλο παθητικό δέκτη. Εκεί βρίσκεται η ουσία και εκεί παίζεται το μεγαλύτερο παιχνίδι. Στον έλεγχο της πληροφορίας και στην αδρανοποίηση του κοινού. Και είναι τραγικό διότι ειδικά στην Ελλάδα αυτή την αδρανοποίηση, την αποχαύνωση, την έχουμε ζήσει στο πετσί μας. Και σήμερα πληρώνουμε τις συνέπειες της."
Δυστυχώς το βίντεο δεν έχει ελληνικούς υπότιτλους.


Πηγή: Αγκαρρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ