19 Φεβ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Κλιμάκωση έντασης με νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση έντασης με νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες



Από τις χτεσινές συγκρούσεις στην Ουκρανία που κλιμακώνουν την ενδοαστική αντιπαράθεση
ΚΙΕΒΟ.--
Νέα κλιμάκωση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης σημειώθηκε χτες στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας παρά τα δείγματα συμβιβασμού που είχαν διαφανεί τις προηγούμενες μέρες, ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση από την κυβέρνηση των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης που είχαν συλληφθεί σε βίαια επεισόδια. Ιδιαίτερα βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν από νωρίς το μεσημέρι, με ομάδες κρούσης της αντιπολίτευσης να προσπαθούν να επανακαταλάβουν δημόσια κτίρια που είχαν παραδώσει την Κυριακή. Οι ομάδες αυτές με στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις κατέλαβαν το δημαρχείο της πόλης, εξαπέλυσαν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ στα γραφεία του κυβερνώντος «Κόμματος των Περιοχών» και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χημικά. Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, ενώ πάνω από 200 είναι οι τραυματίες, διαδηλωτές και αστυνομικοί, με 30 από αυτούς να έχουν σοβαρά τραύματα, από πυρά που προέρχονταν και από τις δύο μεριές.
Η λεγόμενη Πλατεία της Ανεξαρτησίας ήταν ως αργά το βράδυ το επίκεντρο της σύγκρουσης, με την αστυνομία να πιέζει για εκκαθάρισή της και την αντιπολίτευση να στήνει πύρινα οδοφράγματα. Η κυβέρνηση κάλεσε τους διαδηλωτές νωρίτερα να απέχουν από τη χρήση βίας ενώ δεν απέκλειε να κατεβάσει στρατό στο δρόμο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο ζήτησαν να εξεταστούν οι προτάσεις για μείωση των εξουσιών της Προεδρίας, ζήτησαν παραίτηση της κυβέρνησης και νέες εκλογές, ενώ ένας από τους ηγέτες της, ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, κάλεσε να απομακρυνθούν τα γυναικόπαιδα από τα οδοφράγματα, γιατί επίκειται βραδινή επιχείρηση του στρατού. Αργά το βράδυ ο άλλος ηγέτης, Αρσένι Γιαστενιούκ, ζήτησε μέχρι το πρωί εκεχειρία από την αστυνομία, ενώ είχε γίνει και πρόταση για συνάντηση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης σήμερα Τετάρτη στις 11 το πρωί.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε την πολιτική των Δυτικών για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία. «Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής συνενοχής των δυτικών πολιτικών και των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι από την αρχή της κρίσης κλείνουν τα μάτια στις επιθετικές πράξεις των ριζοσπαστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο την κλιμάκωση και τις προκλήσεις προς τη νόμιμη εξουσία», επισημαίνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Καλούμε εκ νέου την ουκρανική αντιπολίτευση να αποκηρύξει τις απειλές και τα τελεσίγραφα και να ξεκινήσει διάλογο με την κυβέρνηση, προκειμένου να επιτρέψει στη χώρα να βγει από μια βαθιά κρίση», προσθέτει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ενώ ανακοινώθηκε ότι τις επόμενες μέρες αποδεσμεύονται 2 δισ. δολάρια, δόση του δανείου της Ρωσίας προς την Ουκρανία.
Από την άλλη, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Λ. Φαμπιούς, και άλλοι εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών χωρών εξέφρασαν τη στήριξή τους στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και κάλεσαν τον Πρόεδρο, Β. Γιανουκόβιτς, να κάνει διάλογο. Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι ο διάλογος αλλά η αντιπαράθεση μερίδων της αστικής τάξης για την επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, όπου έχει εγκλωβιστεί και λαϊκός κόσμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ