3 Μαρ 2014

Αυτό το σύστημα δεν σηκώνει αναμόρφωση

Αυτό το σύστημα δεν σηκώνει αναμόρφωση



Στην Ουκρανία στραμμένα τα βλέμματα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, όπου καταγράφεται ισχυρή στρατιωτική κινητικότητα. Αποτέλεσμα οξύτατων ενδοαστικών εντός Ουκρανίας και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Ας κρατήσουμε μια επισήμανση: Οτι ιστορικά η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών πάει χέρι χέρι με την ενίσχυση ομάδων και μηχανισμών που στο εσωτερικό των χωρών καλούνται να χτυπήσουν το εργατικό κίνημα. Σήμερα συμβαίνει εδώ, συμβαίνει και στην Ουκρανία. Οπως, για παράδειγμα, ο «Δεξιός Τομέας», δηλαδή οργανωμένοι ναζιστές.
Μια δεύτερη επισήμανση: Οι ίδιοι εδώ στη χώρα μας και στην ΕΕ που δηλώνουν ότι η Χρυσή Αυγή προσβάλλει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό είναι και αυτοί που ως ΕΕ στηρίζουν τις νεοναζιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Υιοθετούν τη θέση περί «εγκληματογόνων ιδεολογιών», που είναι και επίσημη πολιτική της ΕΕ.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όχι μόνο στελέχη της ΝΔ, αλλά και η «Αυγή» - για παράδειγμα - επέλεξε να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στην Ουκρανία υιοθετώντας την αφήγηση του Μπαντέρα για τις αιτίες, μιλώντας για διώξεις του Στάλιν που κατά τους «αριστερούς» μας προκάλεσαν το μίσος ενάντια στη Ρωσία.
Στο εσωτερικό της χώρας μας δίνουν και παίρνουν οι αναλύσεις για την ανάγκη αξιοποίησης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, για τα στρατηγικά πλεονεκτήματα, με εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει με όλους ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Εκφράζεται κριτική στην κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρέπει να έχει πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, ότι δεν αξιοποιεί σωστά την πλεονεκτική γεωστρατηγική της θέση, διατυπώνονται διαφωνίες για το πού θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Με σταθερό όμως στοιχείο την ανάγκη εμπλοκής στους διάφορους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με διάφορα προσχήματα. Πρόκειται για επικίνδυνη γραμμή.
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο εξελίσσεται και η προσπάθεια αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος, που θα μπορούσε να έχει όλα τα φώτα πάνω της αν δεν ήταν οι εξελίξεις στην Ουκρανία τόσο καταιγιστικές. Οι εξελίξεις, όμως, είναι τέτοιες που δεν σου επιτρέπουν να τις προσπερνάς. Η αστική τάξη δεν κάνει πίσω από την προσπάθεια να στήσει τρίτο πόλο, ικανό να εγκλωβίζει μεγάλες μάζες για τη σταθεροποίηση του συστήματος, καθώς και στην όποια περίοδο ανάκαμψης υπάρξει, τα ερείπια των κοινωνικών - εργατικών δικαιωμάτων θα κυριαρχούν (ψυχρός στα νούμερα για την κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών που παρέθεσε την Πέμπτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας).
Δεν είναι μόνο οι διάφορες συζητήσεις για τις εσωτερικές διαμάχες στα κόμματα της διαχείρισης, ούτε η υπόθεση με τους «58» και την «Ελιά». Στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος εντάσσονται και οι εκλογές για την Τοπική Διοίκηση, οι διάφορες υποψηφιότητες των αστικών κομμάτων, η προβολή συγκλίσεων διαφορετικών κομμάτων σε συγκεκριμένους υποψηφίους, η προβολή της αναγκαιότητας στήριξης των κομμάτων του συστήματος σε υποψηφίους όπως ο Γ. Καμίνης και ο Γ. Μπουτάρης κ.λπ.
Για το λαό είναι κρίσιμο να μην παγιδευτεί στα σενάρια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος και στα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου, έγκαιρα να τα εγκαταλείψει, με όποια ταμπέλα και συγκρότηση κι αν εμφανίζονται. Κριτήριο για θετικές εξελίξεις υπέρ των λαϊκών συμφερόντων παραμένει η οργάνωση ισχυρής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης, η συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, που θα βάλει εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα και θ' ανοίξει το δρόμο για μια πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Καθοριστικός παράγοντας είναι η συστράτευση με το ΚΚΕ, η αποφασιστική ισχυροποίησή του.
«Δούρειος Ιππος»
Μέσα στο γενικό χαμό στήνεται κι ένα πανηγύρι αρκετών δισ. στην παραλία. Οπως αποκαλύπτει ο σημερινός «Ρ», με επικαιροποίηση παλιότερων αποφάσεων κάθε σπιθαμή δημόσιας γης γίνεται εμπορικά εκμεταλλεύσιμη με ...παραχώρηση στους δήμους που θα αναλάβουν και αυτήν τη βρώμικη δουλειά, να συμπράξουν με το ιδιωτικό κεφάλαιο για ένα κοινό επιχειρηματικό κέρδος. Με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το Ελληνικό το ΚΚΕ εξέφρασε έντονα την αντίθεσή του στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης - ξεπουλήματος όλης της περιοχής. Τόνισε την ανάγκη να επανασχεδιαστεί συνολικά και το ζήτημα με το αεροδρόμιο του Ελληνικού και την πρώην αμερικάνικη βάση, σε συνδυασμό με το αίτημα η παραλία να μην πάει στους ιδιώτες. Πρέπει να είναι περιουσία λαϊκή, να αναπτυχθεί προς το συμφέρον του λαού μας, της νεολαίας μας.
Η Τοπική Διοίκηση, ως τμήμα του κρατικού μηχανισμού, αναδεικνύεται σε βαστάζο επιχειρηματικών συμφερόντων και αυτό δεν είναι καινούριο: Συνολικά την τελευταία 20ετία, η Τοπική Διοίκηση αποτέλεσε βασικό εργαλείο προώθησης και εφαρμογής πολιτικών που στόχο έχουν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, το άνοιγμα νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης για το κεφάλαιο. Από τα μέσα, περίπου, της δεκαετίας του '90, οι δημοτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ (τότε ΣΥΝ) στήριξαν τις τότε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη δημιουργία μιας γιγάντιας στρατιάς εργασιακών και πολιτικών ομήρων, που κυρίως αποτέλεσαν οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου, πατώντας πάνω στην ανάγκη χιλιάδων ανθρώπων για ένα μεροκάματο.
Το μέτωπο στην Υγεία
Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο στο χώρο της Υγείας, όπου όταν ολοκληρωθεί και ανεξάρτητα αν αυτό θα γίνει σε ένα μήνα ή περισσότερο, η μεταρρύθμιση στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν θα οδηγήσει σε καλύτερες υπηρεσίες. Οι ασφαλισμένοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ακόμα λιγότερες και χειρότερες παροχές. Και θα πληρώνουν ακόμη περισσότερο από την τσέπη τους. Δεν είναι σίγουρο ότι οι υγειονομικές μονάδες θα είναι ίδιες με σήμερα - που άλλωστε και αυτές δεν ικανοποιούσαν όλες τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες - ενώ διαφαίνεται ότι θα είναι λιγότεροι οι γιατροί, το υγειονομικό προσωπικό και τα εργαστήρια. Προκύπτει άμεση κι εδώ η ανάγκη ο λαός, μαζί με τη δράση για την αντιμετώπιση συνολικά της αντιλαϊκής επίθεσης, να οργανώσει την πάλη του με άξονα το αίτημα για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, με βασικό στοιχείο την πρόληψη. Να υπάρξουν επαρκή Κέντρα Υγείας, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες για ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η συσπείρωση πάνω σ' αυτήν τη γραμμή μπορεί να πολλαπλασιάσει τη δυναμική του κινήματος, να βάλει εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης, να ανοίξει το δρόμο για πιο ριζικές αλλαγές, προς όφελος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
Σωρός τα ερείπια
Στο οικονομικό πεδίο το ένα μετά το άλλο τα στοιχεία που παρουσιάζονται αναδείχνουν τόσο την προφανή σαπίλα του συστήματος όσο και την επιτακτική ανάγκη της ανατροπής. Μόνο που για να γίνει συνείδηση αυτό, για να βγει - δηλαδή - ο λαός πρωταγωνιστής σ' αυτήν την πάλη, απαιτείται να σπάσει η αντίληψη της ανάθεσης σε άλλους να βγάλουν το φίδι απ' την τρύπα, να εμπιστευτεί ο λαός τη δύναμή του.
Τα στοιχεία από την ίδια την Τράπεζα της Ελλάδας είναι τρομακτικά: Το 23,1% επιβιώνει κάτω από το όριο της φτώχειας και το 50% των φτωχών ζει με λιγότερα από 4.000 ευρώ το χρόνο. Τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν στο 31,2% το 2013 από 5,1% το 2008, ένας στους δύο και ποσοστό 45,8% δεν πληρώνει τη δόση του δανείου, ένα στα τρία και ποσοστό 31,2 δεν εξυπηρετείται. Οπως επισήμανε το ΚΚΕ, «η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας επιβεβαιώνει το ΚΚΕ, που λέει ότι η όποια καπιταλιστική ανάκαμψη ακολουθήσει, θα πατήσει πάνω στα ερείπια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, στο τσάκισμα των μικρών επαγγελματιών. Τα ερείπια θα παραμείνουν ερείπια, γιατί αυτό απαιτεί η καπιταλιστική κερδοφορία και η πολιτική της ΕΕ, που υπηρετούν τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση».
Οι προτάσεις της τρόικας για ομαδικές απολύσεις, μειώσεις εργοδοτικών εισφορών, υλοποίηση των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ αποτελούν απαιτήσεις εγχώριων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων που εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και εκτοπίζουν τους μικρούς επαγγελματίες και παραγωγούς, με στόχο να διασφαλίσουν την καπιταλιστική ανάκαμψη και κερδοφορία. Επιβεβαιώνουν - τονίζει το ΚΚΕ - ότι τα μνημόνια αποτελούν την εξειδίκευση της γενικής πολιτικής ΕΕ και κεφαλαίου. Επομένως και η σημερινή και όποια άλλη κυβέρνηση αποδέχεται αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο θα ακολουθεί την ίδια πολιτική, ανεξάρτητα από τις κορόνες για σκληρές διαπραγματεύσεις.
Στην Ουκρανία
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν αποτελούν «νίκη της δημοκρατίας», αλλά μια επικίνδυνη εξέλιξη, πρώτ' απ' όλα για τον ίδιο το λαό της Ουκρανίας. Η νέα ουκρανική κυβέρνηση συγκροτείται από αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις και εκπροσώπους τμημάτων της ουκρανικής ολιγαρχίας που απέκτησαν πολιτική και οικονομική ισχύ μέσα από τη λεηλασία του λαϊκού πλούτου και της σοσιαλιστικής σοβιετικής κληρονομιάς. Αναρριχήθηκαν στην εξουσία με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, για την προώθηση των δικών τους γεωπολιτικών σχεδιασμών.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αποδεικνύουν, για μια ακόμη φορά, ότι οι ναζιστικές οργανώσεις, όπως η ελληνική Χρυσή Αυγή, λειτουργούν ως όργανα του συστήματος, του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών κέντρων σε βάρος των λαών. Αποδεικνύεται επίσης ο ψευδεπίγραφος «αντιφασισμός» και «αντιρατσισμός» της ΕΕ, τη στιγμή που η ίδια η ΕΕ παρέχει κάλυψη σε αυτές τις οργανώσεις.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι όσο οι εργάτες και τα άλλα εκμεταλλευόμενα στρώματα δεν αναπτύσσουν τη δική τους αυτοτελή πολιτική δράση ενάντια στους εκμεταλλευτές τους, θα γίνονται «κλοτσοσκούφι» στα συμφέροντα των αστών. Είναι παράδειγμα για το τι συμβαίνει εάν οι εργαζόμενοι στοιχίζονται πίσω από τμήματα των αστικών τάξεων των χωρών τους, πίσω από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ