16 Απρ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ρωσόφωνων στο Ντονέτσκ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ρωσόφωνων στο Ντονέτσκ
Αναφέρονται οι πρώτοι νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων της νέας εξουσίας του Κιέβου



Ουκρανοί στρατιώτες μεταφέρονται οδικώς και απο αέρος στα περίχωρα της πόλη Ιζιούμ στην Ανατολική Ουκρανία
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Με άρματα μάχης, στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις της εθνοφρουράς (κυρίως μέλη του φασιστικού «Δεξιού Τομέα») αλλά και μαυροντυμένους που προσομοιάζουν με τους γνωστούς μισθοφόρους της «Μπλακγουότερ», η αντιδραστική εξουσία του Κιέβου ξεκίνησε προχτές το βράδυ τη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» ενάντια στους ρωσόφωνους διαδηλωτές και τις πολιτοφυλακές που έχουν συγκροτήσει σε όλη την Ανατολική Ουκρανία, διεκδικώντας περισσότερη αυτονομία, νέο σύνταγμα στη βάση της ομοσπονδίας και σεβασμό των δικαιωμάτων τους και της γλώσσας τους.
Επίκεντρο της επιχείρησης είναι οι πόλεις Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ενώ αναφέρονται και οι πρώτοι νεκροί και τραυματίες (4 και 2 αντίστοιχα χωρίς να μπορούν να επιβεβαιωθούν τα ακριβή στοιχεία) από τις τάξεις των πολιτοφυλάκων σε συμπλοκές στο αεροδρόμιο ανάμεσα στις δύο πόλεις και σε μπλόκα στη διαδρομή προς το κέντρο του Σλαβιάνσκ. Αργότερα χτες, ο αυτοανακηρυγμένος Πρόεδρος της νέας εξουσίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, ανακοίνωσε την κατάληψη του αεροδρομίου και το επιχειρησιακό κέντρο δημιουργείται στην πόλη Ιζιούμ στην επαρχία του Χάρκοβο, πολύ κοντά στην επαρχία του Ντονέτσκ.
Την ίδια ώρα, σε διάφορα σημεία προς τις προσβάσεις των πόλεων πολιτοφύλακες και διαδηλωτές, ακόμα και με αγροτικά μηχανήματα, μπλόκαραν άρματα μάχης, ενώ βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο εμφανίζει ένα άρμα να καταλαμβάνεται από πολιτοφύλακες, πράγμα που δείχνει ότι και ένα μέρος των στρατιωτών δε φαίνεται διατεθειμένο να στρέψει τα όπλα ενάντια στο λαό.
Επικοινωνία Πούτιν με Ομπάμα
Η κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία και το επαπειλούμενο αιματοκύλισμα προκάλεσε τη Δευτέρα το βράδυ την επικοινωνία του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαραράκ Ομπάμα. Οπως αναφέρει η ρωσική προεδρία, «σε απάντηση στην ανησυχία που διατύπωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, για τη δήθεν εξελισσόμενη ρωσική εμπλοκή στη Ν.Α. Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Ρωσίας επεσήμανε ότι παρόμοιοι ισχυρισμοί βασίζονται σε αβάσιμες πληροφορίες». Και προσθέτει η ανακοίνωση: «Η σημερινή ουκρανική εξουσία πρέπει να σκέφτεται πρωτίστως πώς πραγματικά να εντάξει όλες τις βασικές πολιτικές δυνάμεις και περιοχές σε διαφανή διαδικασία διαμόρφωσης νέου Συντάγματος, που θα εγγυάται τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών, την ομοσπονδιακή συγκρότηση της χώρας και το ουδέτερο καθεστώς της».
Επίσης, προστίθεται ότι συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αναζήτηση οδών διπλωματικής συνεργασίας στο πλαίσιο της κατάστασης στην Ουκρανία, ενόψει της σχεδιαζόμενης τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη την ερχόμενη Πέμπτη μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Από την Κίνα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε χαρακτηριστικά για τη στάση της κυβέρνηση του Κιέβου: «Δεν μπορείτε να στέλνετε τα άρματα μάχης και την ίδια στιγμή να διεξάγετε διάλογο». Από την πλευρά του ο Κινέζος ομόλογός του, Ουάνγκ Γι, κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση και εξεύρεση πολιτική λύσης.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δε σχεδιάζουν την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία αλλά άλλες «βοήθειες», που προσδιόρισε ως οικονομική και διπλωματική.
Ενδιαφέρον έχουν, επίσης, οι αποκαλύψεις σε μέσα ενημέρωσης βάσει των οποίων η πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής της CIA, Τζόν Μπρέναν, στο Κίεβο το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε προς αναζήτηση 20 μισθοφόρων Αμερικανών της εταιρείας πολέμου «Μπλακγουότερ» που δρούσαν στην Ανατολική Ουκρανία.
Παρέμβαση έκανε επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που δείχνει την επιφυλακτικότητα του γερμανικού κεφαλαίου λόγω διασυνδέσεων στην αντιμετώπιση της Ρωσίας, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Die Zeit: «Θα ήταν καλό εάν η Ρωσία έπαιρνε αποστάσεις από τις βίαιες και παράνομες ενέργειες των φιλορώσων διαδηλωτών». Απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αλλά για την ΕΕ σημείωσε: «Εννοείται ότι η ΕΕ δεν υπήρξε ποτέ κλειστό κατάστημα και δε θα είναι ούτε στο μέλλον, εφόσον εξακολουθήσει να υφίσταται η ικανότητα απορρόφησης».
Πιέσεις και από τον ΓΓ του ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, είχε χτες επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την οποία εξέφρασε την ιδιαίτερα έντονη ανησυχία του για την εξαιρετικά ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Ουκρανία. Ο Ρώσος Πρόεδρος, από τη μεριά του, κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη και τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν τη χρήση βίας από τις ουκρανικές αρχές στην Ανατολική Ουκρανία.
Η Ρωσία επέκρινε έντονα και σχετική έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην οποία αναφέρεται ότι «οι ρωσόφωνοι στην Ανατολική Ουκρανία ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι δέχονται επίθεση, προκειμένου να δικαιολογηθεί μια επέμβαση της Ρωσίας». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε την έκθεση αυτή «μονόπλευρη, πολιτικοποιημένη και όχι αντικειμενική και κατασκευασμένη ώστε να ανταποκρίνεται σε συμπεράσματα που είχαν διαμορφωθεί εκ των προτέρων». Στην έκθεση αναλύονται τα γεγονότα έως τις 2 Απρίλη με βάση τα όσα κατέγραψε στην επίσκεψη κλιμάκιο του γραφείου του ΓΓ του ΟΗΕ. Στην έκθεση απευθύνεται έκκληση να υπάρξει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να τερματιστεί ο λεγόμενος «λόγος μίσους - η εθνικιστική ρητορεία, η υποστήριξη φυλετικού μίσους».
Πάντως, τα γεγονότα χτες στο ίδιο το Κίεβο δείχνουν ότι οι φασιστικές ομάδες του «Δεξιού Τομέα», που είναι βέβαια μέρος της νέας αντιδραστικής εξουσίας, δρουν ανεξέλεγκτα. Χτες μάλιστα προπηλάκισαν υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές, προερχόμενους από το πρώην κυβερνητικό κόμμα των Περιφερειών, όπως ο Ολεγκ Τσαριόφ, που ξυλοκοπήθηκε άγρια μόλις βγήκε από τηλεοπτικό στούντιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ