8 Απρ 2014

παραπολιτικα



Επικίνδυνη πλειοδοσία αστυνομοκρατίας
Από τη μία ο υποψήφιος της ΝΔ για το Δήμο της Αθήνας Αρ. Σπηλιωτόπουλος λέει πως θα «καθαρίσει» την Αθήνα από την εγκληματικότητα. Και εξηγεί: «Για να την καθαρίσω από την εγκληματικότητα χρειάζεται η μητροπολιτική Αστυνομία. Χρειάζεται ισχυρή αστυνομική παρουσία, περιοχή την περιοχή, γειτονιά τη γειτονιά», όπως είχε δηλώσει πριν λίγες μέρες σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Από την άλλη, ο Γ. Καμίνης κάνει συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια και ζητά ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. Και δηλώνει: «Ηδη από τον περασμένο Φλεβάρη έχουμε στείλει στο υπουργείο ένα σχέδιο μνημονίου συνεργασίας του υπουργείου με το Δήμο Αθηναίων και συμφωνήσαμε στις γενικές κατευθύνσεις».
Πού το πάνε; Προς τι η πλειοδοσία αστυνομοκρατίας; Και οι δύο προετοιμάζουν για ένταση της καταστολής, με πρόσχημα ένα υπαρκτό πρόβλημα. Και επαναφέρουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα περί «ανακατάληψης της πόλης» της κυβέρνησης που έχει ρίξει πολύ νερό στο μύλο της δράσης των φασιστοειδών...
* * *
Τι κρίμα...
Εμμέσως, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δημαρχία της Αθήνας, Γ. Σακελλαρίδης, θύμισε ότι ο Γ. Καμίνης (τον οποίο στήριζαν οι ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι, ΔΡΑΣΗ) ήταν επιλογή του κόμματός του στο δεύτερο γύρο των προηγούμενων δημοτικών εκλογών. «Ο Καμίνης απογοήτευσε τους προοδευτικούς πολίτες που τον ψήφισαν», είχε πει πριν μερικές εβδομάδες στην παρουσίαση του προγράμματος της «Ανοιχτής Πόλης». Γιατί; Γιατί δεν τήρησε τις υποσχέσεις του για «αστικές αναπλάσεις, βιώσιμη κινητικότητα, συμμετοχικές διαδικασίες», που κατά τον Γ. Σακελλαρίδη τον εξέλεξαν στο δημαρχιακό θώκο. Κι αν αυτές, ανάμεσα σε άλλες, ήταν κάποιες κοινές προσδοκίες και οραματισμοί του Γ. Καμίνη και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα έχουν άλλα πράγματα να τους ενώνουν. Κι αυτό είναι η παραίτησή τους από τη διεκδίκηση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο μεν Γ. Καμίνης έχει ταχθεί καθαρά υπέρ της εξεύρεσης εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης των δήμων και υπέρ του εξορθολογισμού των δαπανών (ήδη το κάνει με απολύσεις και μείωση κοινωνικής πολιτικής). Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ. Σακελλαρίδης, στην παρουσίαση των προτάσεών του, μίλησε για διάφορες πηγές χρηματοδότησης, χωρίς σε αυτές να υπολογίζει την κρατική χρηματοδότηση. Τι σημαίνει αυτό; Μοναδική πηγή χρηματοδότησης που απομένει για το δήμο είναι η αύξηση της φορολόγησης των δημοτών και ο περιορισμός δαπανών, άρα κατάργηση υπηρεσιών... Υλοποίηση των μνημονιακών νόμων που έχουν περικόψει την κρατική χρηματοδότηση.
* * *
Ευαγγέλιο η υγιής επιχειρηματικότητα
Την ...προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την «υγιή επιχειρηματικότητα» προκρίνει η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής, Ρ. Δούρου. Σύμφωνα με τις θέσεις του συνδυασμού της για την προστασία και τη διαχείριση του περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Αττικής, η ευθύνη για την εκτεταμένη τσιμεντοποίηση και εκποίηση δημόσιου χώρου επιρρίπτεται στα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους που «δημιούργησαν νέα αρνητικά δεδομένα σε βάρος του περιβάλλοντος της Αττικής». Λες και πριν τα μνημόνια δεν υπήρχε η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, λες και το καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι αυτό που καθορίζει και τις χρήσεις γης προς όφελος των καπιταλιστών. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα είναι «η Αττική να γίνει χώρος όπου η υγιής επιχειρηματικότητα της μικρομεσαίας, συνεταιριστικής οικονομικής δραστηριότητας, θα συμβαδίζει με χώρους πρασίνου και αθλητισμού»... Δηλαδή, συνέχιση της εμπορευματοποίησης της γης, συνέχιση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων αλλά με άλλους όρους.


Ο,τι έγινε, έγινε...
Ο Γ. Σακελλαρίδης, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο Αθηναίων, έκανε περιοδεία σε υπηρεσίες του δήμου, συναντήθηκε με εργαζόμενους και μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής: «Δεν μπορεί η δουλειά ενός δήμου να μη βασίζεται σε αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας στον ίδιο του το χώρο. Δεν θα αποδεχτούμε νέες απολύσεις». Δηλαδή, όσες έχουν γίνει μέχρι τώρα έγιναν, αλλά δε θα γίνουν άλλες εάν γίνει διοίκηση ο ΣΥΡΙΖΑ...
Ο Δήμος Αθηναίων μέσα σε τέσσερα χρόνια έχασε 5.000 εργαζόμενους και οι επιπτώσεις από αυτό είναι ορατές παντού. Στην αποκομιδή, στην οδοποιία, στον ηλεκτροφωτισμό, στις παιδικές χαρές, στους σχολικούς φύλακες, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στα δημοτικά ιατρεία (40.000 επισκέψεις λιγότερες το 2013 σε σχέση με το 2011), στα κέντρα πρόληψης, στο πράσινο. Αυτές είναι οι επιπτώσεις που επιχειρεί να προσπεράσει με ένα "ό,τι έγινε έγινε", ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, λες και αυτό απαντά στο θέμα των υπηρεσιών που υπολειτουργούν, των υπηρεσιών που τελικά οδηγούνται είτε στο κλείσιμο είτε στην ανάθεση σε ιδιώτες...
***
Με άλλη φρασεολογία «ανακατάληψη της πόλης»
Να υποθέσουμε ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων της ΝΔ, Α. Σπηλιωτόπουλος θα συνεχίσει την αρωγή που παρείχε ο δήμος στις αστυνομικές επιχειρήσεις - «σκούπα» εναντίον μεταναστών στο κέντρο της πόλης. «Η εκτίμησή μου είναι ότι η Αθήνα δε χωρά άλλους μετανάστες», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «στόχος μου είναι να επιστρέψουν οι Αθηναίοι πίσω».
Ο υποψήφιος της ΝΔ πορεύεται στην αντιδραστική λογική της «ανακατάληψης της πόλης» που εκφράστηκε και από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, με αφορμή την περιβόητη επιχείρηση «Ξένιος Δίας» που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα μέσα του 2012. Λογική που έχει ρίξει πολύ νερό στο μύλο της εγκληματικής δράσης φασιστοειδών σε βάρος μεταναστών, που διαιρεί τους εργαζόμενους και κρύβει το γεγονός ότι η πραγματική αιτία του ξεριζωμού μεταναστών και προσφύγων από τον τόπο τους είναι η επιθετικότητα του κεφαλαίου σε όλο τον πλανήτη, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, το σύστημα και οι πολιτικές που υπερασπίζεται ο ίδιος ο Α. Σπηλιωτόπουλος
.Υγιής επιχειρηματικότητα από Σπηλιωτόπουλο
Αντίθετος εμφανίστηκε, σε δηλώσεις του, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων της ΝΔ, Α. Σπηλιωτόπουλος στην παραχώρηση του Εθνικού Κήπου για πολιτιστικές δραστηριότητες σε ιδιωτική εταιρεία, που μεθοδεύει η διοίκηση του Γ. Καμίνη. Επειδή, λέει, «είναι βοτανικός, που σημαίνει χλωρίδα και συγκεκριμένα φυτά». Σε άλλες δηλώσεις του, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» τη βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα για τη σωτηρία του Εθνικού Κήπου. «Αρκεί - όπως είπε - να είναι καλοπροαίρετη και οι ιθύνοντες να έχουν εξασφαλίσει το υγιές πλαίσιο εντός του οποίου θα αναπτυχθεί». «Υγιής επιχειρηματικότητα» και από τον Σπηλιωτόπουλο... Βέβαια, η επιχειρηματική δράση είναι μία και έχει βασικό στόχο το κέρδος. Από αυτήν την άποψη η πρότασή του είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Τα πράγματα είναι σαφή: «Ο Εθνικός Κήπος είναι ιστορικό, διατηρητέο μνημείο. Πρέπει να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική του, να συντηρηθεί ως έχει και να είναι ελεύθερος και ασφαλής για όλους τους εργαζόμενους της Αττικής», όπως ξεκάθαρα έχει ταχθεί ο συνδυασμός της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
* * *
Πλάτη στις πολυεθνικές
Σε απόλυτη ταύτιση με την επιλογή των μονοπωλίων, των μεγάλων πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, για κατάργηση της Κυριακής αργίας βρίσκεται ο νυν και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης. Εχει δηλώσει: «Εάν θέλουμε το κέντρο να το κάνουμε αυτόνομο τουριστικό προορισμό, δεν νοείται να μην είναι ανοιχτά τα μαγαζιά στο κέντρο τα Σαββατοκύριακα». Για ποια ακριβώς μαγαζιά μιλάει ο δήμαρχος; Γι' αυτά που έκλεισαν γιατί δεν άντεξαν τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών; Οχι, δε μιλά γι' αυτά. Μιλά για λογαριασμό των συμφερόντων των εμπορικών μεγαθηρίων που «στραγγαλίζουν» και τους εργαζόμενούς τους και τα μικρομάγαζα. Κι αν το όνειρο του δημάρχου είναι να δει τη δημοτική αγορά όπως αυτή της Βαρκελώνης, δηλαδή σε αυτήν ο κόσμος να ψωνίζει, να τρώει και να διασκεδάζει - όπως έχει πει - η ανάγκη των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών καταστηματαρχών είναι να μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά για να ζήσουν και να μπορούν να πληρώσουν για να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Και η ανάγκη των εμποροϋπάλληλων δεν είναι να ξεζουμίζονται αλλά μεροκάματο που να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες τους και μερικές ώρες οικογενειακής ζωής.
***
Προεκλογική πλειοδοσία
Αγώνα δρόμου σε υποσχέσεις προς τους επαγγελματίες της πρωτεύουσας ότι θα μειώσουν τα τέλη δίνουν ο ένας μετά τον άλλο οι υποψήφιοι για τη δημαρχία της Αθήνας. Πρώτος ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι τα πρώτα πέντε χρόνια ο δήμος μπορεί, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να απαλλάξει τους νέους καταστηματάρχες από τα δημοτικά τέλη. Το δε κεντρικό κράτος να δώσει στο νέο καταστηματάρχη φοροαπαλλαγή για τα πρώτα πέντε χρόνια, πράγμα για το οποίο είπε ότι θα πιέσει την κυβέρνηση, αν εκλεγεί δήμαρχος. Να του θυμίσουμε ότι ως πρώην δήμαρχος, συντήρησε τα υπέρογκα δημοτικά τέλη, που συνέβαλαν στα χιλιάδες λουκέτα στην πόλη. Χαρακτηριστικό είναι στον προϋπολογισμό του δήμου για το 2009 τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τους επαγγελματικούς χώρους αυξήθηκαν κατά 2,4%, ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων κατά 3,2%, η χρήση κοινοχρήστων χώρων κατά μέσο όρο 3,6%, τα τέλη περιπτέρου 3,6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ