14 Μαΐ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Διαίρεση, συγκρούσεις, παζάρια και μπίζνες

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διαίρεση, συγκρούσεις, παζάρια και μπίζνες
  • Νέες επιθέσεις της αντιδραστικής κυβέρνησης στην ανατολή
  • Ο δικηγόρος γιος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ σε ουκρανική ενεργειακή εταιρεία



Ο Γερμανός ΥΠΕΞ με την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου
Μετά τα συντριπτικά «ναι» στην ανεξαρτησία που έβγαλαν τα δημοψηφίσματα στις επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, την περασμένη Κυριακή, εκφράζοντας τη μαζική αντίθεση των κατά κύριο λόγο ρωσόφωνων κατοίκων απέναντι στην κυβέρνηση εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου, νέα δεδομένα δημιουργούνται στη χώρα αυτή που πλέον δεν είναι ενιαία. Η κυβέρνηση του Κιέβου, που έχει τις πλάτες ΗΠΑ και ΕΕ, αρνείται να δεχτεί τα νέα δεδομένα και συνεχίζει τις επιθέσεις κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που εξακολουθούν να έχουν κατειλημμένα κτίρια και αρχίζουν να συγκροτούν πέρα από τις δυνάμεις αυτοάμυνας και κρατικές δομές (Στρατό, Δικαιοσύνη κ.λπ.). Σε μια τέτοια επίθεση, 6 Ουκρανοί στρατιώτες χτες σκοτώθηκαν και 8 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με πολιτοφύλακες στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ.
Επίσης, ο λεγόμενος κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ, Βαλέρι Μπολότοφ, δέχτηκε επίθεση στο αυτοκίνητο που επέβαινε από αγνώστους που άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα.
Παζαριών συνέχεια - Στο Κίεβο ο Σταϊνμάγιερ
Την ίδια ώρα που τα όπλα «μιλάνε», με την αντιδραστική κυβέρνηση να εμμένει στο αιματοκύλισμα του λαού, υπάρχουν ταυτόχρονα και κινήσεις που φανερώνουν προσπάθεια παζαριού.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρεται, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, που επικοινώνησε μαζί του, να δηλώνει ότι «η Ρωσία υποστηρίζει τον οδικό χάρτη και τη δέσμευση του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία». Επίσης, η πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Αν Μπράσερ έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές στην Ουκρανία, να θέσουν άμεσα τέλος στη βία και τον εκφοβισμό. Βέβαια, με ευχολόγια, γενικόλογα συλλυπητήρια και μη κατονομάζοντας ποιος εκφοβίζει και δολοφονεί, δηλαδή η αντιδραστική κυβέρνηση, εμφανίζεται ως «Πόντιος Πιλάτος» για το συνεχιζόμενο έγκλημα.
Στο Κίεβο για συνομιλίες βρέθηκε χτες και ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ που υπογράμμισε τον «αποφασιστικό ρόλο που θα παίξουν οι προεδρικές εκλογές στις 25 Μάη». Επίσης, σε ένα σόου υποκρισίας, επισκέφτηκαν με τον Γιατσενιούκ την Οδησσό, όπου εκτυλίχτηκε το έγκλημα της φασιστικής κυβέρνησης στο κτίριο των Συνδικάτων, όπου υπολογίζεται ότι βρήκαν το θάνατο πάνω από 100 άνθρωποι.
Επίσης, ο Γερμανός αξιωματούχος «χαιρέτισε» τις «συνομιλίες» που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση του Κιέβου, υποτίθεται με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όταν οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» συνεχίζουν να τρομοκρατούν όσους αντιστέκονται στη χούντα. Η «κυβέρνηση», όμως, αποκλείει «τους τρομοκράτες», όπως χαρακτηρίζει όποιους αντιδρούν και ένοπλα στην εξουσία της.
Προσπάθεια προσέγγισης στο ζήτημα της Ενέργειας
ΕΕ, Ρωσία και κυβέρνηση του Κιέβου φαίνεται να εξετάζουν την πιθανότητα να διοργανωθεί στην Αθήνα, την ερχόμενη Παρασκευή, με αφορμή τη Σύνοδο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, μια συνάντηση για το ζήτημα του χρέους της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο που έχει παραλάβει από τη ρωσική «Γκάζπρομ». Μια τεχνική, όπως ανακοινώθηκε, συνάντηση πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες και εξέτασε αυτήν την περίπτωση.
Πάντως, ο λεγόμενος πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ προειδοποίησε τη Ρωσία να μη χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως «όπλο» εναντίον της χώρας του, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι έχει υφαρπάξει τα περιουσιακά στοιχεία της και ενεργειακούς πόρους της στην Κριμαία, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ρωσικός κολοσσός «Γκάζπρομ» νωρίτερα είχε ζητήσει από το Κίεβο μια προπληρωμή ύψους 1,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παράδοση φυσικού αερίου για το μήνα Ιούνιο, ενώ υποστήριξε ότι η Ουκρανία έχει αποθηκεύσει μόλις το μισό των απαιτούμενων ποσοτήτων, προκειμένου να διασφαλίσει έναν χειμώνα χωρίς προβλήματα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ισχυρίστηκε ότι δεν είναι «πολύ αργά» για τη Ρωσία να ενεργήσει «με τρόπο εποικοδομητικό» στην ουκρανική κρίση, ενώ κάλεσε τη Μόσχα να συμπεριφερθεί «υπεύθυνα».
«Το μήνυμά μας προς τη Ρωσία είναι να δράσει υπεύθυνα απέναντι στην κοινότητά μας», δήλωσε ο Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλευρό του Γιατσενιούκ.
Ο γιος του Αμερικανού αντιπροέδρου σε πόστο ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας
Ο μικρότερος γιος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, Ρ. Χάντερ Μπάιντεν, μεγαλοδικηγόρος και λομπίστας στο Κογκρέσο, ανέλαβε αυτές τις μέρες διευθυντής της νομικής υπηρεσίας της ενεργειακής ιδιωτικής εταιρείας της Ουκρανίας Burisma Holdings. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική παραγωγό φυσικού αερίου και πετρελαίου και είναι «οφ σορ» εταιρεία, με έδρα την Κύπρο (παρεμπιπτόντως στην Κύπρο πάει τις επόμενες μέρες ο «μπαμπάς» Μπάιντεν).
Η συγκεκριμένη εταιρεία, που προήλθε από το πλιάτσικο της λαϊκής περιουσίας μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, από το 2002 έχει δικαιώματα σε κοιτάσματα στις περιοχές του Δνείπερου - Ντόνετσκ, των Καρπαθίων και της Αζοφικής.
Και ο Σρέντερ στο ...μεϊντάνι
Ενδιαφέρον για τα συμφέροντα που παίζονται στην περιοχή έχει και το προχτεσινό περιστατικό με προειδοποίηση για βόμβα σε γιορτή που είχε οργανωθεί από την Τράπεζα Ρότσιλντ κοντά στη Φραγκφούρτη για τα 70ά γενέθλια του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, παρουσία του Ρώσου πρεσβευτή. Υπήρξε ανώνυμο τηλεφώνημα και ακολούθησε εκκένωση του κτιρίου.
Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερμανίας είναι τώρα υπάλληλος της ρωσικής «Γκάζπρομ», στενός φίλος του Πούτιν, που πρόσφατα είχε προκαλέσει αντιδράσεις ο θερμός εναγκαλισμός με αυτόν στη Ρωσία, όπως και οι επικρίσεις του για το χειρισμό της ΕΕ στην υπόθεση της Ουκρανίας. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα «Ντι Βελτ», ο Σρέντερ είχε δηλώσει πως «η ΕΕ είναι η κύρια υπεύθυνη για την ουκρανική κρίση, καθώς υποχρέωσε το Κίεβο να επιλέξει ανάμεσα σ' ένα μέλλον με την ΕΕ ή με τη Ρωσία», ενώ υπογράμμιζε ότι «δεν μπορεί να αγνοεί τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή».
Η ρωσική κυβέρνηση, πάντως, χτες ανακοίνωσε πως οι ενδεχόμενες νέες κυρώσεις από την ΕΕ θα εμποδίσουν τις προσπάθειες για να εκτονωθεί η κρίση στην Ουκρανία και κάλεσε την ΕΕ και τις ΗΠΑ να πείσουν την κυβέρνηση του Κιέβου να πραγματοποιήσει συνομιλίες για τη μελλοντική δομή της χώρας πριν από τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.
Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων για την αυτονομία στις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ «θα πρέπει να αποτελέσουν ένα σαφές σήμα προς το Κίεβο για το βάθος της κρίσης» στην Ουκρανία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει: «Η άρνηση των αρχών του Κιέβου για έναν πραγματικό διάλογο με τους αντιπροσώπους των περιφερειών, πρώτα απ' όλα στις νότιες και τις ανατολικές περιοχές της χώρας, αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο στην οδό της αποκλιμάκωσης».
Πάντως, οι κυρώσεις που εξετάζονται μετά τις 25 Μάη και αν η Ρωσία βάλει εμπόδια, είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις διαφορετικές αστικές τάξεις χωρών - μελών της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ, καθώς η διασύνδεση των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων με αντίστοιχους ρωσικούς είναι πολύ μεγάλη, και από τη διατάραξη των σχέσεων διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα σε πολλούς τομείς (ενέργεια, χημική βιομηχανία, τράπεζες, αυτοκινητοβιομηχανία, κατασκευές), τομείς όπου τα αμερικανικά μονοπώλια διεκδικούν μερίδιο. Γι' αυτό, άλλωστε, οι ΗΠΑ μπήκαν «σφήνα» στην υπόθεση της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ