16 Μαΐ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Τελεσίγραφο προς την αντιδραστική κυβέρνηση από το Ντονέτσκ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τελεσίγραφο προς την αντιδραστική κυβέρνηση από το Ντονέτσκ
Παζάρια για την Ενέργεια

Χτυπημένο όχημα των δυνάμεων του Κιέβου από τους πολιτοφύλακες στην περιοχή του Κραματόρσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-- Διορία μιας μέρας έδωσαν οι δυνάμεις αυτοάμυνας του Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία στις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει στείλει η αντιδραστική κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου για να αποχωρήσουν από την περιοχή και σε περίπτωση που δεν το πράξουν, θα υπάρξει βίαιη εκδίωξή τους. Μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, όπου το 90% των κατοίκων στην πλειοψηφία τους ρωσόφωνοι υπερψήφισε την πρόταση ανεξαρτητοποίησης, η περιοχή ανακηρύχθηκε σε Λαϊκή Δημοκρατία και οι αρχές της θεωρούν τις στρατιωτικές δυνάμεις δυνάμεις κατοχής.
Ενας από τους επικεφαλής των πολιτοφυλακών της περιοχής, ο υποδιοικητής Σεργκέι Ζντριλιούκ, μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο «Ρία Νόβοστι», σημείωσε ότι «αν τα άρματα μάχης και οι δυνάμεις δεν απομακρυνθούν από τα όρια του Ντονέτσκ, υπάρχει διαταγή σε ομάδες σαμποτέρ να κάψουν τα πάντα». Προχτές το βράδυ σημειώθηκαν μάχες στα περίχωρα των πόλεων Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ ανάμεσα σε δυνάμεις στρατού πιστές στην κυβέρνηση του Κιέβου και τις πολιτοφυλακές των κατοίκων, ενώ χτες αναφέρθηκαν και θάνατοι αμάχων από πυρά της λεγόμενης Εθνικής Φρουράς, όπου μαζικά έχουν ενταχθεί τα τάγματα θανάτου του ναζιστικού «Δεξιού Τομέα».
Εκπρόσωποι της επαρχίας του Ντονέτσκ θυμίζουμε ότι μετά το δημοψήφισμα είχαν πει ότι θα ζητήσουν να ενωθεί με τη Ρωσία. Πάντως χτες ο Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε σχετικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αν η Ρωσία έχει λάβει αίτημα «να προσαρτήσει την αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», απάντησε: «Δεν έχω ενημερωθεί ότι έχουμε λάβει κάποιο επίσημο αίτημα».
Και στη διπλανή επαρχία της Ανατολικής Ουκρανίας το Λουγκάνσκ, όπου η ανεξαρτησία στηρίχτηκε με 96%, οργανώνονται οι δυνάμεις αυτοάμυνας και ετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν επίθεση από τις δυνάμεις του Κιέβου, ωστόσο οι αρχές αυτής της επαρχίας δεν έχουν δώσει τελεσίγραφο. Επίσης στην αυτοονομαζόμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ έχει τεθεί το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος για την ένωση ή όχι με τη Ρωσία.
Κινήσεις για το ...θεαθήναι από την κυβέρνηση του Κιέβου
Από την πλευρά της η αντιδραστική κυβέρνηση συνεχίζει το διάλογο-φάρσα που έχει ξεκινήσει με αστικά κόμματα και πολιτικούς που στηρίζουν την εξουσία της, αλλά και με διπλωμάτες ιμπεριαλιστικών χωρών, ενώ έχει αποκλείσει ως «τρομοκράτες» τους εκπροσώπους των δύο περιοχών που ανεξαρτητοποιήθηκαν. Και όλα αυτά προετοιμάζοντας την πραγματοποίηση των προεδρικών εκλογών στις 25 Μάη, την ημέρα των ευρωεκλογών.
Πάντως χτες ρωσόφωνοι που εναντιώνονται στη χούντα του Κιέβου, διαμαρτυρήθηκαν στο Βερολίνο στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης ενόψει των ευρωεκλογών, όπου ήταν ομιλήτρια, απαιτώντας να σταματήσει τη στήριξη της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου και των φασιστών που τη συναποτελούν.
Αύξηση των δαπανών για εξοπλισμούς θέλει το ΝΑΤΟ
Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την υποτιθέμενη απειλή της Ρωσίας, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε χτες ότι «οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών-μελών της συμμαχίας, ειδικά στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, είναι "μη βιώσιμες", δεδομένης της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών της Ρωσίας».
«Οι ρωσικές αμυντικές δαπάνες έχουν αυξηθεί περισσότερο από 10% σε πραγματικούς όρους ανά έτος τα τελευταία πέντε χρόνια», τόνισε ο Α. Ράσμουσεν σε διάσκεψη για την ασφάλεια στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας και συνέχισε «αντιθέτως, πολλές ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν μειώσει τις στρατιωτικές τους δαπάνες κατά περισσότερο από 20% την ίδια περίοδο. Και οι μειώσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα σημαντικές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ηρθε η ώρα να σταματήσουν οι μειώσεις αυτές και να αντιστραφεί το ρεύμα», κατέληξε.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο Ρώσος πρεσβευτής Αντρέι Κελίν στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις του Οργανισμού αυτού σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία επηρεάζονται από την κυβέρνηση του Κιέβου.
Ο Κελίν πρόσθεσε ότι «οι πιθανότητες να ξεκινήσει εθνικός διάλογος στην Ουκρανία με στόχο να τερματιστεί η κρίση στη χώρα θα παραμείνουν μικρές, αν το Κίεβο συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στα Ανατολικά».
Το ζήτημα της Ενέργειας συνεχώς στο προσκήνιο
Από το βήμα ενεργειακού φόρουμ που έγινε χτες στη Μόσχα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σημείωσε με νόημα ότι «όλοι οι καταναλωτές ρωσικού φυσικού αερίου, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας, πρέπει να είναι συνεπείς ως προς τον απλό κανόνα ότι οι προμήθειες πρέπει να πληρώνονται», προσθέτοντας ότι η Ενέργεια και η πολιτική πρέπει «να παραμένουν διαχωρισμένες». Απευθυνόμενος στη Δύση, ο Μεντβέντεφ δήλωσε: «Θέλουμε προβλέψιμους κανόνες του παιγνιδιού (στην αγορά της Ενέργειας)... που να μην εξαρτώνται από διάφορα κέντρα και κάποιου είδους διακυβέρνηση».
Προχτές, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει τις συνομιλίες με την Ουκρανία, εάν η κυβέρνηση του Κιέβου αποπληρώσει τουλάχιστον μέρος του χρέους του για το φυσικό αέριο και είναι ανοικτή σε αναθεώρηση της τιμής από τα 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Φαίνεται ότι ένα νέο ραντεβού ΕΕ, Ρωσίας, κυβέρνησης του Κιέβου έχει κλειστεί για τις 19 Μάη στο Βερολίνο. Από την πλευρά του, ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ έριξε το «καρφί» του ότι θεωρεί πως «η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει για την προμήθεια φυσικού αερίου, ακόμη και να της χορηγηθεί έκπτωση». Το θέμα της Ενέργειας, αλλά και της συνολικής διασύνδεσης των συμφερόντων των ευρωπαϊκών και ρωσικών μονοπωλίων είναι ένα βασικό ζήτημα που δυσκολεύει τη συνεννόηση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ για πιο αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για τη στάση της στην Ουκρανία. Αυτή η απειλή επανέρχεται μπροστά στο «σταθμό» των προεδρικών εκλογών, που η Ρωσία κατηγορείται ότι εμποδίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ