31 Μαΐ 2014

Τρικυμία εκτιμήσεων...

Τρικυμία εκτιμήσεων...

«


Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με τη μεγάλη πτώση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (με συνολική πτώση πάνω από 12%!), την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, και συνολικά τον κόσμο που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στρέφεται προς τα αριστερά να είναι πάνω από τα επίπεδα του 2012, αποτυπώνει τη σφοδρή καταδίκη της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και την ανάγκη να αλλάξουν τα πράγματα. Η κυβέρνηση ΝΔ - ΕΛΙΑΣ είναι μειοψηφική, βαθιά απονομιμοποιημένη, δεν έχει δικαίωμα να συνεχίσει την αντιδραστική πολιτική. Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη δύναμη αποτυπώνει τη διάθεση ευρύτερων κομματιών εργαζομένων να απαλλαγούν από την κυβέρνηση της καταστροφής».


«


Η πτώση της ΝΔ του Σαμαρά προσεγγίζει τις επτά εκατοστιαίες μονάδες. Πρόκειται, δηλαδή, στην πραγματικότητα για κατρακύλα. Η πτώση του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ, του Βενιζέλου, είναι πάνω από τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχασαν μαζί πάνω από έντεκα ποσοστιαίες μονάδες! Οι πολίτες αποδοκίμασαν τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, που συνθλίβει τη χώρα και τους εργαζόμενους. Η κρίση νομιμοποίησης της μνημονιακής πολιτικής είναι εξόφθαλμη. Ο ελληνικός λαός ανέδειξε την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη στη χώρα δίνοντας ουσιαστικά εντολή στη Ριζοσπαστική Αριστερά να συγκροτήσει, το ταχύτερο δυνατόν, έναν νέο συνασπισμό εξουσίας για να σταματήσει την πολιτική των Μνημονίων και να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας».


Θα μπορούσε να είναι και κουίζ, ποιος έγραψε το πρώτο κείμενο και ποιος το δεύτερο και ποιες οι βασικές πολιτικές διαφορές στις εκτιμήσεις που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κείμενα, αλλά τέτοιες δε φαίνονται.

Το πρώτο κείμενο, λοιπόν, είναι από την ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τις «Πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών».
Το δεύτερο κείμενο είναι από το κύριο άρθρο της «Αυγής», 26/5/2014, δηλαδή την επομένη των ευρωεκλογών. Τέτοια ταύτιση απόψεων για το εκλογικό αποτέλεσμα...
Αλλά, για να μην αδικούμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έχει και μια διαφοροποίηση. Γράφει στην ανακοίνωσή της: «Η στήριξη αυτή δεν αποτελεί σε κανένα βαθμό στήριξη της δεξιάς στροφής της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ (με την επιμονή στο ευρώ, το "ανήκουμε στη Δύση", την αναγνώριση του χρέους κ.λπ.) Αντίθετα, η επιμονή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ σε μια δεξιά στροφή προσαρμογής εντός των πλαισίων της ΕΕ και του συστήματος δεν μπορεί να εμπνεύσει στις λαϊκές τάξεις την αυτοπεποίθηση ότι υπάρχει πραγματικά άλλος δρόμος σε ρήξη με την ΕΕ, το χρέος και την Τρόικα».
Ετσι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ γίνεται χειροκροτητής του προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ ... χωρίς αυταπάτες. Αλλωστε, ορισμένα τμήματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τη γνωρίζουν καλά αυτήν την πολιτική, όταν ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ χωρίς αυταπάτες (βλέπε: ΣΕΚ) τη δεκαετία του 1990. Φροντίζουν όμως η κριτική τους, όταν γίνεται, να συντηρεί αυταπάτες για τον ΣΥΡΙΖΑ, να συσκοτίζει το χαρακτήρα του ως κόμματος αστικής διαχείρισης και του ευρωμονόδρομου. Οπως π.χ. όταν λέει ότι έχει κάνει «δεξιά στροφή» σήμερα, αύριο μπορεί να κάνει «αριστερή στροφή» αν πιεστεί απ' τα αριστερά, ρόλο που διεκδικεί για τον εαυτό της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ