31 Μαΐ 2014

Ασκήσεις του ΝΑΤΟ με συμμετοχή της Ελλάδας που «ακουμπά» στη Ρωσία

Ασκήσεις του ΝΑΤΟ με συμμετοχή της Ελλάδας που «ακουμπά» στη Ρωσία

ΓΕΝ
Δύο σημαντικές ασκήσεις ΝΑΤΟικών δυνάμεων βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη γύρω από την Ελλάδα, ενώ συνεχίζεται η ένταση στο ουκρανικό, με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις για την είσοδο ευρωατλαντικών μονοπωλίων στην Ουκρανία, στη Μολδαβία, στη Γεωργία, σ' άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σε σύγκρουση με την καπιταλιστική Ρωσία, να βρίσκονται σε όξυνση. Στις ασκήσεις αυτές ενεργό ρόλο παίζουν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στην προσπάθεια της εγχώριας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή.
Συγκεκριμένα, άρχισε και συνεχίζεται έως και την Τετάρτη 4 Ιούνη η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Thracian Star 2014». Συμμετέχουν με προσωπικό και στρατιωτικά μέσα οι Βουλγαρία, Ελλάδα (αεροσκάφη F-16), ΗΠΑ και Ρουμανία. Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η άσκηση αυτή αεροπορικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων απλώνεται και στη Μαύρη Θάλασσα καθώς διεξάγεται εντός του FIR Σόφιας. Οτι το FIR Σόφιας ενώνεται με το FIR της Συμφερόπολης το οποίο καλύπτει Κριμαία και Νοτιοανατολική Ουκρανία...
Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι έως τη Δευτέρα 2 Ιούνη στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου η πολυεθνική άσκηση «PHOENIX EXPRESS 2014», υπό την «αιγίδα» της Αμερικανικής Διοίκησης Αφρικής (USAFRICOM). Χωρίζεται σε δύο φάσεις, εν όρμω και εν πλω, και επισήμως σκοπό έχει «την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στο θαλάσσιο περιβάλλον προσανατολισμένη σε επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής».
Μάλιστα, κομμάτι της άσκησης (η εν όρμω φάση της) έγινε από 12 έως 23 Μάη στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα. Περιελάμβανε θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε αντικείμενα των Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής, καθώς και εκπαίδευση σε αντικείμενα ιατρικής κατάρτισης αναφορικά με την παροχή πρώτων βοηθειών μάχης. Στην εν όρμω εκπαίδευση στη Σούδα συμμετείχαν συνολικά 88 εκπαιδευόμενοι από Αλγερία, Ελλάδα, Λιβύη και Μαρόκο, ενώ Τουρκία και Κροατία συμμετέχουν μόνο στην εν πλω φάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ