8 Μαΐ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Στρατιωτικές επιχειρήσεις και διπλωματικά παζάρια

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στρατιωτικές επιχειρήσεις και διπλωματικά παζάρια



Η «μαριονέτα» πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιάτσενιουκ σε άρμα έξω από το Σλαβιάνσκ, επιβλέπει τις επιχειρήσεις σφαγής του λαού
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή που η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου των εθνικιστών και φασιστών που στηρίζουν οι ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ συνεχίζει την επίθεση στις ανατολικές περιοχές, ταυτόχρονα, όπως έδειξε και η προχτεσινή συνάντηση ΕΕ, Ρωσίας, κυβέρνησης του Κιέβου, βρίσκεται σε εξέλιξη και μια διαπραγμάτευση για έναν προσωρινό συμβιβασμό. Πιο χαρακτηριστική η χτεσινή δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που, απευθυνόμενος στους ρωσόφωνους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, είπε: «Καλούμε τους εκπροσώπους της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας, τους οπαδούς της ομοσπονδοποίησης της χώρας να αναβάλουν το δημοψήφισμα που είναι προγραμματισμένο για τις 11 Μάη, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν εθνικό διάλογο».
Επίσης ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έχει αποσύρει από τα σύνορα τις στρατιωτικές της δυνάμεις, σε τοποθεσίες όπου διεξάγουν τακτικά γυμνάσια.
Η Ρωσία πάντως και χτες με δηλώσεις του ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε το μακελειό στην Οδησσό ως έργο φασιστών και τονίζει ότι θα επιμείνει να γίνει ανεξάρτητη έρευνα για τους πραγματικούς υπεύθυνους. Ακόμα χτες η ρωσική κυβέρνηση εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον ηγέτη του νεοναζιστικού «Δεξιού Τομέα», Ντμίτρο Γιάρος, ο οποίος μάλιστα έχει καταγραφεί ως υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στις 25 Μάη. Το ένταλμα αφορά σε συμμετοχή του με Τσετσένους αποσχιστές σε εγκληματικές ενέργειες στο έδαφος της Ρωσίας.
Κινήσεις συμβιβασμού;
Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά από τη συνάντηση με τον Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, πρόεδρο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που επισκέφτηκε χτες τη Μόσχα. Ο Ελβετός αξιωματούχος σημείωσε ότι ο ΟΑΣΕ έχει έτοιμο έναν «οδικό χάρτη» για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία. Το σχέδιο αυτό θα απευθύνεται στα τέσσερα μέρη που υπέγραψαν τη συμφωνία της Γενεύης στις 17 Απρίλη (που δεν εφαρμόστηκε ποτέ), δηλαδή ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και κυβέρνηση του Κιέβου, και περιλαμβάνει, όπως είπε, συγκεκριμένα μέτρα με τέσσερις βασικούς πυλώνες: Την κατάπαυση του πυρός, την αποκλιμάκωση της έντασης, το διάλογο και εκλογές. Επίσης τόνισε ότι είναι μια ρεαλιστική προοπτική να υπάρξει διάλογος της κυβέρνησης του Κιέβου με τους ρωσόφωνους της Ανατολής.
Ο επικεφαλής πάντως του λεγόμενου «λαϊκού συμβουλίου του Ντόνετσκ» Ντένις Πούσιλι δήλωσε ότι η πρόταση Πούτιν για αναβολή του δημοψηφίσματος θα κουβεντιαστεί σήμερα στο Συμβούλιο.
Σε ό,τι αφορά την αντίδραση του ΝΑΤΟ σχετικά με τη δήλωση του Ρώσου προέδρου ότι έχουν αποσυρθεί οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του από τα σύνορα με την Ουκρανία, αξιωματικός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς»: «Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι έχει αλλάξει η θέση των στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι ουκρανικές Αρχές απελευθέρωσαν χτες τρεις ηγέτες των ρωσόφωνων, μεταξύ αυτών και τον αυτοανακηρυχθέντα κυβερνήτη του Ντονέτσκ Πάβελ Γκούμπαριεφ, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση τριών αξιωματικών της υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) που κρατούνταν επί δέκα μέρες στο Σλοβιάνσκ. Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής των πολιτοφυλάκων του Σλαβιάνσκ, Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ.
Πολεμικό σκηνικό σε Σλαβιάνσκ και Μαριούπολη και νέες κυρώσεις
Πάντως στην Ανατολική Ουκρανία στο Σλαβιάνσκ, αλλά και τη Μαριούπολη, πραγματοποιήθηκαν ολονύχτιες μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις που έχει στείλει το Κίεβο και τις πολιτοφυλακές των ρωσόφωνων. Στο Σλαβιάνσκ βρέθηκε για να εμψυχώσει τους στρατιώτες ο λεγόμενος πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, ενώ η αντιδραστική κυβέρνηση αναγνωρίζει το «καθεστώς του μαχητή» σε όσους συμμετέχουν στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», κάτι που σημαίνει και διάφορες εξασφαλίσεις και παροχές ...αν βγουν ζωντανοί.
Στη Μαριούπολη αναφέρονται 6 νεκροί στις συγκρούσεις το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη, ενώ το δημαρχείο άλλαξε δύο φορές χέρια. Πρώτα το κατέλαβαν οι δυνάμεις του Κιέβου όταν αποχώρησαν οι πολιτοφύλακες, αλλά στη συνέχεια το ξαναπήραν οι ρωσόφωνοι.
Ταυτόχρονα η ΝΑΤΟϊκή λυκοσυμμαχία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να τοποθετήσει μόνιμα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτό υποστήριξε ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία έχει προγραμματίσει μια σειρά βραχυπρόθεσμων διαδοχικών αλλαγών του προσωπικού και του εξοπλισμού στην Ανατολική Ευρώπη, ωστόσο κάτι τέτοιο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014.
Επίσης επίσκεψη στο Κίεβο αναμενόταν να πραγματοποιήσει χτες και σήμερα ο Μπαν Γκι Μουν, ΓΓ του ΟΗΕ, χωρίς να γίνει γνωστό αν μεταφέρει κάποια πρόταση στην κυβέρνηση των εθνικιστών φασιστών.
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ και ΕΕ, που καλούν σε διαπραγματεύσεις, παράλληλα προετοιμάζονται για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην περίπτωση που παρεμποδιστούν οι προεδρικές εκλογές. Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ για να αποφασιστεί ποια πρόσωπα και πιθανά επιχειρήσεις θα αφορούν οι κυρώσεις. Βέβαια το πρακτικό μέρος των κυρώσεων «κολλάει» ως τώρα στη μεγάλη διασύνδεση μονοπωλιακών ομίλων χωρών της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία κλπ.) με ρωσικά μονοπώλια. Ξεχωρίζει η υπόθεση της ενέργειας και του ρωσικού κολοσού «Γκαζπρόμ», με τους αγωγούς φυσικού αερίου North Stream (βόρειο ρεύμα) που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, το υπό κατασκευή South Stream (νότιο ρεύμα) που εμπλέκονται η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Ιταλία, επίσης το επίσης υπό κατασκευή Blue Stream (μπλε ρεύμα) που από τη Μαύρη Θάλασσα περνάει στην Τουρκία. Και η αλληλοδιαπλοκή καπιταλιστικών συμφερόντων περιλαμβάνει και πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας. Αυτή η σχέση εξάλλου ενοχλεί τις ΗΠΑ, που μπήκε σφήνα και στην Ουκρανία, προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ